Τον γύρο του κόσμου έκαναν πριν από λίγες εβδομάδες οι εντυπωσιακές ομολογουμένως εικόνες της έκρηξης ενός μη επανδρωμένου σκάφους της NASA που καταστράφηκε στον αέρα λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος μετέφερε εφόδια και εξοπλισμό στους αστροναύτες που αναμένουν τώρα προμήθειες με επόμενη αποστολή. Δεν είναι βέβαια η πρώτη αποτυχία της NASA αφού στο διαστημικό της πρόγραμμα έχει να επιδείξει φυσικά πάρα πολλές σημαντικές επιτυχίες αλλά και αρκετές αποτυχίες. Ας θυμηθούμε ορισμένες από αυτές τις κακές στιγμές του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, κάποιες από τις οποίες ήταν αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων που δεν θα έκαναν ούτε μικρά παιδιά.
Ο δορυφόρος OCO (Orbiting Carbon Observatory) κατασκευάστηκε για να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τα επίπεδα αλλά και την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για να μπορέσουν να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης μας, αλλαγές που συνδέονται άμεσα με το διοξείδιο του άνθρακα. Η εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε τον OCO στο Διάστημα έγινε κανονικά αλλά στη συνέχεια ο δορυφόρος δεν κατάφερε να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο με αποτέλεσμα να πέσουν «αγκαλιά» στον ωκεανό.
Το Helios ήταν ένα πρωτοποριακό αεροσκάφος που κινούνταν με ηλιακή ενέργεια. Το Helios ήταν σχεδιασμένο να πετάει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και ήταν εφοδιασμένο με διάφορα όργανα μετρήσεων, παρατηρήσεων και ερευνών. Τριάντα λεπτά μετά την απογείωσή του ένας ισχυρός άνεμος το κατέρριψε στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η τριπλή αποτυχημένη αποστολή στον Αρη Ενα από τα φιλόδοξα προγράμματα της NASA στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε μια σύνθετη αποστολή εξερεύνησης του Αρη. Η αποστολή αποτελούνταν από έναν δορυφόρο, έναν ρομποτικό ερευνητή και μια συσκευή διείσδυσης στο αρειανό υπέδαφος. Ο δορυφόρος MCO (Mars Climate Orbiter) θα είχε διπλή αποστολή. Θα πραγματοποιούσε ατμοσφαιρικές μελέτες στον Αρη ενώ παράλληλα θα υποδεχόταν και θα αναμετέδιδε τα σήματα των άλλων δύο μελών του «πληρώματος» της αποστολής. Ενα τραγικό λάθος στο λογισμικό του δορυφόρου, με την κατασκευάστρια εταιρεία (Lockheed Martin) να ενσωματώνει στο σύστημα πλοήγησης διαφορετικό μετρικό σύστημα από εκείνο που χρησιμοποιεί η NASA, χωρίς μάλιστα να το αναφέρει, είχε ως αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της αποστολής να στείλουν λάθος οδηγίες προσέγγισης του Αρη στον δορυφόρο. Ετσι ο δορυφόρος εισήλθε με λάθος ταχύτητα και λάθος γωνία στην αρειανή ατμόσφαιρα και κάηκε λίγο μετά την είσοδό του σε αυτή. Ο ρομποτικός ερευνητής Mars Polar Lander θα προσεδαφιζόταν στον Κόκκινο Πλανήτη και θα πραγματοποιούσε κλιματικές παρατηρήσεις και μελέτες. Η συσκευή Deep Space 2 θα τρυπούσε το έδαφος του Αρη, θα συνέλεγε δεδομένα για τη χημική σύσταση του Κόκκινου Πλανήτη και θα αναζητούσε νερό σε υγρή μορφή.
Τόσο το MPL όσο και το Deep Space 2 προσεδαφίστηκαν ομαλά στο αρειανό έδαφος, εν τούτοις δεν επικοινώνησαν ποτέ με το κέντρο ελέγχου της NASA. Παραμένει μυστήριο το τι συνέβη και ποια είναι η τύχη τους, με τη NASA να ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή ο στόλος των δορυφόρων και των ρομπότ που εξερευνούν τον Αρη θα τα εντοπίσουν και θα λυθεί το μυστήριο.
Ο δορυφόρος που έπεσε προτού… σηκωθεί
Ουπς! Οι τεχνικοί της NASA δεν πρόσεξαν και ο δορυφόρος NOAA-19 έπεσε στο πάτωμα και καταστράφηκε Υπάρχουν δορυφόροι, σκάφη και ρομπότ που χάθηκαν στο Διάστημα, υπάρχουν δορυφόροι και σκάφη που καταστράφηκαν σε εκρήξεις λίγο μετά την απογείωσή τους, υπάρχουν σκάφη που συνετρίβησαν κατά την επιστροφή τους και υπάρχει και η αποστολή NOAA-19 που αποτελεί μια… ξεχωριστή κατηγορία. Η αποστολή αφορούσε έναν δορυφόρο που θα μελετούσε τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργούνται μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις ενώ επίσης θα διεξήγαγε και κλιματικές έρευνες. Η κατασκευή του δορυφόρου ολοκληρώθηκε, οι δοκιμές επίσης και ο NOAA-19 ήταν έτοιμος να βγει από τον χώρο των εργαστηρίων για να οδηγηθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης. Ομως οι τεχνικοί δεν ήλεγξαν αν ο δορυφόρος ήταν καλά στερεωμένος προτού ξεκινήσει η μετακίνησή του, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος να πέσει στο πάτωμα και να διαλυθούν τα όργανά του!
ΥΓ.: Να σημειωθεί ότι η αναφορά γίνεται σε περιπτώσεις αποτυχίας αντίστοιχες με την πρόσφατη, δηλαδή μη επανδρωμένων αποστολών.
HeliosPlus