Με ευκαιρία την επέτειο των 50 ετών από την πρώτη αποστολή στον Άρη, αμερικανική εταιρεία θα μεταδώσει την Παρασκευή στον γειτονικό πλανήτη 90.000 μηνύματα με χαιρετισμούς και φωτογραφίες.
Διαπλανητική μετάδοση στις 22.00 ώρα Ελλάδας
Η εταιρεία Uwingu (προφέρεται «ουίνγκου» και σημαίνει «ουρανός» στα σουαχίλι) η οποία συγκεντρώνει κονδύλια για τη χρηματοδότηση της διαστημικής έρευνας, οργάνωσε τη διαπλανητική μετάδοση για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της αποστολής Mariner 4 της NASA και να συγκεντρώσει χρήματα για άλλες δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Beam me to Mars, η εταιρεία κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να στείλουν στον Άρη ψηφιακές καταγραφές με τα ονόματά τους, τα μηνύματα και τις φωτογραφίες τους, πληρώνοντας από 5 μέχρι 99 δολάρια.
Στις 22.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, τα μηνύματα θα μεταδοθούν από κεραίες στη Χαβάη, την Αλάσκα και την Αυστραλία, οι οποίες κανονικά χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες με δορυφόρους.
Τα ραδιοκύματα θα χρειαστούν 15 λεπτά να φθάσουν στον πλανήτη
Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, τα ραδιοκύματα της μετάδοσης θα χρειαστούν 15 λεπτά για να φτάσουν στον πλανήτη. Ολόκληρη η μετάδοση θα επαναληφθεί δύο φορές.
Στον Άρη βέβαια δεν υπάρχει κανείς να λάβει τους χαιρετισμούς, όμως οι διοργανωτές της εκδήλωσης λένε ότι αυτό δεν έχει σημασία. Αντίγραφα των μηνυμάτων θα παραδοθούν στο Κογκρέσο, στα αρχηγεία της NASA και στον ΟΗΕ ως ένδειξη στήριξης της διαστημικής εξερεύνησης.
To Mariner 4 εκτοξεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964 και χρειάστηκε οκτώ μήνες για να φτάσει στον Άρη και να στείλει τις πρώτες εικόνες της επιφάνειάς του.
Έκτοτε, πάνω από 20 σκάφη έχουν περάσει από τον πλανήτη, έχουν τεθεί σε τροχιά ή έχουν προσεδαφιστεί.
Σήμερα η NASA διαθέτει τρεις δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον Άρη και δύο ρομπότ που λειτουργούν στην επιφάνεια. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η Ινδία έχουν από έναν δορυφόρο.