Στις 102,7 μονάδες ανήλθε το Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, έναντι 102,2 μονάδων του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η επίδοση αυτή παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούμενα έτη και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας.
Η έρευνα του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει πως στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, κυριαρχεί η σταθερότητα των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, µε το Λιανικό Εμπόριο να σημειώνει άνοδο στο σχετικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι Κατασκευές εμφανίζουν αισθητή πτώση.
Από την πλευρά των νοικοκυριών καταγράφεται ελαφρά βελτίωση στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς δε φαίνεται η αβεβαιότητα που σχετίζεται µε την πορεία της οικονομικής πολιτικής να έχει μεταβάλει τις προσδοκίες, τουλάχιστον σε σύγκριση µε τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής επιδεινώνονται, οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται, ενώ ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.
- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, ενώ τόσο οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν αμετάβλητες.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, µε το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται στα ίδια επίπεδα.
- Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη, σε μικρότερο όμως βαθμό, µε εκείνη στον αρνητικό δείκτη πρόβλεψη για την απασχόληση.
- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12µηνο κερδίζουν έδαφος, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας οριακά.