Σας αποκαλύπτω τους πιο σημαντικούς διαλόγους που έγιναν κατά τη διάρκεια των πολύωρων και επίπονων διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι. Οι συζητήσεις ούτε ήπιες ήταν ούτε ευγενικές και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κρατήθηκαν ούτε οι τύποι. Οι πιέσεις των τροϊκανών για το δημοσιονομικό κενό, για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, για την αύξηση του ΦΠΑ, για το Ασφαλιστικό και για παράταση του Μνημονίου για έξι μήνες ήταν ασφυκτικές. Η ελληνική πλευρά στην αρχή κρατούσε αμυντική στάση και προέβαλλε συνεχώς το επιχείρημα ότι αν υλοποιηθούν οι νέες απαιτήσεις της τρόικας τότε οι μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός θα εξανεμιστούν. Το επανέλαβε αρκετές φορές, οπότε ο Ινδός, ο οποίος βιαζόταν να φύγει από το Παρίσι για να επιστρέψει στις ΗΠΑ λόγω της εορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών, εξερράγη και του είπε: «Ακούστε, δεν νομίζετε ότι παραχρησιμοποιείτε το επιχείρημα για τις μεταρρυθμίσεις, ότι δηλαδή θα έρθουν οι άλλοι; Δεν ξέρω αλήθεια ποιοι και αν θα καταστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις. Πόσες φορές θα μας το πείτε; Φτάνει πια…».
***
Οι φράσεις αυτές του Ινδού ήταν η σπίθα που έγινε αμέσως πυρκαγιά στην αίθουσα της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις. Σχεδόν με ένα στόμα οι υπουργοί ανέλαβαν να μην αφήσουν τέτοια «παρατήρηση» να μείνει αναπάντητη: «Κάναμε ως τώρα επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναγνώρισαν όλοι, και εσείς θέλετε να κάνουμε και άλλες, που θα συνοδεύονται όμως με σκληρά μέτρα; Θα τα καταστρέψετε όλα». Ενας άλλος υπουργός πήρε τον λόγο: «Αν ανατραπεί η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές, ποιος θα κρατήσει όρθια τη χώρα;». Ο Ινδός τούς κοίταξε με έκπληξη και το μόνο που πρόλαβε να ψελλίσει ήταν: «Δεν μας νοιάζει ποιος θα είναι στην εξουσία ούτε αν θα γίνουν εκλογές. Μας ενδιαφέρει το πρόγραμμα».
***
Για δεύτερη φορά τα αίματα άναψαν, με τους δικούς μας να επιχειρούν με δραματικό τόνο να πείσουν τους δανειστές ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος ακυβερνησίας στη χώρα αν προστεθεί στα ήδη βαριά μέτρα έστω και ένα ακόμη. Και για να γίνουν πιο πειστικοί, είπαν στους τροϊκανούς την παροιμία με την… καμήλα: «Μπορεί να φορτώσεις την καμήλα με μεγάλο βάρος και να μείνει όρθια. Αν προσθέσεις όμως ένα κλαδί, θα καταρρεύσει…». Δεν νομίζω ότι κατάλαβαν το παράδειγμα οι τροϊκανοί και γι’ αυτό επιστρατεύθηκε και δεύτερη παροιμία: «Ολες οι σταγόνες νερού γεμίζουν ένα ποτήρι, αλλά η τελευταία είναι αυτή που θα το ξεχειλίσει». Αυτή τη φορά κατάλαβαν και τα παραδείγματα σταμάτησαν.
Τι επιδιώκει ο κ. Σαμαράς


Το τελικό δίλημμα που ετέθη στην κυβέρνηση είναι ή παράταση του Μνημονίου για έξι μήνες (με μέτρα που θα εφαρμοστούν στο εξάμηνο αυτό) ή παράταση για έναν ή δύο μήνες (με σκληρότερα μέτρα), το οποίο πρότεινε η ελληνική πλευρά όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Ηδη μια προαγγελία έκανε και ο Ευ. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για «τεχνικό θέμα, για μικρή παράταση για τη δόση». Οπως και να έχει το πράγμα, για να περάσουν τα νέα μέτρα, και κυρίως αυτά του Ασφαλιστικού (με τον ενιαίο τρόπο καθορισμού της σύνταξης), χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις. Να περάσουν δηλαδή νόμοι ή νόμος από τη Βουλή.
***
Αυτό ακριβώς μαθαίνω ότι θέλει και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Να φέρει δηλαδή τη νέα συμφωνία με την τρόικα στη Βουλή για να προχωρήσει εν συνεχεία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο μεταφέρει και ο Λικ Φρίντεν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και σημερινό στέλεχος της Deutsche Bank, με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός. Είδε τον κ. Σαμαρά εξαιρετικά ανήσυχο όχι μόνο για τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά και για τα εθνικά θέματα, και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά.

