Ευάγγελος Παπανικολάου: Πολιτική, απάτες και… ποδόσφαιρο

Πωλητής «ρουσφετιών» με κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κατηγορούμενος για υποβοήθηση εμπόρων ναρκωτικών (απηλλάγη τελικώς) αλλά και για «παράνομες» χρηματοδοτήσεις του προεκλογικού αγώνα του

Πωλητής «ρουσφετιών» με κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κατηγορούμενος για υποβοήθηση εμπόρων ναρκωτικών (απηλλάγη τελικώς) αλλά και για «παράνομες» χρηματοδοτήσεις του προεκλογικού αγώνα του, αρχηγός κυκλώματος με πλαστές διαθήκες… Αυτές οι αναφορές περιλαμβάνονται στο μάλλον ιδιόμορφο βιογραφικό του 80χρονου πρώην βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, δικηγόρου κ. Ευάγγελου Παπανικολάου, ενός από τους έλληνες πολιτικούς που έχουν δεχθεί τις περισσότερες κατηγορίες για διαφθορά και παράνομες ενέργειες. Με δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικού, νομικού και… ποινικού.
Ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος κατηγορήθηκε προ τετραημέρου από την Οικονομική Αστυνομία ως αρχηγός κυκλώματος που πλαστογραφούσε διαθήκες, έχοντας κέρδη περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, είχε την εντυπωσιακή δυνατότητα να απασχολεί επί τουλάχιστον 30 χρόνια τις πολιτικές στήλες, τους αθλητικογράφους αλλά και να πρωταγωνιστεί στο αστυνομικό δελτίο και στα δικαστικά χρονικά.
Ρουσφέτια και απάτες


Ο εν λόγω βουλευτής είναι πτυχιούχος της Παντείου και της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ήταν δικηγόρος στην Αργολίδα. Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 1985 με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη το 1989 δεύτερος στον νομό με 7.534 ψήφους και το 1990 επίσης δεύτερος με 10.603 ψήφους.
Ηταν από τους πρώτους βουλευτές για τους οποίους η Βουλή αποφάσισε άρση ασυλίας λόγω των κατηγοριών ότι προσκόμισε σε δίκη πλαστό έγγραφο για την αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών, αλλά τελικά εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα. Ασχολήθηκε ωστόσο και με τον χώρο του αθλητισμού και διετέλεσε στέλεχος της ΕΠΑΕ και σύμβουλος της ΕΠΟ. Την περίοδο 1974-1980 ήταν στενός συνεργάτης του τότε προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου και είχε αναλάβει τα πόστα του γενικού αρχηγού της ομάδας, του νομικού εκπροσώπου και άλλες θέσεις σε μία από τις «χρυσές περιόδους» της Ενωσης.
Ο κ. Παπανικολάου αναφέρεται από τους συντοπίτες του ως «ένας δραστήριος δικηγόρος με εκατοντάδες πελάτες που όταν άρχισε να πολιτεύεται –με βασικούς αντιπάλους την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και τον κ. Βασίλη Σωτηρόπουλο –άρχισαν να αυξάνονται εντυπωσιακά, αφού φρόντιζε σε όλους να υπενθυμίζει τις γνωριμίες του στην πολιτική και όχι μόνο». Παράλληλα μιλούν για «έναν μοναχικό άνθρωπο που του άρεσε η νυχτερινή ζωή, που υποσχόταν διορισμούς σε… όλη την Αργολίδα».
Την περίοδο 1977-1984 σε τρεις περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές σε βάρος του ότι απέσπασε μεγάλα χρηματικά ποσά από ιδιώτες με την υπόσχεση ότι θα τους πουλούσε κτήματα στην Κηφισιά που υποτίθεται ότι ήταν του ιδίου ή συνεργατών του και τα οποία τελικώς αποδείχθηκε ότι ανήκαν στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Οταν ανακαλύφθηκε αυτό το καταγγελλόμενο κόλπο, οι ιδιώτες ανέφεραν ότι ο κ. Παπανικολάου τούς υποσχέθηκε ότι θα μεταβιβαστεί σύντομα η εκκλησιαστική περιουσία στον απλό κόσμο. Παράλληλα προχώρησε για αντιπερισπασμό σε μηνύσεις κατά των καταγγελλόντων, οι οποίες δεν είχαν συνέχεια.
Η εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη


Η πρώτη ποινική εμπλοκή του υπήρξε έπειτα από έρευνα των δικαστικών λειτουργών κ.κ. Ανδρέα Φλούδα και Γιώργου Κουβέλη, στις αρχές του 1992, όταν φέρεται να διαπιστώθηκε η χρήση πλαστών πιστοποιητικών από πελάτη του, κατηγορούμενο έμπορο ναρκωτικών. Στην πρώτη περίπτωση ο κατηγορούμενος παρουσίασε πλαστό έγγραφο ότι η σύζυγός του ήταν «βαριά άρρωστη» και εξασφάλισε έτσι την αποφυλάκισή του. Στη δεύτερη περίπτωση, ενώ επρόκειτο να δικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Ναυπλίου, προσκόμισε πλαστό πιστοποιητικό από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα –από την έρευνα προέκυψε ότι ο υπογράφων γιατρός είναι ανύπαρκτος –και έτσι η δίκη του αναβλήθηκε. Τελικώς, την 1η Δεκεμβρίου 1992, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, με 143 ψήφους υπέρ και 121 κατά υπήρξε άρση της ασυλίας του. Τελικώς όμως εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα χωρίς ο κ. Παπανικολάου να επιστρέψει στην πολιτική. Τότε ο κ. Παπανικολάου είχε οργανώσει… πανηγυρική εκδήλωση σε γήπεδο της περιοχής όπου αποθεώθηκε από τους οπαδούς του, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί πάλι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
Τον Νοέμβριο του 1992 είχε δημοσιοποιηθεί ότι ένας άλλος επιχειρηματίας του Ναυπλίου προχώρησε σε μήνυση κατά του κ. Παπανικολάου γιατί του υφάρπαξε περίπου 15.000 ευρώ για την «ανάγκη του προεκλογικού αγώνα του». Στη μήνυσή του ο επιχειρηματίας από το Ναύπλιο αναφέρει ότι «ο κ. Παπανικολάου με είχε καλέσει στην Αθήνα, όπου μου έδειχνε οικόπεδα στην Κηφισιά, για τα οποία έλεγε ότι είναι ιδιοκτησίας του, και μου ζητούσε να διαλέξω ποιο από όλα θέλω για να εξοφλήσει τα χρήματα που είχε πάρει. Οχι μόνο οικόπεδα δεν πήρα, αλλά στη συνέχεια μου υποσχέθηκε έναντι του χρέους του να μου χορηγήσει άδεια λεωφορείου. Ο κ. Παπανικολάου τρομοκρατεί τα θύματά του για να σιωπούν υποβάλλοντας μηνύσεις όχι μόνο εναντίον τους αλλά και σε βάρος των δικηγόρων τους».


Ρουσφέτια
9.000 ευρώ ο… διορισμός

Μία άλλη ποινική υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί ο κ. Παπανικολάου ήταν αυτή που αναδείχθηκε το 1997 και για την οποία υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση –σε πέντε χρόνια φυλακή –τον Φεβρουάριο του 2013 από τον Αρειο Πάγο. Οι δικαστές αναφέρουν πως ο κ. Παπανικολάου παρίστανε ότι λόγω της μακράς βουλευτικής ιδιότητάς του και της άσκησης δικηγορίας στην Αθήνα είχε σοβαρές γνωριμίες στον πολιτικό χώρο και στις κρατικές υπηρεσίες και ότι μπορούσε να διορίσει τα παιδιά συμπολιτών του στο Δημόσιο και σε άλλους οργανισμούς. Υποσχόταν ακόμη ότι μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και στον διορισμό τους σε όποια θέση ήθελαν μέσω του ΑΣΕΠ, χωρίς καν να χρειαστεί να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Μάλιστα επικαλούνταν σαν υψηλή γνωριμία και βασικό συνεργάτη του ένα άλλο πρόσωπο που διαπιστώθηκε ότι… έφτιαχνε καπέλα. Για τον κάθε διορισμό που υποτίθεται ότι τακτοποιούσε, ο πρώην βουλευτής υποχρέωνε τους γονείς των νεαρών να του καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό 8.804 ευρώ (δηλαδή 3 εκατ. δρχ.). Θύματά του, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα, ήταν συνολικά εννέα γονείς.
Για να ακολουθήσει έναν χρόνο ύστερα από αυτή την τελεσίδικη καταδίκη του η πρόσφατη δίωξη από την Οικονομική Αστυνομία. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 80χρονος βουλευτής μέσω ενός συγγενούς του οδηγού ταξί είχε εντοπίσει την περίπτωση θανάτου δύο αδελφών που δεν είχαν κληρονόμους και φρόντισαν με πλαστές διαθήκες να τους υφαρπάξουν την περιουσία! Ενδιαφέρον είναι ότι για να υπάρξει αληθοφάνεια στην απάτη οι «ψευτοκληρονόμοι» έπαιρναν τις πλαστές διαθήκες ή τα υπόλοιπα ύποπτα έγγραφα με κανονικές διαδικασίες (με επιδόσεις κ.τ.λ.) προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό το κόλπο. Ετσι διαπιστώθηκε ότι η πολυμελής εγκληματική ομάδα ιδιοποιήθηκε 12 συνολικά ακίνητα στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Λουτράκι και στο Κορωπί. Από τα ακίνητα αυτά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα δεύτερο διαμέρισμα 81 τ.μ. στο Κουκάκι. Επιπλέον οι δράστες προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να υφαρπάξουν τραπεζικές καταθέσεις των δύο παραπάνω θανόντων, ύψους 480.000 ευρώ περίπου. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ίδιοι δράστες να έχουν υφαρπάξει με τον ίδιο τρόπο και άλλες περιουσίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.