Μητέρες γεννούν από τη μήτρα που τις γέννησε

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, δύο γυναίκες στη Σουηδία απέκτησαν παιδιά χρησιμοποιώντας τις μήτρες που τους δώρισαν οι μητέρες τους. Στο πλαίσιο της ίδιας σουηδικής μελέτης είχε γεννηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα. Στην περίπτωση εκείνη όμως το όργανο προήλθε από οικογενειακή φίλη.

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, δύο γυναίκες στη Σουηδία απέκτησαν παιδιά χρησιμοποιώντας τις μήτρες που τους δώρισαν οι μητέρες τους.

Στο πλαίσιο ίδιας μελέτης το πρώτο παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα

Στο πλαίσιο της ίδιας σουηδικής μελέτης είχε γεννηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα. Στην περίπτωση εκείνη όμως το όργανο προήλθε από οικογενειακή φίλη.

Συνολικά εννέα γυναίκες υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση στο πλαίσιο της δοκιμής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Η επέμβαση ήταν επιτυχής σε επτά περιπτώσεις και συνολικά τέσσερις γυναίκες έμειναν έγκυες.

Οι τρεις πρώτες έχουν ήδη γεννήσει, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, ή έχασαν τη μήτρα τους λόγω καρκίνου.

Η μία από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις αφορά μια 29χρονη Σουηδή που γεννήθηκε χωρίς μήτρα και γέννησε αγοράκι βάρους 2,49 κιλών. Η δεύτερη ασθενής ήταν μια 34χρονη που είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή λόγω καρκίνου και γέννησε κι αυτή αγοράκι βάρους 2,69 κιλών. Και τα δύο μωρά γεννήθηκαν με καισαρική έναν μήνα πρόωρα.

Ο καθηγητής Γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, έχει περάσει 15 χρόνια τελειοποιώντας την τεχνική.

Απλοποίηση και συντόμευση της διαδικασίας στο μέλλον

Πιστεύει ότι στο μέλλον η επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας από τις δωρητές, διάρκειας δέκα ωρών, θα απλοποιηθεί και θα συντομεύσει.

Μέχρι σήμερα είχαν υπάρξει μόνο δύο ακόμα απόπειρες μεταμόσχευσης μήτρας, μια στη Σαουδική Αραβία και μία στην Τουρκία, οι οποίες όμως δεν πέτυχαν.

Απόπειρες και σε άλλες χώρες

Ανάλογες επεμβάσεις σχεδιάζουν τώρα γιατροί στη Βρετανία, στη Γαλλία, σην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Κίνα, είπε ο δρ Μπράνστρομ. Στη Βρετανία, πάντως, οι γιατροί προσανατολίζονται στη χρήση οργάνων από νεκρούς δότες.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταμόσχευση μήτρας είναι απίθανο να γίνει υπόθεση ρουτίνας, καθώς είναι μια επεμβατική και ακριβή μέθοδος που ενέχει κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.