Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η απόφαση των ιταλικών αρχών, που έχουντην ευθύνη συντονισμούτηςδιάσωσηςτων επιβατών του «Νόρμαν Ατλάντιν» γιατί επιλέχθηκε το λιμάνι του Πρίντεζι και όχιστολιμάνι της Αυλώνας, στην Αλβανία, που είναι πιο κοντά.

Σύμφωνα με πληρoφορίες του vima.gr οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την απόφαση φαίνεται ότι πηγάζουν από τις καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η Αυλώνα απέχει από το σημείο του πλοίου 35 με 40 ναυτικά μίλια ενώ το Πρίντεζι περί τα 60. Ομως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα δύσκολες και η προσέγγιση στο λιμάνι ίσως ήταν αδύνατη.

Παράλληλα η θέση του λιμανιού ήταν ένα ακόμη δύσκολο σημείο για την πορεία του ρυμουλκούμενου πλοίου.

Σε αντίθεση με το υπήνεμο Πρίντεζι όπου μπορεί να δέσει τοπλοίο με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δεύτερο στοιχείο που θεωρείται ότι μέτρησε σε αυτή την απόφαση είναι η άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε αλλά και σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε που είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη ρυμούλκιση του Νόρμαν Ατλάντικ θα συνεχίζονται και οι από αέρος, με ελικόπτερα, προσπάθειεςδιάσωσης των επιβατών.

Υπάρχουν βέβαια και απόψεις πλοιάρχων και αρχιπλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού που θεωρούν ότι το καλύτερο στην κατάσταση που βρίσκεται το πλοίο είναι να το οδηγήσουν σε αβαθή νερά των αλβανικών ακτών και να το προσαράξουν ώστε να βγουν με ασφάλεια από αυτό οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί.