«Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πολύ πιο επικίνδυνους εχθρούς από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο Πάτρικ Κόκμπερν στον Independent.
«Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στην επικείμενη σύγκρουση μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης και της Ελλάδας είναι η διαφορά στη δύναμη μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά ο κ. Τσίπρας έχει κάποια δυνατά χαρτιά και πειστικά επιχειρήματα. Εχει μόλις κερδίσει τις εκλογές δείχνοντας ότι οι Ελληνες απορρίπτουν το πρόγραμμα λιτότητας της ΕΕ. Η εμπειρία δείχνει ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θεωρείται ως το όργανο επιβολής της ΕΕ χάνει την εξουσία. Ο,τι και αν νόμιζε ότι έκανε η τρόϊκα, έχει αποτύχει: η ελληνική οικονομία παραμένει αδύναμη και τα σημάδια μιας περιορισμένης ανάκαμψης υπερ-διαφημίστηκαν. Αυτό συμβαίνει παρά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν δει το ένα τέταρτο της οικονομίας τους να εξαφανίζεται, την ανεργία στο 26% και την ανεργία των νέων στο 57,5%. Εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τότε αυτές μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από μια ελληνική κυβέρνηση με λαϊκή εντολή», τονίζει ο Κόκμπερν.
«Είναι περίεργο να θυμηθούμε ότι πριν από δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν σαν μια από τις πιο ριζοσπαστικές απειλές απέναντι στην κατεστημένη τάξη στην Ευρώπη. Είχε καταγγελθεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις ως αναγεννημένος μπολσεβικισμός. Αλλά αυτές τις μέρες, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν να σκεφτούν πολύ πιο επικίνδυνους εχθρούς όπως τους ισλαμιστές του ISIS, που έχουν παρακλάδια σε άλλα μεσογειακά κράτη. Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σημαίνει ότι ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη.
Σε σύγκριση με τις κρίσεις που περιστρέφονται γύρω από το ISIS και την Ουκρανία, η ελληνική κρίση είναι ειρηνική και μοιάζει πλήρως επιλύσιμη», προσθέτει ο Κόκμπερν.
Σε σύγκριση με τις κρίσεις που περιστρέφονται γύρω από το ISIS και την Ουκρανία, η ελληνική κρίση είναι ειρηνική και μοιάζει πλήρως επιλύσιμη», προσθέτει ο Κόκμπερν.
«Η αποτυχία της επίλυσής της τονίζει την πολιτική αδυναμία της ΕΕ. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στον δημόσιο τομέα, ως συνταγή για την ανάπτυξη μοιάζουν ξεπερασμένες. Σε σύγκριση με το 2012, οι πιθανότητες για οικονομική μετάδοση μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη είναι μικρότερες, αλλά οι πιθανότητες για μια πολιτική επιδημία είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως φαίνεται από το έντονο ισπανικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά εκλογικά αποτελέσματα.
Υπάρχει κάτι το ντεμοντέ στην ελληνική κρίση με τους Γερμανούς και άλλα βόρειοευρωπαϊκά κράτη να κάνουν κατήχηση στους Έλληνες για τις αρετές των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της πληρωμής του χρέους.
Στις μέρες του ISIS και των μαχών με τα τανκς στην Ουκρανία, ο κίνδυνος για την σταθερότητα της Ευρώπης από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την απόρριψη των όρων λιτότητας θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλά στη λίστα με τις απειλές», καταλήγει ο Κόκμπερν.