Με τίτλο «Η Ευρώπη ναρκοθετημένη από την Ελλάδα και τον αποπληθωρισμό;» η εφημερίδα Le Monde, υπογραμμίζει επιγραμματικά στο πρωτοσέλιδο της τα οικονομικά δεδομένα των ημερών: Tην πτώση του ευρώ, την ανησυχητική μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία και στην ευρωζώνη, και beba;ivw την ταραχή που προκαλεί στις αγορές η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας και σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης» η Monde υποστηρίζει ότι «το ενιαίο νόμισμα έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, με την εμφάνιση του σεναρίου για το «Grexit»».
«Ο ελληνικός κίνδυνος τρομάζει εκ νέου την Ευρώπη», υπογραμμίζει η συντάκτης Μαρί Σαρέλ, τονίζοντας ότι «οι εντάσεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια άλλη απειλή: τον αποπληθωρισμό».
Το 2015, δεν θα μπορούσε να είχε χειρότερο ξεκίνημα, από οικονομικής απόψεως, για την ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα, δίνοντας στοιχεία από τις πτώσεις που υπέστησαν τα χρηματιστήρια.
Για τη Monde, η υπόθεση ενός Grexit που ταράσσει σήμερα τα πνεύματα, προωθήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από το Spiegel, με τη δημοσίευση ότι η Ανγκελα Μέρκελ θεωρούσε «αναπόφευκτη» την έξοδο της Ελλάδας στην περίπτωση ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από την Ελλάδα, ένας άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, ο όποιος στη Γερμανία έπεσε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, που είναι η χαμηλότερη τιμή του μετά τον Οκτώβρη του 2009.
«Αν δεν δράσει, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου ρισκάρει να απογοητεύσει», υποστηρίζουν οι αναλυτές στη Saxo Banque.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιταλία και κυρίως την Ελλάδα, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ανόδου των επιτοκίων.
Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μάριο Ντράγκι μόνος του μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Οσο για την Αθήνα, μεταξύ 2015 και 2047 πρέπει να αποπληρώνει από 4 δις μέχρι 18 δις ευρώ το χρόνο στους πιστωτές της, πέρα από την αποπληρωμή των τόκων, ποσά που θα απορροφήσουν όλο το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας κάτι που θα δεν θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις για το μέλλον της χώρας.
Γι’ αυτό ο Α. Τσίπρας ζητά διαγραφή χρέους, τονίζει η συντάκτης, αναφέροντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως επιμήκυνση των δανείων.
«Η Αθήνα όμως θα έχει δυσκολία να διαπραγματευθεί αν δεν συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία» καταλήγει η Monde.
Σε ένα άλλο ρεπορτάζ που έχει τίτλο τη δήλωση του οικονομολόγου Κώστα Μελά: «Το παιχνίδι του Βερολίνου είναι επικίνδυνο», η Μοντ αναφέρεται στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα η έξοδος από το ευρώ.
Με ρεπορτάζ στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας η συντάκτης Α. Γκιγιό μεταφέρει την ανησυχία των επιχειρηματιών ιδιαίτερα όσων έχουν εμπορικές σχέσεις με το εξωτερικό.
Κατά την άποψη του καθηγητή της Παντείου Κώστα Μελά, το σενάριο του Grexit είναι «απίθανο και καθαρή πράξη πολιτικής χειραγώγησης για την υποστήριξη των συντηρητικών στην Ελλάδα».
«Το πολιτικό παιχνίδι του Βερολίνου, να διατηρήσει πάσει θυσία τη γραμμή λιτότητας στην Ευρώπη, η οποία δέχεται επικρίσεις και από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι» καταλήγει ο Κ. Μελάς.