Τουρκία: Η «επιχείρηση-σκούπα» σε ΜΜΕ εντείνει την πολιτική σύγχυση

Τη γενικότερη πολιτική σύγχυση στην Τουρκία εντείνουν οι έφοδοι αστυνομικών σε μέσα

Τη γενικότερη πολιτική σύγχυση στην Τουρκία εντείνουν οι έφοδοι αστυνομικών σε μέσα ενημέρωσης και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και τηλεοπτικών παραγωγών που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου της «Ζαμάν», που αντιπολιτεύεται τον τούρκο πρόεδρο, στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η επιχείρηση αυτή ήταν αναμενόμενη τις τελευταίες ημέρες.
Η ΕΕ επέκρινε έντονα τις αστυνομικές εφόδους στην εφημερίδα «Ζαμάν» και στον τηλεοπτικό σταθμό Samanyolu TV που πρόσκεινται στον εξόριστο (στις ΗΠΑ) κληρικό Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν, ενώ σήμερα είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι είχαν ενορχηστρώσει τις κατηγορίες για διαφθορά που συγκλόνισαν την τουρκική κυβέρνηση πέρυσι και οδήγησαν στην παραίτηση τεσσάρων υπουργών.
Την Κυριακή συνελήφθησαν γύρω στα 25 άτομα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής μιας εφημερίδας, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί παραγωγοί και σεναριογράφοι, με την κατηγορία ότι «μεταχειρίζονται εκφοβισμό και απειλές» στην προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο του κράτους.
Η επιχείρηση πυροδότησε διαμαρτυρίες από δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης και κόμματα, ενώ η αντιπολίτευση δήλωσε ότι πρόκειται για μία ακόμη κίνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία.


Ολα ξεκίνησαν πέρυσι

Ολα ξεκίνησαν στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, με την έναρξη της μεγαλύτερης έρευνας για διαφθορά στην ιστορία της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ότι «γκιουλενιστές» αστυνομικοί, ανακριτές και δικαστές ήταν πίσω από την έρευνα με στόχο να εμπλέξουν υπουργούς, αξιωματούχους, ακόμη και μέλη της οικογένειας Ερντογάν σε ένα δίκτυο που λάμβανε μίζες. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν ήταν πραγματική έρευνα για διαφθορά αλλά πραξικόπημα κατά της κυβέρνησής του από τους «γκιουλενιστές», τους οποίους αποκαλεί «παράλληλη δομή εντός του κράτους».
Ο όμιλος της «Ζαμάν», που ως τον περυσινό Δεκέμβριο υποστήριζε την κυβέρνηση, άλλαξε γραμμή. Εκτοτε ξεκίνησε ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους «γκιουλενιστές».
«Γι’ αυτό αναμέναμε επί ημέρες μια έρευνα εναντίον του ομίλου Ζαμάν εν όψει της πρώτης επετείου της έρευνας για διαφθορά» έγραψε σε άρθρο του ο Μουράτ Γετκίν στη «Χουριέτ». Ο Ερντογάν «φοβόταν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθούσαν να «εορτάσουν» την επέτειο της έρευνας για διαφθορά προκειμένου να μην αφήσουν τον κόσμο να την ξεχάσει».

Ο πόλεμος κυβέρνησης – «γκιουλενιστών» συνεχίζεται

Εν τω μεταξύ, προσθέτει ο Γετκίν, την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιδρομές στη «Ζαμάν», ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαλούκ Κοτς έδωσε στη δημοσιότητα μια δεύτερη λίστα ευνοημένων λόγω νεποτισμού που περιλαμβάνει συγγενείς και στενούς φίλους κορυφαίων στελεχών του ΑΚΡ, πολλοί από τους οποίους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις χωρίς να περάσουν από τις απαραίτητες εξετάσεις για τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων.
Ενα άλλο μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γετκίν, αφορά τα προβλήματα που εμφανίζονται στον διάλογο με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) επιθυμεί τροποποίηση του Συντάγματος πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου 2015 διότι «δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις της μετά τις εκλογές».
«Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν επιθυμεί να ξαναρχίσει τις αιματηρές επιθέσεις το ΡΚΚ πριν από τις εκλογές αλλά δεν επιθυμεί ούτε να δυσαρεστήσει την εθνικιστική -συντηρητική πτέρυγα του AKP που είναι κατά του ΡΚΚ. Αυτά σε μια εποχή που η κυβέρνηση πιέζεται από τις κατηγορίες για διαφθορά και νεποτισμό. Ισχυριζόμενος ότι οι «γκιουλενιστές», το CHP και το HDP συνεργάζονται, ο Νταβούτογλου προσπαθεί να συσπειρώσει τη βάση του εναντίον ενός συνδυαστικού εχθρού, αν και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει τον κόσμο εντός και εκτός Τουρκίας ότι τέτοιος συνδυασμός είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό η τελευταία κίνηση κατά των μέσων ενημέρωσης μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την τουρκική πολιτική».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.