Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – τρόικας – Ποια τα αγκάθια για να κλείσει η συμφωνία

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης (να ξεκινήσει στις 8 μμ.) ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο και τους εκπροσώπους της τρόικας αναμένεται...

Στην τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τους συμβούλους του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο και Χρύσανθο Λαζαρίδη και τους εκπροσώπους της τρόικας αναμένεται να κλείσει ο κατάλογος των μέτρων που «κλείδωσαν» τα τελευταία 24ωρα.

H διάσκεψη ξεκίνησε περί τις 11 μ.μ. καθώς η τρόικα είχε ζητήσει «παράταση» (προγραμματισμένη ώρα 8μμ)

Εγκυροι κύκλοι αποδίδουν την καθυστέρηση στις μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε ότι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και στο ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ την επόμενη ημέρα.

Κατά τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει στα μέτρα – κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία – που απαιτούσαν οι δανειστές, εκτός από τρία σημεία στα οποία προβάλλει «βέτο»:

1. Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,

2. Την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και

3. Τη μείωση των συντάξεων μέσω της επανεξέτασης του ασφαλιστικού που μετατίθεται για το 2015, μετά τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν μετά την πλήρη εφαρμογή της τελευταίας μεγάλης μεταρρύθμισης, δηλαδή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν μιλώντας πρός «Το Βήμα» ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, το κλίμα στις συζητήσεις είναι πολύ καλό με την ευρωπαϊκή πλευρά και τους εκπροσώπους ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το «αγκάθι» του ΔΝΤ που προβάλει συνεχώς νέες ενστάσεις και απαιτήσεις κυρίως στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η πολιτική δυσκολία της κυβέρνησης να αποφασίσει την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Τα μέτρα που έκλεισαν είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, η δυνατότητα «λόκ άουτ» στις επιχειρήσεις, οι ενοποιήσεις των ταμείων με πρώτα τα επικουρικά, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με περαιτέρω ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων, η μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών εντός του 2015 και η μεταφορά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εντός του 2016, οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στην πλευρά του ΔΝΤ επικρατεί αβεβαιότητα για το ρόλο που θα έχει την «επόμενη ημέρα» μετά το τέλος του μνημονίου, κι αυτό είναι διάχυτο σε όλες τις συναντήσεις.

Παρά τις ενστάσεις επί των δημοσιονομικών που διατύπωσε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση προχωρά αύριο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή που θα προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ και το μηδενισμό του ελλείμματος.

Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός κι αυτό είναι το μεγάλο ατού της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Η νέα ατζέντα

Σε αυτό το πλαίσιο κι αν όλα πάνε καλά όπως έχουν σχεδιαστεί απόψε, αύριο αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την ημερομηνία άφιξης της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά το review.

Αν η συζήτηση σκοντάψει στο ΔΝΤ, τότε αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο εντός του Σαββοτοκύριακου και να μετατεθούν τα νέα για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη συνέχεια στις 5 Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά στο εταιρικό σύμφωνο για το νέο ΕΣΠΑ που θα έρθει στη Βουλή, αναμένεται να ενσωματώσει και τα συμφωνηθέντα, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης να μεταβεί στις 8 Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Eurogoup και να ζητήσει την έγκριση των τελευταίων δόσεων του μνημονίου και την επίσημη έναρξη της συζήτησης για τη γραμμή στήριξης στην Ελλάδα από το 2015.

Το καλό σενάριο

Μετά από αυτές τις εξελίξεις θα κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την έναρξη διαπραγμάτευσης για την «επόμενη ημέρα».

Ηδη έχει αποφασιστεί ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, να έρθει στην Αθήνα, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.

Επίσης σήμερα Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το ESM προετοιμάζει αποστολή, υψηλής εκπροσώπησης στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει και να συζητήσει τις δυνατότητες στήριξης στην Ελλάδα που δίνει ο μηχανισμός στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τέλος, αν όλα πάνε καλά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.