Οι Ρωμαιοκαθολικοί κάνουν λιτανείες κατά μήκος της παραδοσιακής διαδρομής του προσκυνήματος από την Ιερουσαλήμ προς τον ναό της Γέννησης εν όψει των Χριστουγέννων τους, στις 25 Δεκεμβρίου.
Αλλά για τους Ελληνορθοδόξους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των χριστιανών Παλαιστινίων η εορτή των Χριστουγέννων πέφτει στις 7 Ιανουαρίου.
Η διαφορά των 13 ημερών εξηγείται από τα ημερολόγια. Ενώ η καθολική εκκλησία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που επινοήθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο τον 16ο αιώνα, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο – που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της εξουσίας του Ιούλιου Καίσαρα το 45 π.Χ..
Αυτό που κάνει την κατάσταση στους Αγίους Τόπους πραγματικά ασυνήθιστη είναι ότι οι Αρμένιοι εκεί περιμένουν ακόμα περισσότερο για τα Χριστούγεννα – γιορτάζουν τα δικά τους στις 18 Ιανουαρίου.
Κάθε παραμονή των Χριστουγέννων, η Βηθλεέμ υποδέχεται με θέρμη τους πατριάρχες των εκκλησιών και τους ιερείς όταν μπαίνουν στην πλατεία των Μάγων.
Πολλοί Χριστιανοί Παλαιστίνιοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες των Χριστουγέννων και των πολύχρωμων παραδόσεών του.
Η μείωση του αριθμού των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους προσθέτει μια αίσθηση του επείγοντος στους εορτασμούς. Σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι στη Δυτική Όχθη επιλέγουν να μεταναστεύσουν λόγω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που δημιουργούνται από την ισραηλινή κατοχή.
Στην ησυχία της εκκλησίας της Παναγίας, στην Μπέιτ Τζάλα, μια παλαιστινιακή πόλη κοντά στην Βηθλεέμ, ο πατήρ Γεώργιος λέει ότι αυτή η εποχή του χρόνου έχει μεγάλη πνευματική και πολιτική σημασία.
«Εδώ είναι η γενέτειρα του Χριστού και είμαστε το παλαιότερο εκκλησίασμα στον κόσμο. Οταν γιορτάζουμε, δείχνουμε στον κόσμο ότι η Βηθλεέμ είναι μια ειρηνική, ασφαλής πόλη», λέει στο BBC.