Ανταπόκριση – Βερολίνο
Προεκλογικός αγώνας για την Ελλάδα σήμερα στη γερμανική Βουλή: Ένας μετά τον άλλο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέθεταν αναλυτικά τις απόψεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου – φροντίζοντας βέβαια πάντα να τονίζουν, ότι αυτό δεν αποτελεί επί ουδεμία περίπτωση ανάμιξη στα εσωτερικά της. Αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο. «Δυστυχής η χώρα, η εσωτερική πολιτική της οποίας πρέπει να συζητείται τόσο έντονα στη Γερμανία!» είπε ο βουλευτής των Πράσινων Εμάνουελ Σαρατσίν. Οι συνάδελφοί του έδειχναν να συμφωνούν μαζί του.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή μια επερώτηση του κόμματος Linke (Αριστερά) με θέμα: «Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Το μέλλον είναι ζοφερό, είπε ο εισηγητής της Linke Ντίτερ Ντιεμ, αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία. Η επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, θα κάνει πιο φωτεινές τις προοπτικές. Ο ίδιος αποκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και το Πασοκ διεφθαρμένα κόμματα σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του, τον Αλέξη Τσίπρα, ως την «σοβαρή φωνή, το νέο πρόσωπο της νεαρής Ελλάδας» …έως εκεί, το υπόλοιπο σκεπάστηκε από τους καγχασμούς των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων, του χριστιανοδημοκρατικού και του σοσιαλδημοκρατικού.
Οι τόνοι έπεσαν, όταν, εκ μέρους της κυβέρνησης, πήρε το λόγο ο υφυπουργός οικονομικών Μίχαελ Μάιστερ. «Ποιο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του. «Το πρόβλημα είναι ότι το 2010 η Ελλάδα είχε μεγάλα δομικά προβλήματα, και ότι οι αγορές δεν ήθελαν να της δώσουν χρόνο να τα λύσει. Εμείς λοιπόν, οι εταίροι, αποφασίσαμε να της δώσουμε αυτό το χρόνο . Και οι Έλληνες τον χρησιμοποίησαν όντως τα τελευταία πέντε χρόνια».
Η τρόικα, συνέχισε, έκανε τις μνημονιακές συμφωνίες με το ελληνικό κράτος – όχι με τον ένα ή τον άλλο πρωθυπουργό, αλλά με το ελληνικό κράτος. Γι αυτό και περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες.
Υποθέτω, πρόσθεσε, «ότι και η νέα κυβέρνηση θα χειρισθεί υπεύθυνα το θέμα, επειδή θα φέρει την ευθύνη όχι μόνο γι αυτά που λέει, αλλά και γι αυτά που κάνει ή και δεν κάνει. Αν της δώσουμε βοήθεια και χρόνο, περιμένουμε και από αυτήν ότι θα εκμεταλλευθεί τον χρόνο». Γι αυτό, κατέληξε με μια προειδοποίηση, «δεν θα υπάρξουν στο μέλλον προγράμματα βοήθειας, τα οποία δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων».
Ο εκπρόσωπος των Πράσινων σε οικονομικά θέματα Γκέρχαρτ Σικ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου «κουρέματος» με οικολογικούς όρους του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτό, είπε, δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει ποτέ η ελληνική οικονομία.
Το άμεσο «κούρεμα» δεν έχει αξία, επειδή δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτα τα επόμενα 6 έως 8 χρόνια, ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπάρτλε. Κι αυτό επειδή η Ελλάδα δεν καταβάλει τόκους για τα χρέη προς τους εταίρους της – τόσο για τα διμερή, μέσω της προσωρινής ομπρέλας στήριξης EFSF (η εξυπηρέτησή του αρχίζει το 2021), όσο και για το πολυμερές μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης ESM (εξυπηρέτηση από το 2023).
Το θετικό της συζήτησης: Και τα τέσσερα κόμματα της Βουλής (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Linke, Πράσινοι τάχθηκαν σαφώς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Μένουμε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα» είπε ο υφυπουργός εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ χειροκροτούμενος από όλες τις πλευρές.Το φάντασμα του «grexit», της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξαφανίστηκε έτσι προς το παρόν από το προσκήνιο.
Αυτό συνοψίσθηκε από τον κ.Μπάρτλε με τη φράση: «Αλλάξαμε πολιτική, όχι θέση» – έως την