«Αντίο ευρώ, καλώς όρισες δραχμή!»: Με αυτό τον τίτλο αντέδρασε η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στην είδηση, ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών και δεν αποκλείει πλέον την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η είδηση, που πρωτοδημοσιεύθηκε το Σάββατο στο «Spiegel», θεωρείται – παρόλο που δεν επιβεβαιώθηκε από την καγκελαρία – προφανώς σωστή. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι αναμεταδόθηκε χωρίς επιφυλάξεις από όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και ότι προκάλεσε νέο καταιγισμό σχολίων από οικονομολόγους και υψηλόβαθμους εκπροσώπους κομμάτων.
«Δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή» ήταν η δήλωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, ο οποίος συμφωνεί ανοικτά με την στροφή της καγκελαρίας. Τυχόν εγκατάλειψη του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα προκαλούσε την αναθεώρηση της μέχρι τώρα γερμανικής πολιτικής. Αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων, πρόσθεσε υπαινισσόμενος τις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα, δεν θα δεχόταν «να μπει σε τέτοια περιπέτεια».
Εντελώς αντίθετη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ίδιας ομάδας και εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «κάνει δραματικό λάθος αν συμβιβαστεί με την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ» είπε. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε θέση να κατευνάσει τις αγορές. Κατά τα άλλα, σε περίπτωση έξωσης θα πήγαιναν χαμένες οι τεράστιες γερμανικές πιστώσεις για την Ελλάδα και θα έπρεπε να αντισταθμιστούν με κονδύλια του προϋπολογισμού.
Εναντίον της εξόδου τάχθηκε και ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. «Είναι λάθος να υποκινούμε συζήτηση για πράγματα, τα οποία δεν είναι έξυπνα πολιτικά και οικονομικά» είπε.
Ακόμα οξύτερη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Linke (Αριστερά). Τέτοιες ειδήσεις, σαν αυτές του Spiegel, που «προέρχονται από την καρδιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι σε θέση να προκαλέσουν τη μαζική απόσυρση των καταθέσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για οργανωμένη ανευθυνότητα» τόνισε.
Αρνητική ήταν και η δήλωση του εκ ενός εκ των πέντε οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, κοινώς επονομαζομένων και «σοφών», Πέτερ Μπόφινγκερ. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είπε, θα αποτελούσε «υψηλό κίνδυνο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης». Έτσι θα άνοιγαν «οι ασκοί του Αιόλου και θα ήταν δύσκολο στη συνέχεια να ξανακλείσουν».
Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η στροφή της καγκελαρίας δεν είναι πραγματική, αλλά αποβλέπει αποκλειστικά σε έναν στόχο: να «πείσει» πολλούς έλληνες ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αριστεροί σχολιαστές μάλιστα είναι απόλυτοι σε αυτό. «Η εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει βρώμικη μορφή και θα αποκορυφωθεί την ημέρα των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου» προβλέπει ο οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ. Και ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Linke Μίχαελ Σλεχτ δεν αποκλείει μάλιστα, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αντισυνταγματικά έκτροπα στην Ελλάδα με συμμετοχή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.
Εν κατακλείδι λοιπόν, ο καυγάς για την Ελλάδα φουντώνει πάλι μέσα και ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα. Οι απειλές πληθαίνουν – χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο, ποιες από αυτές αποτελούν μπλόφα, και ποιες πραγματικό κίνδυνο.