Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos συνιστώντας στο Βερολίνο και της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.
«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να ορίσει κυρίαρχα τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους», τονίζει στις δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γάλλος υπουργός δηλώνει ότι το σχέδιο βοήθειας που εφαρμόζεται από την τρόικα μπορεί «ακόμη να εξελιχθεί, όμως, υπό τον ρητό όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις».
Για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη στην ευρωζώνη ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ «πιο έξυπνα διαμορφωμένων δημοσιονομικών πολιτικών, μίας Γερμανίας που εφαρμόζει μία πραγματική αναπτυξαική πολιτική και ενός αυξημένου βολονταρισμού ως προς τις ευρωπαϊκές επενδύσεις».
Ενώπιον μίας «δημοκρατικής κόπωσης στις χώρες που έχουν υποβληθεί στην πολιτική της λιτότητας», όπως η Ελλάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επικεντρωθεί κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ , την Κυριακή στο Στρασβούργο, στην προσπάθεια «να πείσει την εταίρο μας Γερμανία ότι η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να καταβάλουν πολύ περισσότερες προσπάθειες από κοινού για την ανάκαμψη της Ευρώπης».
Η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία «θα ενεργοποιηθεί, εάν έχει αυτοπεποίθηση και εάν συνειδητοποιήσει ότι μεσοπρόθεσμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα», λέει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας.
Η Γερμανία «πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο. Εχει μία επιτακτική υποχρέωση να το κάνει, όπως η Γαλλία έχει την επιτακτική υποχρέωση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», λέει.
Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει σήμερα να έχει τη δυνατότητα να λάβει επιθετικά μέτρα για να αποτρέψει την επικράτηση των πληθωριστικών προβλέψεων και για να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης».