Βρήκαν 10… δισεκατομμυριούχους

Δεν πίστευε στα μάτια του ο οικονομικός εισαγγελέας

Δεν πίστευε στα μάτια του ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου όταν οι ελεγκτικές υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται ανακάλυψαν ανάμεσα στις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και δέκα… δισεκατομμυριούχους. Μιλάμε για δισεκατομμύρια σε ευρώ και όχι σε άλλο νόμισμα. Ο άνθρωπος πήγε να τρελαθεί κυριολεκτικά, αφού κανείς από το ΣΔΟΕ περίμενε ότι θα υπήρχαν τέτοια ποσά σε καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από το 2000 ως το 2012 που διεξάγεται ο έλεγχος των 65 CD που απέστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες με όλες τις καταθέσεις που υπάρχουν σε αυτές. Δύο μόνον από τους δισεκατομμυριούχους είναι αλλοδαποί (ισραηλινής καταγωγής) και οι υπόλοιποι οκτώ Ελληνες, άγνωστα στο ευρύ κοινό ονόματα, πλην ενός πασίγνωστου κοσμηματοπώλη, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν 1,2 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη κατάθεση ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε άλλους 100 «ύποπτους» λογαριασμούς
***

Το δίλημμα, όπως πληροφορούμαι, που αντιμετωπίζει ο οικονομικός εισαγγελέας είναι εάν θα πρέπει να ζητήσει διασταύρωση στοιχείων από τις τράπεζες ή να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και να διεξαγάγει το ΣΔΟΕ τον έλεγχο: «Είναι αδύνατον να υπάρχουν τόσο πολλά τραπεζικά λάθη σε λογαριασμούς που να εμφανίζουν δισεκατομμύρια» είπε στους συνεργάτες του. Εάν όμως ζητήσει επαλήθευση ή διασταύρωση από τις τράπεζες είναι πιθανόν, φοβάται, ότι θα ειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Ετσι προσανατολίζεται αμέσως μετά τις εορτές, χωρίς να επηρεάζεται από την προεκλογική περίοδο, σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων και διασταύρωση όλων αυτών με τις φορολογικές δηλώσεις των εμφανιζομένων ως δισεκατομμυριούχων ώστε να βρει μια άκρη.


ΣΔΟΕ και εκλογές

Ολα αυτά βεβαίως αφορούν τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι εργάζονται ανεξάρτητα με τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και δεν καταλαβαίνουν τίποτα ούτε από γιορτές, αλλά ούτε από προεκλογική περίοδο. Γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή έμαθα ότι το ΣΔΟΕ λόγω… εκλογών περιόρισε ή σταμάτησε τελείως τους ελέγχους. Ούτε ένας σε νυχτερινά κέντρα, για παράδειγμα, δεν έγινε στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πού άλλες εποχές. Ορισμένοι από τους λεγόμενους «ελεγκτές-Ράμπο» από αυτούς που κυνηγούσαν τους φοροφυγάδες βρίσκονται σε χριστουγεννιάτικη άδεια. Ρώτησα έναν ελεγκτή εάν ο περιορισμός των ελέγχων έγινε κατόπιν άνωθεν εντολής λόγω των εκλογών. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν ότι δεν υπήρξε καμία εντολή, απλώς οι ίδιοι δεν θέλουν να πολυ-ανακατευτούν στην προεκλογική περίοδο.


