Τον τελευταίο καιρό η βιομηχανία των παπουτσιών έχει αρχίσει να αναζητεί νέες ιδέες που ξεπερνούν το σχέδιο ή τα υλικά των υποδημάτων μας. Κάποιες εταιρείες καινοτομούν εμφυτεύοντας στα παπούτσια τεχνολογίες και συστήματα που τους προσδίδουν νέες εντυπωσιακές δυνατότητες. Ας δούμε ορισμένες από αυτές τις ομολογουμένως ξεχωριστές προτάσεις για τα… πόδια μας.
Παπούτσια-φορτιστές
Σχέδιο του παπουτσιού που μπορεί να λειτουργεί και ως φορτιστής κινητών τηλεφώνων
Μια ομάδα αποφοίτων του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ κατασκεύασε έναν μηχανισμό που μπορεί να ενσωματώνεται σε παπούτσια και τα μετατρέπει σε φορτιστές κινητών τηλεφώνων. Ο μηχανισμός ονομάζεται SolePower Ensoles και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του αν τοποθετηθεί σε ένα ζευγάρι παπούτσια ο κάτοχός τους περπατώντας συνολικά μια ώρα με αυτά θα μπορεί να φορτίζει πλήρως τη συσκευή του. Η κινητική ενέργεια των ποδιών μεταφέρεται στον μηχανισμό ενεργοποιώντας μια μίνι γεννήτρια η οποία φορτίζει μέσω ενός καλωδίου την μπαταρία του τηλεφώνου. Σε πρώτη φάση ο μηχανισμός έχει αποδειχθεί λειτουργικός ενσωματωμένος σε αθλητικά παπούτσια αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλους τύπους παπουτσιών.
Παπούτσια με GPS
Εμπνεόμενος από τα «μαγικά παπούτσια» που φορούσε η νεαρή ηρωίδα στον «Μάγο του Οζ», ένας καλλιτέχνης στη Βρετανία κατασκεύασε ένα ζευγάρι παπούτσια τα οποία διαθέτουν σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) και δείχνουν στον κάτοχό τους τη σωστή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του. Μόλις ο κάτοχος των παπουτσιών χτυπήσει ελαφρά μεταξύ τους τα τακούνια ενεργοποιείται το GPS. Αμέσως μετά, τα μικρά λαμπάκια τύπου LED που είναι ενσωματωμένα στα παπούτσια του δείχνουν την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει. Τα παπούτσια συνδέονται με υπολογιστή (με καλώδιο USB) και έτσι κάθε φορά που θέλει ο κάτοχός τους να πάει κάπου μπορεί να «φορτώνει» στον μηχανισμό τον χάρτη της περιοχής. Το σύστημα δείχνει επίσης στον κάτοχό του την πρόοδο της κίνησής του και το πόσο κοντά βρίσκεται στο σημείο που θέλει να πάει. Τα κατασκεύασε ο Ντόμινικ Γουίλκοξ που έχει πάρει μάστερ στη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών της Αγγλίας. Κοστίζουν 250 ευρώ και εκτός από την καλλιτεχνική τους διάσταση μπορεί να έχουν και πρακτικές εφαρμογές, όπως παραδείγματος χάριν να τα φορούν άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ώστε να μη χάνονται στους δρόμους και να επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Τα παπούτσια των μπαλαδόρων
Εννοείται πως τα «χρυσά πόδια των ποδοσφαιριστών» είναι το πεδίο μάχης των κατασκευαστών αθλητικών υποδημάτων. Η Nike παρουσίασε το μοντέλο Mercurial Superfly (Υπερπτήση Ερμή), που έχει ειδικά λεπτή πλέξη για να αυξάνει την αίσθηση και τον έλεγχο της μπάλας από τον παίκτη. Επώνυμος κάτοχος αυτού του μοντέλου είναι ήδη ο πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο.
Κύριοι ανταγωνιστές του Ερμή της Nike είναι τα μοντέλα Skreamer και Gambler της εταιρείας Warrior. To πρώτο στηρίζεται σε ειδική λαστιχένια επένδυση της μύτης του παπουτσιού, για να «γραπώνει» την μπάλα, να βοηθά στον έλεγχό της και να επαυξάνει την ταχύτητά της όταν τη σουτάρει ο παίκτης. Κατά τα λοιπά, το Skreamer είναι φτιαγμένο από νανοΐνες, που το κάνουν πανάλαφρο, και έχει σόλα με «βελάκια» που υποτίθεται ότι επιδρούν ευεργετικά στη ροή του αίματος στο πόδι. Το δεύτερο μοντέλο, το Gambler, περιορίζει τις καινοτομίες του απλά στο ελαστικό coup de pied και στη μύτη του παπουτσιού, που βελτιώνουν το σταμάτημα και τον έλεγχο της μπάλας.