Ενα έγγραφο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που έφτασε στη θυρίδα του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μάρκου Μπόλαρη τρεις μήνες μετά την κατάθεση ερώτησης από τον βουλευτή αποκαλύπτει ότι το Ταμείο πλήρωσε ή αναμένεται να καταβάλει περί τα 18 εκατ. ευρώ σε τεχνικούς, νομικούς και οικονομικούς συμβούλους για την πώληση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου που απέφεραν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 1η Οκτωβρίου 2014 και υπογράφεται από τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπραντζή, ως εκείνη την ημερομηνία στο Ταμείο είχαν μεταβιβαστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων συνολικά 983 ακίνητα μέσα από μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και άλλων διατάξεων.
Ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί με συνολική αξία εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από:
- Την πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων με αντίτιμο 261 εκατ. ευρώ.
- Την παραχώρηση επικαρπίας για 99 έτη του κτιρίου IBC με αντίτιμο 81 εκατ. ευρώ και αντάλλαγμα ίσο με 32,4 εκατ. ευρώ.
- Την πώληση μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού με δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια για την Κασσιόπη Κέρκυρας με αντίτιμο 23 εκατ. ευρώ και πρόσθετο αντάλλαγμα 2,3 εκατ. ευρώ.
- Την πώληση εταιρείας ειδικού σκοπού με δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια στο Παλιούρι Χαλκιδικής με αντίτιμο 14 εκατ. ευρώ και αντάλλαγμα 1,4 εκατ. ευρώ.
- Την πώληση εταιρείας ειδικού σκοπού με δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια για τον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας με αντίτιμο 9,6 εκατ. ευρώ και αντάλλαγμα 1 εκατ. ευρώ.
- Τη μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για το Ξενία Σκιάθου έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.
- Την πώληση του 100% των μετοχών τής Ελληνικό ΑΕ έναντι 915 εκατ. ευρώ.
- Την πώληση του 90% του Αστέρα με αντάλλαγμα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 94 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο μερίδιο του Δημοσίου.
- Την πώληση μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού με δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια για την Αφάντου Ρόδου με αντίτιμο 42,1 εκατ. ευρώ.
- Την πώληση ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό έναντι 40 εκατ. ευρώ (πρώην προξενική κατοικία Λονδίνου 27 εκατ. ευρώ, οικόπεδο στην Κύπρο 8 εκατ. ευρώ, κτίριο πρώην Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες 3,2 εκατ. ευρώ, πρώην πρεσβευτική κατοικία στην Τασκένδη 100.000 ευρώ σε ιδιώτη, τα στοιχεία του οποίου δεν γνωστοποιούνται, κτίριο στο Ντύσελντορφ 752.000 ευρώ).
Δημοπρασίες
Επίσης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ δημιούργησε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών ακινήτων μέσω της οποίας ως την 1η Οκτωβρίου είχαν συγκεντρωθεί 13 εκατ. ευρώ από τις εξής συναλλαγές:
- 5,9 εκατ. ευρώ από κτίριο στο Σύνταγμα, Ερμού 39.
- 2 εκατ. ευρώ από δύο οικόπεδα στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.
- 1,2 εκατ. ευρώ από κτίριο στο Κολωνάκι, Δημοκρίτου και Τσακάλωφ.
- 1,1 εκατ. ευρώ από κτίριο στο Κολωνάκι, Αναγνωστοπούλου 35.
- 0,4 εκατ. ευρώ από οικόπεδο στην Καλαμίτσα Καβάλας.
- 0,4 εκατ. ευρώ από κτίριο στο Ν.Φάληρο, Σμολένσκι 4.
- 1,8 εκατ. ευρώ από οικόπεδο στην οδό Νεραντζιωτίσσης στο Μαρούσι.
Στα συγκεκριμένα ακίνητα, αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, «αντιστοιχεί αμοιβή επιτυχίας σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους (ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank Equities κ.ά.) ύψους 12,4 εκατ. ευρώ».
Επίσης ως την 1η Οκτωβρίου είχαν καταβληθεί ή αναμενόταν να καταβληθούν σε χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους (KLC Law Firm, ΑΣΠΑ ΑΕ, Norton Rose Fulbrigth, Alpha Αστικά Ακίνητα, Eurobank Υπηρεσίες Ακινήτων, Μ&Π Μπερνίτσα κ.ά.) «περίπου 5,8 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην εκπόνηση νομικών και τεχνικών ελέγχων, σε εργασίες πολεοδομικής ωρίμασης, καθώς και σε εργασίες σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης των συναλλαγών» αναφέρεται.
«Στο ως άνω ποσό συμπεριλαμβάνονται και έξοδα διενεργηθέντα από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της υλοποίησης των εν λόγω συναλλαγών, όπως έξοδα μεταφράσεων, δημοσίευσης και προβολής των περιουσιακών στοιχείων, συμβολαιογραφικά έξοδα κ.ά. Το συνολικό κόστος αντιστοιχεί στο 1,2% των εσόδων» σημειώνεται.
Αργοπορημένη απάντηση
Στο μεταξύ προκαλεί εντύπωση η βραδυπορία του υπουργείου Οικονομικών. Η ερώτηση του κ. Μπόλαρη («Περί αποτελεσματικότητας και διαφάνειας του ΤΑΙΠΕΔ») είχε κατατεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ φέρει ημερομηνία 1η Οκτωβρίου, δηλαδή το Ταμείο ανταποκρίθηκε άμεσα. Ωστόσο, η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών έφτασε στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως το επίμαχο έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναζήτησε αυτοπροσώπως από το υπουργείο Οικονομικών συνεργάτης του βουλευτή στις 8 Ιανουαρίου.
HeliosPlus