Χωρίς περαιτέρω «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πορεία των φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αστυνομική επίθεση και τον τραυματισμό δύο συναδέλφων τους έξω από τη Νομική Σχολή το πρωί της ίδιας ημέρας. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη σε δύο σημεία, έξω από τη Νομική και έξω από το Πολυτεχνείο, όπου επιχείρησαν να μπουν για να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.
Λίγο πριν από τις 21.00 βγήκαν από το Πολυτεχνείο όσοι είχαν μπει στον προαύλιο χώρο βγηκαν και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους που βρίσκονταν έξω και κινήθηκαν μέσω της Πατσίων και της Χέυδεν προς την πλατεία Βικτωρίας, όπου και κατέληξαν.
Νωρίτερα, λίγο μετά τις 19.30, μικρής έκτασης επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από τη Νομική. Το σκηνικό στήθηκε επί της Ακαδημίας στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου, όταν νεαροί πέταξαν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και τα ΜΑΤ απάντησαν με δύο χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Οι φοιτητές συνέχισαν την πορεία τους και μέσω της Ακαδημίας και της Ιπποκράτους κατευθύνθηκαν στην Πανεπιστημίου. Αφού πέρασαν από τα Χαυτεία, κατευθύνθηκαν μέσω της Πατησίων προς το Πολυτεχνείο. Εκεί έφτασαν λίγα λεπτά πριν από τις 20.00 με σκοπό να συνεδριάσουν εντός του ιδρύματος οι φοιτητικοί σύλλογοι. Αρκετοί κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων.
Εκεί, λίγο μετά τις 20.00, η ένταση μεταφέρθηκε έξω από το Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη, όπου κατέληξε το συλλαλητήριο. Η πύλη του Πολυτεχνείου ήταν κλειδωμένη και οι φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στο ίδρυμα για να πραγματοποιήσουν συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων.
Τα ΜΑΤ κινήθηκαν χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να απωθήσουν τους φοιτητές που επιχείρησαν να ανοίξουν την πλαϊνή πόρτα. Κατάφεραν πάντως μερικοί να μπουν στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Όσοι έμειναν απέξω, περίπου 200 άτομα, κινήθηκαν προς την πύλη της Πατησίων, όπου και παραμένουν. Από την πλευρά της Τοσίτσα πάντως αρχίζουν και αποχωρούν.
Η δυναμική πορεία, στην οποία συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΜΑΣ (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ), ξεκίνησε από τα Προπύλαια στις 17.00 ως διαμαρτυρία κατά των επεισοδίων που σημειώθηκαν το πρωί στη Νομική Σχολή. Αφού πέρασε από τη Βουλή κατευθύνθηκε προς τη Νομική για να πραγματοποιήσει συνέλευση το συντονιστικό όργανο των φοιτητών. Η πρόσβαση σε ολόκληρο το κέντρο είναι αδύνατη. Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε άλλη πορεία από συγκεντρωμένους φοιτητές στα Προπύλαια και προς στιγμήν είχαν κλείσει η οδός Πανεπιστημίου, η Πεσμαζόγλου και η Σταδίου.
Επιχείρηση «κλειστά ιδρύματα» στην Αθήνα
Επιχείρηση «κλειστά ιδρύματα» βρίσκεται σε εξέλιξη από τις διοικήσεις των κεντρικών πανεπιστημίων της Αθήνας, στα οποία και επιχειρήθηκαν καταλήψεις σχολών, εν όψει των εφετινών εκδηλώσεων μνήμης για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αλλά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΟΠΑ) σε «κοινή γραμμή» έκλεισαν τα κεντρικά τους κτίρια για να αποφευχθούν έκτροπα σε περίοδο άλλωστε πολιτικής αστάθειας και τάσης να μεταφερθεί η ένταση στον χώρο της παιδείας. Κάτι που τελικά όμως δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί, καθώς η θλιβερή είδηση του τραυματισμού δύο φοιτητών το πρωί της Πέμπτης έξω από τη Νομική Σχολή Αθηνών από άνδρες των ΜΑΤ πυροδότησε αρνητικούς συνειρμούς.
Σε τεντωμένο σχοινί
Από την άλλη πλευρά, οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων κινούνται σε ένα τεντωμένο σκοινί, καθώς η κοινή γνώμη και μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας ζητούν να σταματήσουν επιτέλους τα επεισόδια και οι καταλήψεις σε ΑΕΙ, αλλά ταυτόχρονα η πιθανότητα να τραυματισθεί σοβαρά ένας φοιτητής στη διάρκεια επεισοδίων αποτελεί ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αντιστρέψει τις εντυπώσεις.
Τα προηγούμενα χρόνια οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της χώρας έκλειναν τις σχολές των κεντρικών τους κτιρίων προληπτικά πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου (με εξαίρεση φυσικά το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων), ώστε να αποφύγουν είσοδο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων σε περίπτωση επεισοδίων.
Εφέτος οι φοιτητές της Νομικής Σχολής επιχείρησαν κατάληψη της σχολής τους από σήμερα, Πέμπτη, ώστε να τις κρατήσουν ανοικτές τις επόμενες ημέρες. Η γενική συνέλευση των φοιτητών είχε αποφασίσει –όπως και σε άλλες σχολές– να καταληφθεί η σχολή από την Παρασκευή 14 ως τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.
Από το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες βρίσκονται έξω από τη Νομική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να μη γίνει κατάληψη εν όψει των εορτασμών του Πολυτεχνείου.
