Οι Ολλανδοί υιοθετούν τον «όρκο του Τραπεζίτη»

«Ορκίζομαι (…) να εκτελώ τα καθήκοντά μου με ακεραιότητα και φροντίδα (…) και να έχω τη βοήθεια του Θεού»… Από την 1η Ιανουαρίου 2015 85.000 Ολλανδοί τραπεζίτες που απασχολούνται σε ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θα πρέπει, ο καθένας χωριστά, να δώσουν τον ίδιο όρκο - υπάρχει ασφαλώς και εκδοχή που δεν επικαλείται τη βοήθεια του Θεού.

«Ορκίζομαι (…) να εκτελώ τα καθήκοντά μου με ακεραιότητα και φροντίδα (…) και να έχω τη βοήθεια του Θεού»… Από την 1η Ιανουαρίου 2015 85.000 Ολλανδοί τραπεζίτες που απασχολούνται σε ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θα πρέπει, ο καθένας χωριστά, να δώσουν τον ίδιο όρκο –υπάρχει ασφαλώς και εκδοχή που δεν επικαλείται τη βοήθεια του Θεού.
Οι τραπεζίτες στη χώρα της τουλίπα θα δίνουν, δηλαδή, όρκο χρηστής τήρησης των καθηκόντων τους, όπως ακριβώς οι νέοι γιατροί δίνουν (και στην Ολλανδία) τον όρκο του Ιπποκράτη! Πρόκειται για μια ολλανδική πρωτοτυπία που «αποσκοπεί στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα στη χώρα και στην ενδυνάμωση της υπευθυνότητας των τραπεζιτών», όπως αναφέρει η γαλλική «Figaro».
Κληθέν από τους «New York Times» να σχολιάσει την καινοφανή απόφασή του, το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καλβινιστική προσέγγιση της ζωής που έχουμε, αρχή που εκπορεύεται από το Θεό, θέτει ως ηθική υποχρέωσή μας να εργαζόμαστε σκληρά, να είμαστε εγκρατείς και να έχουμε μια μετριοπαθή σχέση με το χρήμα».
Την απόφαση για την υιοθέτηση του «όρκου του τραπεζίτη» ως υποχρεωτικό για την άσκηση του επαγγέλματος την επικύρωσε το ολλανδικό Κοινοβούλιο το Φεβρουάριο του 2012.
«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την κουλτούρα του τραπεζικού κλάδου και να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών απέναντι στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, η οποία έχει κλονιστεί εξαιτίας της κρίσης», δήλωσε στο «Figaro» ο πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών Τραπεζών Κρις Μπουιζίνκ, ο οποίος είναι ένας εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας αυτής.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι τράπεζες υιοθετούν κώδικες και κανόνες δεοντολογίες με την πάροδο των ετών. Κανείς από τους κανόνες αυτούς, όμως, δεν έχει ισχύ νόμου», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.