Δημοσκόπηση της Κάπα Research: Ο φόβος για την επόμενη μέρα αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό

Νέο πολιτικό περιβάλλον και νέα δεδομένα για την περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές προκαλούν η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η αβεβαιότητα που προκαλείται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της χώρας την επόμενη ημέρα.

Νέο πολιτικό περιβάλλον και νέα δεδομένα για την περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές προκαλούν η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η αβεβαιότητα που προκαλείται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της χώρας την επόμενη ημέρα. Η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, οι επιθέσεις των αγορών, αλλά και οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που πυκνώνουν επαναφέροντας θέμα παραμονής στο ευρώ συνθέτουν ένα νέο σκηνικό που έχει άμεσες επιπτώσεις και στις ως τώρα καταγεγραμμένες τάσεις των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και την ενίσχυση της δυναμικής της ΝΔ.
Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 25,5% έναντι 22,7% της ΝΔ, δηλαδή με διαφορά 2,8 ποσοστιαίων μονάδων, όταν μόλις έναν μήνα πριν η διαφορά αυτή ήταν 3,6%.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠαΣοΚ με 6,7%. Ολα τα άλλα κόμματα (με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ, που πλέον δεν υπάρχει στον πολιτικό χάρτη) βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο. Το Ποτάμι καταγράφει ένα ποσοστό 6%, με τη Χρυσή Αυγή να ακολουθεί με 5,9% και το ΚΚΕ με 5,8%!
Από τα στοιχεία αυτά αλλά και από τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα στα υπόλοιπα ερωτήματα προκύπτουν δύο σημαντικά συμπεράσματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που η Βουλή αποτύχει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

1
Η ΝΔ δεν κινδυνεύει με εκλογικό «πατατράκ» αντίστοιχο με αυτό που υπέστη το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2012. Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι επιδοκιμάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή αλλά και την επιλογή του κ. Στ. Δήμα ως υποψηφίου. Ταυτόχρονα δηλώνει αντίθετη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ αρχίζει και πάλι να φοβάται την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ολα αυτά συσπειρώνουν και πάλι τους ψηφοφόρους του πρώτου κόμματος και ενισχύουν το προφίλ του κ. Αντ. Σαμαρά.

2
Απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. Αντιθέτως, θα πρέπει να θεωρείται πια σχεδόν βέβαιον ότι, ακόμη κι αν επικρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές, θα χρειαστεί οπωσδήποτε κυβερνητικό εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση και να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προδιαγράφουν ένα εκλογικό τοπίο στην περίπτωση πρόωρων εκλογών που δείχνει ότι θα εξελιχθεί ένα «ντέρμπι» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και όχι μια άνετη επικράτηση της αντιπολίτευσης, όπως έδειχναν τα δεδομένα ως τον Νοέμβριο.


Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της έρευνας που δικαιολογεί την αλλαγή της στάσης μιας σημαντικής μερίδας πολιτών είναι ότι το 59,1% των ερωτηθέντων πιστεύει πως έχει επιστρέψει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ μόνο ένα ποσοστό 33,6% πιστεύει ότι έχουμε αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο στο ίδιο ερώτημα εξέφραζε φόβους για την έξοδο της χώρας από το ευρώ το 46,5%, με το 45% να θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Παράλληλα φαίνεται ότι δημιουργείται για την κυβέρνηση ένα θετικότερο πολιτικό περιβάλλον από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε τρία ακόμη βασικά ερωτήματα:

-Το 72,7% δηλώνει ότι θεωρεί θετική την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
-Το 57,8% επιθυμεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, χωρίς πρόωρες εκλογές, ποσοστό που αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες μέσα σε έναν μήνα.
-Το 59,9% θεωρεί τις πρόωρες εκλογές αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και για την κοινωνία.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα θεωρεί απίθανο πάντως να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή (61,1%). Επίσης πιστεύει ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (65% έναντι 25,5% που βλέπουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ).
Τα δύο αυτά στοιχεία φαίνεται ότι προκαλούν μια έντονη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, καθώς η πλειοψηφία επιθυμεί και πάλι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά (40,6%) έναντι 35,7% που επιθυμεί μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.
Ταυτόχρονα ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 45,1% των ερωτηθέντων έναντι 33,5% του Αλ. Τσίπρα, με τη διαφορά μεταξύ τους να διευρύνεται τον τελευταίο μήνα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το ενδεχόμενο αποτυχίας εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή ενισχύει τη δυναμική της ΝΔ λόγω του διλήμματος που επικρατεί για το ποια κυβέρνηση είναι ικανότερη να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε στην τελευταία έρευνα αυξημένη συμμετοχή των ερωτωμένων σε σχέση με προηγούμενες περιόδους μετρήσεων, γεγονός που πιστοποιεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για συμμετοχή σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση στο άμεσο μέλλον.

Κατάλληλος για την Προεδρία – Ευρεία αποδοχή του Στ. Δήμα

Ενδεικτικό της ευρείας αποδοχής που είχε από την κοινή γνώμη η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα είναι το γεγονός ότι την επικροτεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, παρά την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Το 54% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση θεωρεί τον κ. Δήμα το κατάλληλο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το 64,1% δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τον υποψήφιο που πρότεινε η κυβέρνηση.
Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό, όταν στην ίδια δημοσκόπηση η δημοτικότητα του προέδρου Κάρολου Παπούλια αγγίζει το 56,5%. Και αυτό παρά την κριτική που ασκείται, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι πρόκειται για στενά κομματική υποψηφιότητα.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι μόνο το 14% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον κ. Δήμα, ενώ ένα άλλο 8,2% έχει μάλλον αρνητική (σύνολο 22,2% έναντι 41,5% για τον σημερινό Πρόεδρο κ. Παπούλια).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.