Η εμπλοκή του κ. Στουρνάρα
Ηταν, θα πείτε, αναμενόμενο να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Μπορεί οι περισσότεροι στη συγκυβέρνηση να μην το έχουν αντιληφθεί, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζεται το τελευταίο διάστημα συνεχώς για τη νέα φάση στην οποία εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις. Την Πέμπτη το βράδυ, φέρ’ ειπείν, βρισκόταν ως τα μεσάνυχτα στο γραφείο του και έκανε απανωτά τηλεφωνήματα σε ευρωπαίους υπουργούς (πρώην συναδέλφους του) αλλά και στη διοίκηση της ΕΚΤ.
«Δύο θητείες είναι αρκετές»


Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη πρόσφατα σε κοινωνική εκδήλωση στην οποία μετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα. Μου λένε ότι η συζήτηση ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα δίδυμα του ζεύγους, την Αλίκη και τον Αλέκο, χάριν των οποίων ο κ. Καραμανλής… ξαναπήγε στο Δημοτικό Σχολείο. Τα διαβάζει ανελλιπώς κάθε απόγευμα, τα βοηθά στις εργασίες τους και γενικά ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε να (ξανα)μελετά τα σχολικά βιβλία. Κάποια στιγμή ένας από την παρέα θέλησε να ανοίξει πολιτική συζήτηση, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει. Τον ρώτησε αν σκοπεύει να επανέλθει όποτε και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στη συζήτηση παρενέβη αμέσως η Νατάσα Καραμανλή και αποκάλυψε, όπως μου το μετέφεραν, ότι ο Κώστας τής έχει υποσχεθεί πως «δύο θητείες στην πρωθυπουργία είναι αρκετές»…

Ο «φίλος απ’ τα παλιά»
Στον γάμο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, που έγινε πρόσφατα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στην Πορταριά, ήταν καλεσμένος κι ένας «φίλος απ’ τα παλιά». Αυτόπτης μάρτυρας εντόπισε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος μάλιστα έφθασε στο σημείο με… ελικόπτερο! Μου είπαν ότι η παρουσία του ενδέχεται να συνδέεται με διάφορα σενάρια που εξυφαίνονται στα δεξιά της Δεξιάς και επιφυλάσσουν για τον κ. Τζιτζικώστα κεντρικό ρόλο σε ένα όχι και τόσο προοδευτικό κόμμα, στη γνωστή πολυκατοικία. Μάλιστα μαθαίνω ότι το χεράκι του στις ζυμώσεις έβαλε ο Τάκης Μπαλτάκος.
Αλαμουντίν καλεί Γκερέκου


Θυμάστε που η Αμάλ Αλαμουντίν όταν βρέθηκε στην Αθήνα προωθώντας με τη νομική εταιρεία της την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προσκάλεσε μόνο μία Ελληνίδα από όσες την είχαν συναντήσει να την επισκεφθεί στην οικία της στο Λονδίνο; Την Αντζελα Γκερέκου. Σας πληροφορώ ότι η επίσκεψη αυτή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου και η Αντζελα μαζί με τον σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο θα βρεθεί κοντά στο ζεύγος Αμάλ και Τζορτζ Κλούνεϊ. Η υφυπουργός Πολιτισμού προγραμματίζει να επισκεφθεί το Λονδίνο με αφορμή την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που ανεβαίνει στο Old Vic, με πρωταγωνίστρια τη γνωστή κινηματογραφική και τηλεοπτική ηθοποιό Κριστίν Σκοτ Τόμας. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Ιαν Ρίκσον και, όπως είχε γράψει και η «Telegraph», «μπορεί να σκοτώσεις για να εξασφαλίσεις εισιτήριο της παράστασης».
Το μπαλόνι της Ζωής και το ΚΚΕ

Ερωτήματα και πολλά χαμογελάκια προξένησε η κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εισέλθει την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή με ένα κόκκινο μπαλόνι στο χέρι, στο οποίο αναγράφονταν συνθήματα απεργών της ΠΟΕΕΠ, η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ. Λέτε να υπάρχει σε εξέλιξη σενάριο προσέγγισης ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών; Ή μήπως τσάμπα διαφήμιση στο ΚΚΕ έκανε η Ζωή;
***
Αν πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν γνωρίζει ποιους υποστηρίζει, δίνει δίκιο σε όσους αναρωτιούνται πώς θα κατορθώσει να κυβερνήσει, σε περίπτωση, βέβαια, που τελικώς προκύψει αυτό το ενδεχόμενο. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στηρίζουν την απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, η οποία διατείνεται ότι αποτελεί ιδρυτική συνιστώσα του ΠΑΜΕ.
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτει σοβαρές δυνάμεις στον συνδικαλιστικό χώρο, για άλλη μία φορά προβληματίζει υιοθετώντας την πρακτική των πυροτεχνημάτων ή μάλλον των… μπαλονιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