Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον νεκρό της Αμφίπολης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει των αναλύσεων που έγιναν στο οστεολογικό υλικό από επιστήμονες του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Με τις σημερινές ανακοινώσεις θα ξεκαθαριστεί εάν ο σκελετός ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα, ενώ θα μάθουμε την ηλικία και το ανάστημα του νεκρού.
Εν αναμονή των στοιχείων, επανήλθαν και οι φήμες που κάνουν λόγο για γυναίκα, ηλικίας 50 ώς 60 ετών, δείχνοντας την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οστά που βρέθηκαν ενδέχεται να ανήκουν σε περισσότερους από έναν ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι κατά την αρχαιότητα το μνημείο ήταν ανοιχτό και άρα θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες από μία ταφές.
Έμπειροι αρχαιολόγοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο σκελετός αποκλείεται να ανήκει στην Ολυμπιάδα, σημειώνοντας ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκτελέστηκε και ετάφη στην Πύδνα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν και πως ο τάφος στην Αμφίπολη δεν έχει καμία σχέση με τη βασιλική οικογένεια των Τημενιδών.
Η έρευνα πάντως του οστεολογικού υλικού θα συνεχιστεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος, διετούς διάρκειας, με στόχο να διερευνηθεί το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.
Η έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου 20 μήνες, περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.
Ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%, κατά την έρευνα στο τεχνητό όρυγμα του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) του τάφου. Το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος. Εντοπίστηκαν επίσης οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά η λεκάνη που θα μπορούσε να δείξει άμεσα το φύλο του νεκρού βρέθηκε διαμελισμένη.