Μόνη κερδισμένη από το λουτρό αίματος η μισαλλοδοξία

Η πυροδότηση μιας «δημόσιας συζήτησης κωφών» είναι μια από τις τραγικές συνέπειες της επίθεσης οπλοφόρων στα γραφεία του σατιρικού εντύπου «Charlie Hebdo»

Η πυροδότηση μιας «δημόσιας συζήτησης κωφών» είναι μια από τις τραγικές συνέπειες της επίθεσης οπλοφόρων στα γραφεία του σατιρικού εντύπου «Charlie Hebdo» την Τετάρτη στο Παρίσι, η οποία άφησε 12 νεκρούς. Η συζήτηση αυτή, που έχει ήδη ξεκινήσει, χαρακτηρίζεται από απλουστευτικούς όρους και τοποθετήσεις μαύρο-άσπρο: οι φανατικοί ισλαμιστές από τη μια πλευρά και οι ρατσιστές ακροδεξιοί από την άλλη. Οι ψύχραιμες και μετριοπαθείς φωνές, που σήμερα υψώνονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου και την ανεκτικότητα, κινδυνεύουν να πνιγούν μέσα στη δίνη λαϊκιστικών επιχειρημάτων, όπως «φταίνε όλοι οι μετανάστες» ή «οι άπιστοι πρέπει να πεθάνουν». Πολλοί σώφρονες αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι παγίδα να αναλυθεί η επίθεση στο «Charlie Hebdo» στο πλαίσιο ενός πολέμου θρησκειών στον 21ο αιώνα, ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ. Διότι αυτό ακριβώς επιθυμούν τόσο οι ακροδεξιοί όσο και οι ισλαμιστές και με αυτό τον τρόπο οι πράξεις τους αποκτούν νόημα. Με το που πραγματοποιήθηκε η επίθεση, οι ισλαμόφοβοι της Ευρώπης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δικαιώθηκαν. Η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν –που, κατά τις δημοσκοπήσεις, θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αν πραγματοποιούνταν σήμερα στη Γαλλία –δήλωσε ότι «ο ισλαμικός φονταμενταλισμός έχει κηρύξει πόλεμο στη χώρα», απαίτησε σκληρή απάντηση από τις αρχές ασφαλείας και ζήτησε να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο υπ’ αριθμόν δύο του κόμματός της, Φλοριάν Φιλιπό, συνέδεσε ευθέως την επίθεση στο «Charlie Hebdo» με τη μετανάστευση: «Οποιος υποστηρίζει ότι ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός δεν έχει σχέση με τη μετανάστευση ζει σε άλλον πλανήτη».
Παρόμοιου ύφους σχόλια διατυπώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Γερμανία από το κίνημα «κατά της ισλαμοποίησης της Ευρώπης» PEGIDA στη Βρετανία από τον ηγέτη του ξενοφοβικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ και από όλους τους ομοϊδεάτες τους Ευρωπαίους. Η μετατόπιση της συζήτησης προς τα άκρα ρίχνει στον χορό και τους δεξιούς και κεντροδεξιούς πολιτικούς που φοβούνται ότι το μακελειό στο «Charlie Hebdo» θα στείλει ψηφοφόρους μαζικά στους νεοφασίστες. «Η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενώ στην Ελλάδα ο Αντώνης Σαμαράς «κατήγγειλε» ότι, ενώ στο Παρίσι έγινε σφαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση. Ολο και περισσότεροι ζητούν μια Ευρώπη-φρούριο, αγνοώντας την προφανή πραγματικότητα: καμία από τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην ΕΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί από τους άρτι αφιχθέντες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή αλλού. Αυτοί πληρώνουν 2.500 ευρώ το κεφάλι και κινδυνεύουν να πνιγούν με την οικογένειά τους στη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τον τζιχάντ, όχι για να τον φέρουν στην Ευρώπη.
Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από ευρωπαίους πολίτες, είτε είναι αραβικής καταγωγής είτε όχι, όπως ο ακροδεξιός Αντερς Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 άτομα στη Νορβηγία το 2011 ή η Χρυσή Αυγή που δολοφόνησε μετανάστες και τον Παύλο Φύσσα στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι λανθάνοντες αντι-ισλαμιστές της Ευρώπης, που είναι πολύ περισσότεροι από όσους ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα σήμερα (το 57% των Γερμανών λ.χ. αισθάνεται ότι απειλείται από το Ισλάμ), επιλέγουν να ανησυχήσουν μόνο για τη «μη συμβατότητα» του Ισλάμ με τη Δύση και όχι των νεοναζιστικών ιδεών με τις ευρωπαϊκές αξίες. Στο άλλο άκρο, το αιμοσταγές Ισλαμικό Κράτος επαίνεσε την τρομοκρατική επίθεση στο «Charlie Hebdo» στο καθημερινό ειδησεογραφικό δελτίο που ανεβάζει στο Twitter και σε τζιχαντικές ιστοσελίδες: «Αρχίζουμε το δελτίο μας με τη Γαλλία. Ηρωικοί τζιχαντιστές σκότωσαν 12 δημοσιογράφους και τραυμάτισαν 10 στο γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo». Αυτό συνιστά υποστήριξη προς τον προφήτη Μωάμεθ». Τζιχαντιστής δήλωσε στο Reuters από τη Συρία για τους δυο οπλοφόρους που εισέβαλαν στο «Charlie Hebdo»: «Είναι τα λιοντάρια μας. Οι σταυροφόροι πρέπει να φοβούνται γιατί αυτό τους αρμόζει». Αλλος έγραψε στο Twitter: «Τα αεροπλάνα σας πλήττουν τα μουσουλμανόπαιδα με ατιμωρησία… Και τα λιοντάρια μας περιπλανώνται στους δρόμους σας».
Υπολογίζεται ότι 1.500 ως 2.000 Γάλλοι πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η Αλ Κάιντα έχουν απειλήσει ευθέως τη Γαλλία που συμμετέχει στους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και έχει στείλει στρατιώτες στο Μάλι για να πολεμήσουν το εκεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ολα αυτά σε συνδυασμό με το αποικιοκρατικό παρελθόν της την καθιστούν στόχο. Για τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, το ερώτημα δεν ήταν αν θα συνέβαινε μια επίθεση όπως εκείνη της Τετάρτης αλλά πότε και πόσο πετυχημένη θα ήταν. Δυστυχώς οι δολοφόνοι κατάφεραν μια ενέργεια με μέγιστο αντίκτυπο που σόκαρε την Ευρώπη.

Περίσκεψη και πένθος
«Πόση βαρβαρότητα μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος!»
Συγγραφείς και διανοούμενοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι καταδίκασαν απερίφραστα τη σφαγή που συντελέστηκε στο όνομα του Μωάμεθ.

«Η θρησκεία, αυτή η μεσαιωνική μορφή παραλογισμού, όταν συνδυάζεται με σύγχρονο οπλισμό μετατρέπεται σε πραγματική απειλή για τις ελευθερίες μας. Αυτός ο θρησκευτικός ολοκληρωτισμός έχει προκαλέσει μία θανατηφόρα μετάλλαξη στην καρδιά του Ισλάμ και βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες στο Παρίσι. Στέκομαι στο πλευρό του “Charlie Ebdo”, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να υπερασπιστούμε την τέχνη της σάτιρας, που πάντα αποτελούσε δύναμη υπέρ της ελευθερίας και κατά της τυραννίας, της ανειλικρίνειας και της ανοησίας» είπε ο κορυφαίος βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι.

«Για πόση βαρβαρότητα είναι ικανός ο άνθρωπος!» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Βατικανού.

«Αυτοί οι γελοιογράφοι είναι ήρωες» δήλωσε στην «Washington Post» ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός συνάδελφός τους Μάικ Πίτερς. «Διάβασα μία δήλωση του διευθυντή του “Charlie Hebdo”. Οταν του ζητήθηκε να μη σατιρίζει τον Μωάμεθ, εκείνος απάντησε: “Προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζω γονατιστός”. Η ελευθερία του λόγου δοκιμάζεται (…) Είμαστε γελοιογράφοι. Ορθώστε το ανάστημά σας και κάντε αυτό που ξέρετε να κάνετε» είπε.

«Ηταν μία προδοσία προς τις αξίες μας, τη θρησκεία μας και όλα όσα πρεσβεύουμε. Εμείς οι μουσουλμάνοι της Δύσης πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι πρέπει να συμμετέχουμε στην κρίσιμης σημασίας συζήτηση που χρειάζεται να γίνει στις δυτικές κοινωνίες μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θα αντισταθούμε και θα προσπαθήσουμε να μεταστρέψουμε την καρδιά και το μυαλό των συμπολιτών μας» δήλωσε ο γνωστός καθηγητής Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ταρίκ Ραμαντάν.

Ο διάσημος βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι κάλεσε τους εκδότες εντύπων σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε μία κοινή πρωτοβουλία: «Δημοσιεύστε ένα σκίτσο του “Charlie Ebdo”: δείξτε τους ότι η πένα θα συνεχίσει να ανθεί όταν τα όπλα τους έχουν σκουριάσει» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter.

Και ο αμερικανός κωμικός και τηλεπαρουσιαστής Τζον Στιούαρτ σχολίασε: «Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το 2014 δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά για τους… ανθρώπους. Ομως ελπίζαμε ότι το 2015 θα αποτελούσε μία ανάπαυλα από τέτοια τρομερά γεγονότα που μας έχουν γίνει τόσο οικεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.