Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στήσει σύγκρουση υφαρπαγής ψήφων με απολύτως ψευδή επιχειρηματολογία, επισημαίνει ο Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη τονίζει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σχήματος «είναι η πιο δοκιμασμένη, συνεπής και υπεύθυνη από τις προτεινόμενες κεντροαριστερές λύσεις των επερχόμενων εκλογών». Χαρακτηρίζει Το Ποτάμι «όχημα εκλογής» αντιτιθέμενων δυνάμεων που ενέχει το σπέρμα της διάσπασής του. Επίσης, η εκτίμησή του για το κόμμα Παπανδρέου είναι ότι πρόκειται για μια «εν θερμώ αντίδραση χωρίς πειστική πολιτική βάση και προοπτική» που προκαλεί αχρείαστη φθορά στην παράταξη. Παρατηρεί ωστόσο ότι το αίτημα για ενοποίηση του χώρου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο και θα το επωμιστεί το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Παράταξη και στη μετεκλογική περίοδο.
Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή έπειτα από σχεδόν τριάμισι χρόνια αποχής; Τι ήταν αυτό που σας ενεργοποίησε;
«Οι εκλογές αυτές είναι οριακές και έχουν διπλή σημασία. Θα κρίνουν πολλά και ιδιαίτερα αν η χώρα θα συνεχίσει μια πορεία ασφαλούς εξόδου από την κρίση ή θα μπει σε φάση αβεβαιότητας, με όλους τους κινδύνους μιας υποτροπής. Θα κρίνουν όμως πολλά και για την παράταξη, η οποία θα αγωνιστεί, σε συνθήκες γενικής πολιτικής πόλωσης αλλά και πολυδιάσπασης, να διατηρήσει και να διευρύνει τις δυνάμεις της. Αυτό θα της επιτρέψει μετεκλογικά να ξεκινήσει μια πορεία καθολικής ενοποίησης του χώρου. Οπως αντιλαμβάνεστε, μου ήταν δύσκολο σε τέτοιες στιγμές –κυρίως για τη χώρα αλλά βεβαίως και για την παράταξη –να μείνω πολιτικά αμέτοχος. Ετσι αποφάσισα συνειδητά να συμπαραταχθώ στη μεγάλη αυτή προσπάθεια από τη στιγμή που η ίδια η παράταξη μου εγγυήθηκε την ελεύθερη διατύπωση και υπεράσπιση των απόψεών μου».
Ναι, αλλά γιατί αποφασίσατε να συνταχθείτε με το ΠαΣοΚ, με το οποίο είχατε διαφωνήσει στο παρελθόν, και όχι π.χ. με Το Ποτάμι, που είναι ένα νέο κόμμα;
«Το βασικό μου κριτήριο ήταν η υπεύθυνη στάση του ΠαΣοΚ στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα όρθια. Σε συνθήκες εθνικής κρίσης όπως αυτή που περνάμε χρειάζεται αυξημένο αίσθημα εθνικής ευθύνης. Η επιλογή του ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη είναι η πιο δοκιμασμένη, συνεπής και υπεύθυνη από τις προτεινόμενες κεντροαριστερές λύσεις των επερχόμενων εκλογών. Πέρα από ευθύνες και διαχρονικά λάθη, το ΠαΣοΚ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και επωμίστηκε το πολιτικό κόστος. Και πέτυχε ως σήμερα με αντίτιμο δυσανάλογο των ευθυνών του. Αντίθετα, προσπάθειες σαν Το Ποτάμι έχουν μεν ορισμένα αξιόλογα στελέχη, αυτά όμως είναι αδοκίμαστα και πολιτικά ετερόκλητα. Το Ποτάμι, όπως εξελίχθηκε, μοιάζει περισσότερο με «όχημα εκλογής» κάποιων που είναι ακραία αντιτιθέμενοι σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Η μονοπρόσωπη ηγεσία του στην πραγματικότητα δεν θέλει την πολιτική. Πιστεύει σε αφηρημένες τεχνικές και ετερόκλητες «πολιτικά» λύσεις που προφανώς ενέχουν το σπέρμα της διάσπασής του πολύ γρήγορα. Τα μεγάλα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα έχουν βαθύτατο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο».
Τα προηγούμενα χρόνια λέγατε ότι για να ανασυνταχθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να φτιαχτεί κάτι καινούργιο. Τι άλλαξε για σας από τότε;
«Τα τελευταία χρόνια υποστήριξα σταθερά, μαζί με άλλους, την ανάγκη να υπάρξει ένα ελληνικό Επινέ για τη δημοκρατική σοσιαλιστική παράταξη. Ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησα ήταν «η αυτοδιάθεση όλων –κομμάτων, οργανώσεων και κινήσεων –για τη δημιουργία από μηδενική βάση ενός νέου και ενιαίου φορέα της παράταξης». Αποδείχθηκε ότι δεν είμαστε ώριμοι για κάτι τέτοιο. Αντί για σύνθεση, ακολούθησε επίταση του κερματισμού: νέα κόμματα, νέες διαιρέσεις στα υπαρκτά κόμματα του χώρου. Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Το αίτημα όμως για ενοποίηση του χώρου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Το επωμίζεται και θα το προβάλει το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Παράταξη και στον εκλογικό αγώνα και στη μετεκλογική περίοδο».