Έξω από το κτίριο της Νομικής, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους φοιτητές ώστε να μην μπουν στο κτίριο και οι ίδιοι οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν χωρίς να προκληθούν και μάλιστα έκαναν και χρήση χημικών εναντίον τους. Αποτέλεσμα ήταν δυο φοιτητές να τραυματισθούν και ο ένας μάλιστα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
Αντίστοιχες κινήσεις για κατάληψη του κτιρίου, γίνονταν και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς έχει προγραμματιστεί συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου. Ήδη αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το ΟΠΑ στην Πατησίων.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν και το κλείσιμο σχολών υπό τον φόβο καταλήψεων. Ήδη η ΓΑΔΑ έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο (Χαροκόπειο, Πάντειο, Γεωπονικό) από τις οποίες ζητά να μείνουν τα τίρια κλειστά για προληπτικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα είχε υλοποιηθεί και πέρυσι κατά τον εορτασμό για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, πάνω από 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για το τριήμερο της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως σχεδιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Κλείνει η πρυτανεία τα κτίρια στο κέντρο
«Μετά από εισήγηση των κοσμητόρων των σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) αποφασίσθηκε από τις πρυτανικές αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13.11.2014 ως και την προσεχή Δευτέρα 17.11.2014» αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της Νομικής.
«Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτίριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Αφού ζητείται κατανόηση από τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας».
Φοιτητές ωστόσο παρέμεναν στον χώρο των Προπυλαίων ως αργά το απόγευμα. Η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και του ΟΠΑ για αποκλεισμό των κτιρίων εν όψει 17ης Νοεμβρίου έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη για τη φρούρηση του ιδρύματος και αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων. Ολα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά από την Παρασκευή !4 έως και τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.
Ανοικτό θα είναι τις επόμενες ημέρες μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα.
Καταγγέλλουν την επίθεση των ΜΑΤ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ΜΑΣ
Ανακοινώσεις για το θέμα ανακοινώθηκαν από τις νεολαίες των κομμάτων της Αριστεράς. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την «τελείως απρόκλητη και αυθαίρετη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτήτριες και φοιτητές, έξω από το κτίριο της ΝΟΠΕ σήμερα το πρωί, καθώς και τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ένταση από πλευράς φοιτητών».
«Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, καθώς λέγαμε πως τα “προληπτικά” λοκ άουτ σε ΝΟΠΕ και ΑΣΟΕΕ γίνονται για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητριών και φοιτητών για το κλείσιμο της Νομικής, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο, με στόχο το φόβο και την τρομοκρατία» αναφέρει η νεολαία του κόμματος.
Από την πλευρά του το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, πρώην Πανσπουδαστικές Κινήσεις του ΚΚΕ) κατήγγειλε «την κυβέρνηση και τις πρυτανείες του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ που σήμερα Πέμπτη 13/11 απέκλεισαν με δυνάμεις των ΜΑΤ τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ και χτύπησαν φοιτητές. Αυτές οι ενέργειές τους συνδέονται άμεσα με την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ ενάντια στην οποία παλεύουν οι φοιτητές. Οι πρυτανείες εφαρμόζουν το κυβερνητικό δόγμα “νόμος και τάξη” γι’ αυτό εντείνουν τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, το χτύπημα των αγώνων των φοιτητών».
Και στη Μακεδονία
Αντιπαραθέσεις μεταξύ φοιτητών και πρυτανείας υπήρξαν και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), όπου επίσης έγινε προσπάθεια να συγκληθεί γενική συνέλευση με αίτημα για κατάληψη. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν να διαθέσουν αίθουσα του πανεπιστημίου στους φοιτητές για να κάνουν την γενική συνέλευση και οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι τους απείλησαν πως αν επιμείνουν θα κληθεί η Αστυνομία.
Τελικά η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ομάδα μη εξουσιοδοτημένων φοιτητών εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και αξίωσε από τον πρύτανη την παραχώρηση του αμφιθεάτρου τελετών του ιδρύματος με σκοπό τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών».
«Ο πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, επέστησε την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο μόνος επίσημος φορέας, αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και νομιμοποιούμενος να ζητήσει παραχώρηση της αίθουσας είναι ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών, κανένας εκπρόσωπος του οποίου δεν εμφανίστηκε για να θέσει τέτοιο αίτημα. Είναι δε γνωστό ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, απόφαση διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης λαμβάνεται είτε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου είτε εάν αυτό ζητηθεί από το ένα τρίτο του συνόλου των φοιτητών που ψήφισαν για την ανάδειξη του ΔΣ» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Παρά το γεγονός ότι δεν συνέτρεχε καμία από τις δύο προϋποθέσεις, ο πρύτανης, ακολουθώντας την πάγια αρχή της πρυτανείας να μην εμπλέκεται στα φοιτητικά συνδικαλιστικά ζητήματα, πρότεινε στην ομάδα των φοιτητών να τους παραχωρηθεί ένα άλλο αμφιθέατρο και στην περίπτωση που η προσέλευση των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη, τότε να εξεταστεί η παραχώρηση του αμφιθεάτρου τελετών, το οποίο σημειωτέον είναι ο χώρος των επίσημων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου και παραχωρείται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις.
Η ομάδα των φοιτητών όχι μόνον δεν δέχθηκε την πρόταση του πρύτανη, αλλά μέλη της από παράπλευρη είσοδο εισήλθαν στο κλειδωμένο αμφιθέατρο τελετών και επιπλέον κάλεσαν ιδιώτη κλειδαρά για να το ξεκλειδώσει. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο ιδιώτης απομακρύνθηκε και το αμφιθέατρο παρέμεινε κλειδωμένο.
Έπειτα και από αυτό το γεγονός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επανέλαβε προς όλους την απαρασάλευτη θέση του για την τήρηση της νομιμότητας μέσα στο ίδρυμα, με μόνο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου» καταλήγει η ανακοίνωση.