Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η κηδεία του Σεραφείμ Φυντανίδη στο Α’ νεκροταφείο, παρουσία πλήθους κόσμου που του είπε το τελευταίο «αντίο».
Μεταξύ άλλων βρέθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννος Παπαντωνίου, Μίμης Ανδρουλάκης, Παντελής Καψής, Αντζελα Γκερέκου, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.
Στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.
«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία», είπε αναφερόμενη στο έργο του εκλιπόντος, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.
«Με τον Σεραφείμ Φυντανίδη, χάνεται ένας από τη γενιά των διευθυντών εφημερίδων που έγραψαν ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Διετέλεσε για χρόνια διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» και συνέδεσε τη ζωή του μια εφημερίδα, η οποία έφερε νέα πνοή στον Τύπο και διαμόρφωσε συνειδήσεις σε γενεές Ελλήνων», τόνισε η Μαρία Αντωνιάδου.
Ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, διευθυντής επί σειρά ετών της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πέθανε το βράδυ των Χριστουγέννων από καρδιολογικά προβλήματα σε ηλικία 77 ετών.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης είχε εισαχθεί στην Ευρωκλινική Αθηνών και αργότερα, μεταφέρθηκε στην καρδιοχειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείο Αθήνας λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων. Εκεί, υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση μεγάλης διάρκειας, επανέκαμψε, ωστόσο το βράδυ των Χριστουγέννων παρουσίασε επιπλοκή και υπέστη ανακοπή καρδιάς.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1937 και σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1960. Την απόφαση να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία είχε πάρει από μαθητής, στα δώδεκά του χρόνια, όταν ο δάσκαλος είχε «δει» το ταλέντο του και σχολίαζε συχνά στη τάξη «γράφεις καλά, παρατηρείς, να γίνεις δημοσιογράφος».
Από το 1958 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα «Έθνος» έως το τέλος του 1967. Στην περίοδο της Χούντας, από το 1968 έως το 1974 εργάστηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή», αρχικά ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ακρόπολη».
Από τον Ιούνιο του 1976 ανέλαβε τη διεύθυνση της απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και από το 1987 τη διεύθυνση και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Με τον εκδότη των εφημερίδων Κίτσο Τεγόπουλο τους έδεσε μεγάλη φιλία και διένυσαν μαζί μία μακρά πορεία, καταγράφοντας για περισσότερο από 30 χρόνια την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέχρι λίγο πριν τη σαρωτική καταιγίδα της οικονομικής κρίσης. Λίγο μετά το θάνατο του Κ. Τεγόπουλου το 2006, ο Σεραφείμ Φυντανίδης υπέβαλε στις 27 Απριλίου 2007 την παραίτησή του από διευθυντής των εφημερίδων.
Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση και παρουσίασε δικές του εκπομπές, με τίτλο «Χθες, Σήμερα, Αύριο με τον Σεραφείμ Φυντανίδη» και «Οι παρέες γράφουν ιστορία». Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε τη διεύθυνση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «6 Ημέρες» ενώ τον τελευταίο καιρό ήταν πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».
Πρόσφατα, παρουσίασε το βιβλίο του «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ε», όπου επιχειρεί να συνοψίσει τις περιπέτειες και τις εμπειρίες του ως διευθυντής και, μέσα από την αφήγηση, περιγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού Τύπου από την εποχή της Μεταπολίτευσης.
Σε παλαιότερο βιβλίο του, που εξέδωσε το 2002, με τίτλο «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους» περιγράφει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, την περιπλάνησή του σε χώρες μακρινές, που αποτελούσε μία ακόμη μεγάλη του αγάπη.
Σεραφείμ Φυντανίδης: «Ορθιος προσελήφθην, όρθιος απελύθην»
Τα απομνημονεύματα του επί τριακονταετία διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» και ο Τύπος την εποχή της Μεταπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση»
Tα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη και σε όσους τον αγάπησαν, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.
«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης τίμησε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, άνοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς στον Τύπο, ιδιαίτερα μέσω της ταύτισής του με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Βενιζέλος: «Αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του Φυντανίδη»
Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου χαρακτήρισε τον Σεραφείμ Φυντανίδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δήλωση που έκανε το βράδυ των Χριστουγέννων για τον θάνατο του 77χρονου δημοσιογράφου.
Συγκεκριμένα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:
«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.
Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του.
Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ.
Στη σύζυγο και την οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο».
Βούλτεψη: «Ο Φυντανίδης σφράγισε με την παρουσία του τον δημόσιο βίο της Μεταπολίτευσης»
Τα θερμά συλλυπητήρια και εκ μέρους του Πρωθυπουργού εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη.
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του βετεράνου δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, ιστορικού διευθυντή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που σφράγισε με την παρουσία του τον δημόσιο βίο της Μεταπολίτευσης» αναφέρει η κ. Βούλτεψη.
Και προσθέτει:
«Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του βίου του, διέγραψε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, υπεράσπιζε με πάθος τις απόψεις του, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες, ασκούσε κριτική, αλλά έδινε πάντα χώρο για την αντίθετη άποψη. Ρηξικέλευθος και διορατικός, τα τελευταία χρόνια ανέλυσε την κρίση χωρίς ποτέ να κρύψει τα αίτια της και χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκει σε μια ιστορική γενιά ψύχραιμων δημοσιογράφων, που άφησε το στίγμα της μέσα από σκληρές συγκρούσεις, αποφεύγοντας ωστόσο τις ακρότητες και αρνούμενη να παρασυρθεί από την παρούσα συγκυρία.
Στην οικογένειά του εκφράζω – και εκ μέρους του Πρωθυπουργού – θερμότατα συλλυπητήρια».