Οι εκλογές βλάπτουν την υγεία

Και ξαφνικά η ηγεσία της ΝΔ πληροφορήθηκε από τις… εφημερίδες ότι ο βασικός υποψήφιός της βουλευτής στη (μονοεδρική) Λευκάδα Θ. Σολδάτος δεν θέλει να είναι υποψήφιος. Οι γιατροί, είπε, του συνέστησαν ότι οι εκλογές και γενικά η πολιτική βλάπτουν σοβαρά την υγεία του, μπορεί να του προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά. Ο κ. Σολδάτος, ο οποίος είχε στο παρελθόν διαγραφεί από τη ΝΔ αλλά επανήλθε στο «μαντρί», δεν ανακοίνωσε την άρνησή του να είναι υποψήφιος στα κομματικά όργανα, αλλά στις τοπικές εφημερίδες. Η ΝΔ κινητοποιήθηκε και στράφηκε προς τον πρώτο επιλαχόντα να είναι αυτός υποψήφιος. Αλλά ο Ξ. Βεργίνης είναι εν ενεργεία πρόεδρος του ΟΓΑ και έτσι έχει το λεγόμενο ασυμβίβαστο. Τι γίνεται τώρα; Θα μείνει η ΝΔ χωρίς υποψήφιο και μάλιστα σε μονοεδρική περιφέρεια; Στο παρά πέντε βρήκαν μία γυναίκα (από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και την έχρισαν υποψήφια.


Cherchez la femme

Στο κυνήγι γυναικών υποψηφίων βουλευτών έχουν επιδοθεί τα κομματικά επιτελεία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή εάν στα ψηφοδέλτια το 30% τουλάχιστον των υποψηφίων δεν είναι γυναίκες δεν επικυρώνονται αυτά από τον Αρειο Πάγο. Αυτή είναι λεγόμενη ποσόστωση που τόσο πολύ ταλαιπώρησε τους υποψήφιους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μου λένε ότι ο Αρειος Πάγος, σε αυτές τις εκλογές, «έκοψε» έναν συνδυασμό επειδή βρήκε μία γυναίκα λιγότερη στα ψηφοδέλτιά του. Ετσι τα δύο μεγάλα κόμμα επιστρατεύουν γυναίκες που είχαν δοκιμαστεί στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να σκεφτείτε ότι η ΝΔ λόγω της ποσόστωσης εντάσσει στα ψηφοδέλτια της Β’ Αθηνών και το μοντέλο Ελλη Παπαγγελή, η οποία να θυμίσω ότι είχε κάνει τις δηλώσεις που έκαναν άνω-κάτω το κόμμα περί ανυπαρξίας νεκρών στο Πολυτεχνείο.


Ο Θεοδωράκης και ο Θεοχάρης

Ο πρώην γ.γ. Εσόδων και νυν τραπεζικό στέλεχος Χ. Θεοχάρης (φωτογραφία) θα έχει συνάντηση τις αμέσως επόμενες ημέρες με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη. Τον ρώτησα εάν θα είναι υποψήφιος βουλευτής και ιδού τι απάντησε: «Το σκέφτομαι σοβαρά. Μου έκανε πρόταση, με τίμησε με την πρότασή του και θα συναντηθώ μαζί του για τις λεπτομέρειες». Το ωραιότερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Οπως μου αποκάλυψε ο κ. Θεοχάρης, δέχτηκε προτάσεις για να είναι υποψήφιος και από άλλα κόμματα. Τον ρώτησα ποιοι είναι αυτοί που τον συμπαθούν και τον θέλουν υποψήφιο. Δεν είπε, παρά μόνον ότι στα κόμματα αυτά δεν περιλαμβάνεται ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι απομένει; Μήπως το ΠαΣοΚ ή έστω το κόμμα του Γ. Παπανδρέου; Θα δείξει.

Οι κλειστές συνεδριάσεις του ΓΑΠ

Σας έχω φρέσκα νέα για το υπό ίδρυση κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Πρώτα απ΄όλα να σας ενημερώσω ότι την Παρασκευή καταθέτει το καταστατικό του κόμματος προς έγκριση στον Αρειο Πάγο και το Σάββατο ή την ίδια ημέρα,(εκτός εάν αλλάξει γνώμη) θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Εν συνεχεία να σας πληροφορήσω ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς οι επιτελείς του νέου κόμματος εργάζονταν έως αργά στα γραφεία του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, στην οδό Πειραιώς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, μου λένε, είναι… αυτοπροταθέντες (καταθέτουν βιογραφικά με τίτλους σπουδών ωσάν να πρόκειται να προσληφθούν σε επιχείρηση ή στο Δημόσιο) και δίνεται προτεραιότητα σε νέους ανθρώπους με σημαντικούς τίτλους σπουδών ηλικίας από 26 έως και 40 ετών. Άλλωστε και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ένας τέτοιος υποψήφιος, κάτι που αρέσει πολύ στον Γ. Παπανδρέου. Τελευταίος στο Επικρατείας, τιμητική θέση, θα είναι ο Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος παίζει επιτελικό ρόλο στο νέο κόμμα.

