Η Τουρκία, με τις κατάφορες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, πρωταθλήτρια στην καταπάτηση της κρατικής κυριαρχίας και των δικαίων και δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυπριακής Δημοκρατίας. Η φαρέτρα της εν λόγω «κυρίας» δεν είναι φτωχή σε ανάλογα βραβεία:
* Παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε. και των Συνθηκών εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της παράνομης Τουρκικής Εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και του συνεπακόλουθου καταναγκαστικού διαχωρισμού των Κυπρίων (apartheid), με ότι αυτό συνεπάγεται (πρόσφυγες, αγνοούμενοι, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.λπ.).
* Καταπάτηση, μεταξύ πολλών άλλων, του ψηφίσματος 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., με το οποίο ζητείται η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, η επιστροφή των προσφύγων και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Καταπάτηση της Συμφωνίας 3ης Βιέννης, με την οποία συμφωνήθηκε η παραμονή με όλες τις διευκολύνσεις 10.000 εγκλωβισμένων στα Κατεχόμενα και η επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε..
* Μη υλοποίηση Συμφωνιών υψηλού επιπέδου Μακαρίου Ντενκτάς (1977) και Κυπριανού Ντενκτάς (1979) για μία ομόσπονδη, ανεξάρτητη, ακεραία, κυρίαρχη και αδέσμευτη Κυπριακή Δημοκρατία.
* Μη συμμόρφωση με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., το οποίο καταδικάζει την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους και καλεί τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να μην το αναγνωρίσουν.
* Η θετική για την Κύπρο έκβαση της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου στο Ε.Δ.Α.Δ. καταδίκασε την Τουρκία για παρεμπόδιση άσκησης των δικαιωμάτων της ενάγουσας επί της περιουσίας της στα κατεχόμενα, μέσω του υποτελούς στην Τουρκία κρατικού μορφώματος των κατεχομένων. Κατ’ επέκταση, η καταδίκη αυτή ισχύει για όλους τους Πρόσφυγες.
* Η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου Vs Τουρκίας οδήγησε σε καταδίκη της Τουρκίας για 14 Παραβιάσεις κατά της Κύπρου, όπως την
καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Προσφύγων, των Εγκλωβισμένων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα.
* Πλειάδα καταδικών της Τουρκίας από διάφορους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και Σώματα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Κοινοπολιτεία, το Κίνημα των Αδεσμεύτων και το Ευρωκοινοβούλιο.
* Κατάφορη παραβίαση Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών από την Τουρκία. Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η υπό ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκία, όχι μόνο δεν πληροί τα σχετικά προαπαιτούμενα κριτήρια, αλλά τα παραβιάζει διά πυρός και σιδήρου στην Κύπρο που είναι ήδη Κράτος Μέλος της Ένωσης.
Ουσιαστικά, με τα τελευταία γνωστού τύπου νταηλίκια της, η Τουρκία αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής σε σχέση με τις πραγματικές της προθέσεις και ενδιαφέροντα σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο… και η εικόνα δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Ένα είναι το βέβαιο, το ενδιαφέρον της ΔΕΝ είναι οι Τουρκοκύπριοι, και ας το καταλάβουν αυτό, επιτέλους, και οι συμπατριώτες μας στο βορρά.
Άρα λοιπόν, με αφορμή τα της ΑΟΖ, θα ήταν χρήσιμο, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να προβληματιστούμε βαθύτερα σε σχέση με τη μέχρι σήμερα διαχείριση του Κυπριακού στην ολότητα του, χωρίς αυτό, βεβαίως, να οδηγεί σε ακροβατισμούς και ακρότητες που στηρίζουν κάποιοι κύκλοι στην Κύπρο, εκ του ασφαλούς, εννοείτε, πάντοτε.
* Ο Ανδρέας Γ. Βαρνάβα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (Μ.Α.) στις Πολιτικές Επιστήμες – Διεθνείς Σχέσεις