Στην ανακοίνωση συμπαράταξής σας με το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη είπατε ότι θα πρέπει να ορθωθεί μια ισχυρή δύναμη απέναντι στον συντηρητικό εκβιασμό και στον αριστερό ανεύθυνο λαϊκισμό. Τι εννοείτε;
«Χρειάζεται πολιτική απάντηση στον πολωτικό διχασμό που βάζουν σήμερα στον ελληνικό λαό η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν στήσει σύγκρουση υφαρπαγής ψήφων με απολύτως ψευδή επιχειρηματολογία. Σήμερα, όμως, το 2015, ο λαός διαισθάνεται ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από Grexit, επομένως η στρατηγική εκφοβισμού της ΝΔ είναι στον αέρα. Πολύ περισσότερο είναι στον αέρα η στρατηγική λαϊκιστικής ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε μπορεί να εκπληρώσει ανεδαφικές υποσχέσεις ούτε μπορεί να προξενήσει ρήξη κόντρα στο 75% του ελληνικού λαού που ζητεί παραμονή στην Ευρώπη.
Η διέξοδος για τη χώρα θα περάσει μέσα από άλλον δρόμο: από τη στρατηγική της μεταρρυθμιστικής ευθύνης. Χρειάζεται να αλλάξουμε τη χώρα. Να στηρίξουμε την πραγματικά αδύνατη και δυσκολεμένη κοινωνία. Να διαπραγματευθούμε υπεύθυνα με τους εταίρους και δανειστές, που σημαίνει ότι εφόσον υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις –τις οποίες και μόνοι μας θα έπρεπε να κάνουμε –απαιτούμε διευκολύνσεις στο χρέος και προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων παραγωγικής ανάπτυξης.
Απέναντι λοιπόν στις στρατηγικές του συντηρητικού εκφοβισμού και της αριστερής ανευθυνότητας επιλέγουμε για τη χώρα μας τη στρατηγική της μεταρρυθμιστικής ευθύνης. Είναι η τρίτη διακριτή λύση και φορέας της θα αναδειχθεί σε αυτές τις εκλογές το ΠαΣοΚ –Δημοκρατική Παράταξη».
Οι παθογένειες της χρεοκοπίας
«Ο λαϊκισμός τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων»
Οι παθογένειες της χρεοκοπίας
«Ο λαϊκισμός τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων»
Μιλάτε για τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν. Κατά τη γνώμη σας, γιατί οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν προχωρούν στις αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα;
«Απαντώ ευθέως. Το πολιτικό και κομματικό σύστημα της Μεταπολίτευσης χτίστηκε λαϊκιστικά, σε διακομματική βάση. Ο λαϊκισμός, δεξιός – κεντρώος – αριστερός, οικοδομήθηκε με δανεικά, υποσχέσεις και πελατειακή κομματική βάση. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε με την κρίση. Και αυτό ήταν –και είναι ακόμη –η τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων. Αυτά όμως πλέον δεν μπορούν να σταθούν. Η ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο θα οδηγήσει και το πολιτικό εποικοδόμημα σε ριζικές μεταβολές. Τα κόμματα θα γίνουν δημοκρατικοί και παραγωγικοί θεσμοί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και οι πολίτες θα μπουν σε πορεία απελευθέρωσης από την πελατειακή εξάρτηση. Και, βεβαίως, θα κατανοηθεί η ανάγκη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αντιστάσεις και συγκρούσεις».
Για ρήξη με το πελατειακό σύστημα μιλάει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Πώς σχολιάζετε την απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα;
«Η κίνηση του κ. Παπανδρέου είναι για μένα μια εν θερμώ αντίδραση χωρίς πειστική πολιτική βάση και κυρίως χωρίς προοπτική. Προκαλεί αχρείαστη φθορά –και η παράταξη δεν έχει σήμερα τέτοιες πολυτέλειες. Ο χώρος του ΠαΣοΚ πρέπει σε μια δύσκολη στιγμή να διαφυλάξει τις κατακτήσεις του και να δώσει ενωμένος την κρίσιμη μάχη των εκλογών. Μόνο έτσι θα βάλουμε τα θεμέλια για μια μετεκλογική συσπείρωση και ανανεωμένη πορεία. Τελικά το μέγα θέμα είναι να ξεκόψουμε όλοι –το τονίζω, όλοι –με νοοτροπίες, αντιλήψεις και αναβίωση πρακτικών που ανήκουν στις παθογένειες της χρεοκοπίας. Να συμβαδίσουμε ως παράταξη, ενωμένοι, με τον βασικό στόχο της χώρας: μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατικές – παραγωγικές – κοινωνικές βάσεις στην οποία ανασυγκροτείται μια επίσης σύγχρονη δημοκρατική σοσιαλιστική παράταξη».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