«Δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις στο ηλεκτρονικό αρχείο των σταθερών ή φορητών συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπήρχε παρακολούθηση του κινητού του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ή υπουργών του. Ούτε ποτέ είχε αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο. Είχε υπάρξει μεγάλο ζήτημα με τυχόν διαρροές από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ ή της ΕΛ.ΑΣ. για έρευνες σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως ότι είχαν φτάσει στο σημείο να παρακολουθούν το τηλέφωνο του ίδιου του Πρωθυπουργού ή υπουργών.
»Θεωρούμε πιθανόν να υπήρχε είτε φυσική παγίδευση κάποιου χώρου ή παρακολούθηση με φορητή συσκευή υποκλοπών που διαθέτουν στη χώρα μας ξένες πρεσβείες ή ακόμη και ορισμένοι επιχειρηματίες. Θεωρούμε ωστόσο κλειδί το ποιος είναι ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά που δέχθηκε αυτό το τηλεφώνημα. Είτε κάποιος μπορεί να έβαλε κοριό στο τηλέφωνό του είτε να υπήρχε ανοιχτή ακρόαση και κάποιος να τη μαγνητοφώνησε. Είναι το απλό και λογικό. Μας εντυπωσιάζει ότι εκείνοι που δημοσιοποίησαν τον διάλογο δεν βάζουν την απάντηση και αποφεύγουν να αποκαλύψουν το ποιος είναι ο δέκτης του τηλεφωνήματος του κ. Σαμαρά. Θα μπορούσαν άνετα να το κάνουν επειδή, είτε αρνητική είτε θετική ήταν η απάντηση, θα τους διευκόλυνε να καταγγείλουν τις «μεθοδεύσεις».
»Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι δίαυλος συνεννόησης του Πρωθυπουργού με τον συνομιλητή του ήταν το ποδόσφαιρο και τι ομάδα υποστηρίζουν οι αναφερόμενοι. Και αυτό δείχνει πολλά…»
Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα» υπηρεσιακοί παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τη δημοσιοποίηση από τον βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη του σύντομου αποσπάσματος διαλόγου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με άγνωστο συνεργάτη του, από τον οποίο ζητούσε να παρέμβει σε εισαγγελικό λειτουργό ώστε να προφυλακισθούν τρεις εκ των κατηγορουμένων για τη δράση της Χρυσής Αυγής (Στο σχετικό βίντεο ακούγεται η φράση: «Πες στον ψηλό, τον παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ…ει»).
Σημειώνεται πάντως ότι εκείνο το χρονικό διάστημα που φέρεται να έγινε η τηλεφωνική υπόδειξη του Πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Το πρώτο σενάριο: ΕΥΠ ή ΕΛ.ΑΣ.
Ένα αρχικό σενάριο που εξετάστηκε είναι ο διάλογος αυτός να καταγράφηκε από το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ ή της ΕΛ.ΑΣ. που στεγάζονται στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη. Όμως οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι από έλεγχο των «log files» (ηλεκτρονικό σύστημα αρχειοθέτησης των υποκλαπέντων αριθμών) προκύπτει ότι ποτέ δεν επιχειρήθηκε να παγιδευτούν -με τη χρήση διαφόρων τρικ στα αιτήματα προς τα δικαστικά συμβούλια- τα τηλέφωνα μελών της κυβέρνησης. Ούτε φαίνεται οι αριθμοί αυτοί να καταχωρήθηκαν στα «βαλιτσάκια» που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης, «τότε είχαν ελεγχθεί αξιωματούχοι, κυρίως της ΕΥΠ, για ενδεχόμενες σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ενώ υπήρχαν διαρροές σε ορισμένα ΜΜΕ από έρευνες των μυστικών υπηρεσιών. Ακόμη είχε ελεγχθεί στέλεχος της ΕΥΠ που τελικά απομακρύνθηκε για αίτημα χρηματοδότησης μίας έρευνας για τη γραφομηχανή της 17Ν αλλά και άλλα ζητήματα. Όλα αυτά τα είχε πληροφορηθεί το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Όμως ποτέ δεν είχε ανακύψει θέμα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Σαμαρά ή μελών της κυβέρνησης».
«Κοριός» ή άλλη συσκευή
Έτσι τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξετάζουν τρία ενδεχόμενα: Πρώτον και βασικότερο, η καταγεγραμμένη συνομιλία να προέρχεται είτε από παγίδευση χώρου ή με έναν απλό «κοριό»-μαγνητόφωνο στο τηλέφωνο εκείνου που δέχθηκε το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά.
Δεύτερον, να είναι έργο από φορητή συσκευή παρακολούθησης που διαθέτουν ξένοι πράκτορες οι οποίοι εκπροσωπούν συμφέροντα διπλωματών με τους οποίους είχαν έλθει σε επαφή τον τελευταίο χρόνο υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Τρίτο σενάριο, να υπήρξε χρήση φορητής συσκευής που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος επιδίωκε καλές σχέσεις με το ακροδεξιό μόρφωμα. Όμως και πάλι με μικρές πιθανότητες επαλήθευσης.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν οι κάτοχοι της συγκεκριμένης συνομιλίας έχουν και άλλο ηχητικό υλικό. Με βασικό βεβαίως ζητούμενο την εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων τους τούς επόμενους μήνες αλλά και να μην προδώσουν εκείνους που μαγνητοφώνησαν τις συνομιλίες.