Ψάχνουν και κτίριο

Βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Πρώτα απ΄όλα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιο θα είναι το όνομα του νέου κόμματος, αν και έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις, που όμως στο τέλος αποσύρονται. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ζήτησε το όνομα του νέου κόμματος να παραπέμπει σε «Κίνημα» και αμέσως έπεσαν δύο προτάσεις προς συζήτηση: «Κίνημα Αλλαγής» και «Κίνημα Αξιών». Τελική απόφαση δεν υπήρξε. Ακόμα θα πρέπει να ξέρετε ότι αναζητείται επειγόντως χώρος για να στεγάσει το νέο κόμμα, αλλά οι προσπάθειες που έγιναν για κτίρια γύρω από το Σύνταγμα, κρίθηκαν οικονομικά ασύμφορες και έτσι οι επιτελείς στρέφονται προς τις οδούς Πειραιώς και Συγγρού. Υπάρχει μία επιτροπή που ψάχνει για κτίριο και σ΄αυτήν περιλαμβάνεται ο Γ. Ελενόπουλος. Τέλος θα πρέπει να σας πω ότι, κατά τους επιτελείς, του κ. Παπανδρέου, έχουν κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια σ΄όλες τις εκλογικές περιφέρειες, πλην της Αττικής. Εκεί θα πάνε οι περισσότεροι των βουλευτών και των στελεχών που θα εγκαταλείψουν το ορίτζιναλ ΠαΣοΚ. Το ερώτημα όμως που τέθηκε είναι πώς θα χρηματοδοτείται το κόμμα; Εκεί δεν υπήρξε απάντηση, παρά μόνον ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε τα προεκλογικά έξοδα να είναι ελάχιστα.

Ρεπούση: Φώτη, αυτοκτονούμε

Δεν άκουσε ο Φώτης Κουβέλης την κραυγή της Μαρίας Ρεπούση στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου που αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές της ΔΗΜΑΡ: «Φώτη, αυτό ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία». Ούτε δέχθηκε να καταλογιστούν ευθύνες στην διαπραγματευτική ομάδα του κόμματος με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις εκλογές. Απλώς αποφάσισαν ότι «γάμος δεν γίνεται», προβάλλοντας ως δικαιολογία τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές». Ρώτησα τον κ. Κουβέλη εάν ενόχλησαν οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να τους εντάξουν, δηλαδή στα ψηφοδέλτια και να κυνηγήσουν την εκλογή τους με σταυρό. Απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κατά ένα τρόπο να ενσωματώσει τους υποψηφίους της ΔΗΜΑΡ, χωρίς να υπάρχει ένα διακριτικό στίγμα για συνεργασία. Τον ξαναρώτησα τι θα κάνει από εδώ και πέρα και είπε ότι θα γίνει προσπάθεια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σε κάποια στιγμή ρώτησα εάν σκοπεύει να συνεργαστεί με το υπό ίδρυση κόμμα του Γ. Παπανδρέου, αλλά η άρνηση του ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση». Και τώρα η ΔΗΜΑΡ στρέφει την προσοχή της για συνεργασία με τους Οικολόγους, αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο, αφού και αυτοί συνεδριάζουν στις 3 Ιανουαρίου για να πάρουν οριστικές αποφάσεις. Θα πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΔΗΜΑΡ;

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.