Δύο Παλαιστίνιοι οπλισμένοι με τσεκούρια, μαχαίρια και ένα πιστόλι, εισέβαλαν σε μία συναγωγή στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας τέσσερις Εβραίους στη διάρκεια της πρωινής τους προσευχής. Λίγο αργότερα οι δράστες έπεσαν νεκροί από την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Πρόκειται για την πλέον θανατηφόρα επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών εδώ και τρία χρόνια.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε μία επίθεση πιο αποτρόπαια ή πιο σχεδιασμένη για να σπρώξει την Ιερουσαλήμ – μία πόλη ήδη όπου η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη – σε ένα νέο επίπεδο φόβου και διενέξεων» αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Και συνεχίζει: «Η συναγωγή είναι η συμβολική καρδιά κάθε εβραϊκής κοινότητας, όπως το τζαμί βρίσκεται στο επίκεντρο των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Μία επίθεση σε συναγωγή συνιστά επίθεση στην εβραϊκή ταυτότητα. Αυτό που πυροδότησε την επίθεση της Τρίτης δείχνει να είναι ο θάνατος ενός παλαιστίνιου οδηγού λεωφορείου, που βρέθηκε κρεμασμένος στο όχημά του. Οι ισραηλινές Αρχές είπαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι ήταν λιντσάρισμα».
Η καταδίκη της επίθεσης στην εβραϊκή συναγωγή ήταν άμεση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με «σιδηρά πυγμή». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδίκασαν τις δολοφονίες, όπως και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς. Οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ χαιρέτησαν την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα στο τέμενος Αλ Ακσά (Χαράμ αλ Σαρίφ)» και «φυσικό επακόλουθο» των τελευταίων γεγονότων, αντίστοιχα.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PELP). «Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα εγείρουν ερωτηματικά ως προς το εάν αυτό είναι η αρχή μίας νέας, τρίτης Ιντιφάντα. Αναλυτές υπογραμμίζουν την αδιαμφισβήτητη αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των Παλαιστινίων εξαιτίας της αποτυχίας να βρεθούν πιο κοντά στον στόχο της δημιουργίας ενός κράτους, του χωρίς τέλος εποικισμού στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τους Ισραηλινούς και της συνεχιζόμενης εξουθένωσης και δυστυχίας από το να ζουν υπό στρατιωτική κατοχή» αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.
Ωστόσο, προσθέτει, ότι η επίθεση δείχνει να ήταν ασυντόνιστη και να έγινε από «μοναχικούς λύκους» παρά ως μία καλά σχεδιασμένη επιχείρηση οργάνωσης. «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Και παρότι τέτοιες ενέργειες δεν τυγχάνουν λαϊκής υποστήριξης μεταξύ των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, στους εξαθλιωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι επιθέσεις χαιρετίζονται με ενθουσιασμό. Αν, όμως ο Νετανιάχου κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ, παρόμοιες ενέργειες θα γίνονται αποδεκτές από μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού» τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Και καταλήγει: «Το ίδιο συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, όταν η στρατιωτική επίθεση στη Γάζα συνέβαλλε στην άνοδο της δημοτικότητας της Χαμάς. «Αλλά ανεξαρτήτως του εάν τα πρόσφατα γεγονότα συνιστούν την αρχή ενός νέου κύκλου βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και ανεξαρτήτως του εάν η ένταση θα καταλαγιάσει προς το παρόν, αντίστοιχες αποτρόπαιες πράξεις και αιματοκυλίσματα θα συνεχίσουν να διαπράττονται στο μέλλον αν οι υποκείμενοι λόγοι της σύγκρουσης παραμένουν ανεπίλυτοι».