Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου η αντιδήμαρχος για το παιδί του Δήμου Αθηναίων κυρία Μαρία Ηλιοπούλου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, συνοδευόμενοι από τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο και τη Φιλαρμονική του δήμου, επισκέφθηκαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα τους χώρους όπου «φιλοξενούνται» οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες.
Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ηλιοπούλου, η επίσκεψη οργανώθηκε για «να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη επαφή και μια μικρή νότα ψυχαγωγίας». Η κατάσταση όμως που αντίκρισαν δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για νότες ψυχαγωγίας.
«Την ημέρα που επισκεφθήκαμε το Κέντρο βρίσκονταν εκεί περίπου 150 παιδιά, ηλικίας 10-16 ετών, πολλά από τα οποία ήσαν ξυπόλυτα. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε χώρους που θυμίζουν στρατώνες. Υπάρχουν χώροι ανοιχτοί με κρεβάτια στη σειρά και μικρότερα δωμάτια. Υπάρχει και μία τραπεζαρία όπου σιτίζονται. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να κρατούνται αυτά τα παιδιά όλα μαζί και μάλιστα σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για όλα» λέει η κυρία Ηλιοπούλου.
«Τα παιδιά αυτά μας εκλιπαρούσαν για μια μπάλα, για ένα παιχνίδι, για οτιδήποτε θα μπορούσε να τα απασχολήσει τις ατέλειωτες ώρες που περνούν κρατούμενα. Και μιλάμε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δει τους γονείς τους να πνίγονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ελλάδα. Είναι παιδιά που έχουν ζήσει τραγικές εμπειρίες και είναι ψυχικά τραυματισμένα» τονίζει η κυρία Ηλιοπούλου, η οποία κάνει έκκληση για μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, η κράτηση πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και να διαρκεί για το ελάχιστο διάστημα.
Τα περισσότερα από τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Στο Κέντρο μεταφέρονται τα παιδιά από κέντρα υποδοχής που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, όπως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο μέσος όρος κράτησης στο Κέντρο είναι δύο μήνες, αλλά πολλά από αυτά τα παιδιά παραμένουν εκεί και για έξι ή και οκτώ μήνες, δεδομένων των τραγικών ελλείψεων της χώρας μας σε δομές που θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Τις ημέρες που η βαρυχειμωνιά έπληττε την Αττική, οι χώροι που διαβιώνουν τα παιδιά δεν είχαν θέρμανση. Τελικά με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα εξασφαλίστηκε ένας τόνος πετρέλαιο, ο οποίος όμως τελειώνει, και οι άνθρωποι που εργάζονται στο Κέντρο εκφράζουν την αγωνία τους για το πώς θα εξασφαλίσουν τη θέρμανση το επόμενο διάστημα.
Στο Κέντρο λειτουργεί και μια τάξη προετοιμασίας πιθανής ένταξης των παιδιών σε κάποιο από τα διαπολιτισμικά σχολεία. Στην τάξη κάνουν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. Οπως αναφέρουν άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, τα παιδιά ζουν μια κατάσταση «κράτησης», γεγονός που δημιουργεί θλίψη και θυμό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ενδύματα, ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα, είδη υγιεινής, κλινοσκεπάσματα και είδη δημιουργικής απασχόλησης που θα τα βοηθούσαν να περάσουν την ώρα τους λίγο πιο ευχάριστα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, συλλαμβάνονται από τις Αρχές για παράνομη είσοδο και κρατούνται διοικητικά για σημαντικό χρονικό διάστημα και σε ακατάλληλο περιβάλλον ώσπου να ληφθεί απόφαση για την τοποθέτησή τους σε κάποιον χώρο φιλοξενίας ή να αφεθούν ελεύθεροι.
Η Αρχή τονίζει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων στους χώρους κράτησης απέχουν από αυτές που ανταποκρίνονται στις ηλικιακές ανάγκες και στα δικαιώματά τους» και προτείνει την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει δυνατότητα παράτασης της διοικητικής κράτησης ανηλίκων ως και τους 12 μήνες έτσι ώστε οι ανήλικοι να παραπέμπονται το ταχύτερο δυνατόν σε κατάλληλες δομές.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
Οσον αφορά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Κέντρο η κοινωνική λειτουργός κυρία Παναγιώτα Σιαφάκα συγκέντρωσε σε έναν κατάλογο τις μεγαλύτερες από αυτές. Οσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την κυρία Σιαφάκα στα τηλέφωνα: 210 2404.063 και 6981 583.271.
Ρουχισμός
- Παντελόνια: 30 παντελόνια Νο 34, 60 παντελόνια Νο 30, 50 παντελόνια Νο 29, 60 παντελόνια Νο 31.
- Φόρμες:100 φόρμες medium, 50 φόρμες large, 50 φόρμες small.
- Μπλούζες:100 μπλούζες large, 50 μπλούζες small, 50 μπλούζες medium.
- Εσώρουχα:50 φανελάκια medium, 20 φανελάκια large, 20 μποξεράκια medium, 20 μποξεράκια large, 200 ζευγάρια κάλτσες, 200 πετσέτες προσώπου.
- Υποδήματα και παντόφλες: Νο 40 – 30 ζευγάρια, Νο 41 – 50 ζευγάρια, Νο 42 – 50 ζευγάρια, Νο 39 – 20 ζευγάρια, Νο 38 – 20 ζευγάρια, Νο 43 – 30 ζευγάρια.
- Ακόμη, 200 σετ σεντόνια – μαξιλαροθήκες και 200 πετσέτες προσώπου και σώματος, καθώς και στρώματα, κουβέρτες, παπλώματα και υπνόσακοι.
- Οσον αφορά φάρμακα υπάρχουν οι εξής ανάγκες, μια και το Κέντρο Κράτησης δεν διαθέτει: Creme Propiogenta, Creme Fusicort, Creme Fucidin, Solution Betadine, Scrub Betedine, Tab Depon, Sir Depon, Sir Ponstan, Tab Panadol απλά, Τab Panadol extra, Tab Amoxil, Tab Ceclor, Sir Bisolvon, Sir Sinecod, Tobrex (σταγόνες), Tobradex (σταγόνες), Tab Zirtec, Sir Atarax, Tab Xozal, Tab Augmentine, Tab Zantac.
- Ακόμη, όσον αφορά φαγητό, χρειαζόμαστε σοκολάτες, δημητριακά, κρουασάν, πατατάκια και μπισκότα που τρώνε οι ανήλικοι και δυστυχώς δεν μπορούν να τους τα παρέχουν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
- Για την επικοινωνία τους θα χρειαστούμε τηλεκάρτες ΟΤΕ (400 τεμάχια) ή κάρτες ομιλίας Beto των 5 ευρώ με τις οποίες μιλάνε στις χώρες τους για περίπου 120 λεπτά (400 τεμάχια) με σκοπό να τις κρατήσουν αναλογικά περίπου τρεις μήνες.
- Γίνεται προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησής τους και θα χρειαστούμε σχολική – γραφική ύλη (στυλό, μαρκαδόρους, νερομπογιές, μολύβια, γόμες, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής κ.ά.), καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία και μπάλες.
- Τέλος, θα ήταν πολύ βοηθητικό αν μπορούσαν να εξασφαλιστούν 5 Playstation, 5 τηλεοράσεις 40 ιντσών και 5 H/Y έτσι ώστε να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους ώσπου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.
HeliosPlus