Σε ξενώνες του Δήμου Αθηναίων οι πρώτοι 50 σύροι πρόσφυγες

«Παράθυρο διεξόδου» στο ανθρωπιστικό δράμα των σύρων προσφύγων που κάνουν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος άνοιξε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Παράθυρο διεξόδου» στο ανθρωπιστικό δράμα των σύρων προσφύγων που κάνουν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος άνοιξε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ήδη οι πρώτοι 50 πρόσφυγες, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, κατευθύνονται προς τις κοινωνικές δομές της Αθήνας. Θα φιλοξενηθούν σε δύο ξενώνες αστέγων στο κέντρο της πόλης, με προτεραιότητα στα παιδιά, στις γυναίκες και σε όσους χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ευαισθητοποιήσει την ελληνική Πολιτεία για την ταχεία διαδικασία απονομής ασύλου. Οι πρόσφυγες από την πλευρά τους μεταξύ άλλων έδωσαν έμφαση στο θέμα της στέγασής τους και επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του «Βήματος» από το επιτελείο του κ. Καμίνη και άρχισε η σταδιακή μεταφορά των προσφύγων από την πλατεία Συντάγματος προς τους ξενώνες του Δήμου Αθηναίων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να διερευνηθούν οι δυνατότητες συγκεκριμένων δράσεων αλληλεγγύης ώστε «να εκτονωθεί η κατάσταση και να αρθεί το αδιέξοδο».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Καμίνης στο γεγονός ότι το ανθρωπιστικό δράμα των σύρων προσφύγων δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα, και ιδιαίτερα την Πολιτεία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Καμίνης, όπως επισημαίνουν από το επιτελείο του, θα εντείνει την προσπάθειά του ώστε η κυβέρνηση να επιταχύνει τις νομικές διαδικασίες ως προς τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων αλλά και να υπάρξει προνομιακή στήριξη.
Η δημοτική αρχή σημειώνει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς και να συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρέχοντας σίτιση καθώς και ιατρική και ψυχολογική στήριξη στους σύρους πρόσφυγες.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη επισημάνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει στέγαση σε 20 οικογένειες σύρων προσφύγων σε δωμάτια του ξενώνα ηλικιωμένων και του ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες.

Έκκληση Καμίνη σε άλλους δήμους

«Καλώ την Πολιτεία να τηρήσει τη δέσμευσή της για ταχύρρυθμη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτημάτων παροχής άσυλου που υποβάλλονται από σύρους πρόσφυγες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καμίνης και σημείωσε: «Η προσφορά του Δήμου Αθηναίων για στέγαση και σίτιση γίνεται πλέον δεκτή, και οικογένειες με παιδιά θα φιλοξενηθούν από σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) κιόλας σε κοινωνικές δομές του δήμου». Θα φιλοξενηθούν περίπου 30 οικογένειες, σε δύο δημοτικές δομές Κοινωνικής Στήριξης.

«Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αναλαμβάνω όμως μια πρωτοβουλία και απευθύνω μια πρόσκληση σε δημάρχους από δήμους της Αττικής και ελπίζω να δεχτούν και την επόμενη εβδομάδα να συναντηθούμε, προκειμένου να συζητήσουμε το πρόβλημα –το οποίο δυστυχώς αδυνατεί να λύσει, ως ώφειλε, η κεντρική διοίκηση– και να δούμε πώς μπορούμε να κατανείμουμε αυτή την ευθύνη» δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Εκ μέρους των σύρων προσφύγων, ο κ. Μοχάμεντ Αμπού Οντέι εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους των προσφύγων και πρόσθεσε: «Σε πρώτη φάση για 20 οικογένειες θα λήξει η ταλαιπωρία τους, ενώ ο δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει να παίρνουμε το άσυλο περισσότερα από δέκα άτομα ημερησίως, όπως γίνεται έως τώρα».

Ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι «είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η αποδοχή των αιτήσεων ασύλου» και πρότεινε «την ανάληψη πρωτοβουλίας από δημάρχους και την περιφερειάρχη Αττικής για τη φιλοξενία των προσφύγων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.