Όλες οι οφειλές προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ και φορολογία εισοδήματος) που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1.10.14 εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για θέματα ποινικής μεταχείρισης κλπ. μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες για τις 100 δόσεις και την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα υποβολής είναι μέχρι τις 31.3.2015).
Αντιδράσεις υπάρχουν από βουλευτές όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.
Ονομαστική ψηφοφορία για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διαμαρτυρία Μπακογιάννη
Την προσωπική διαμαρτυρία της και συναδέλφων της «για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών» εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απευθείας κατάθεση της τροπολογίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, από τις 70 έως 100 δόσεις στην Ολομέλεια.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών επί του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η κ. Μπακογιάννη πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για να εκφράσει τη δυσφορία της για το ότι ενώ η Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται σε λειτουργία, η τροπολογία έρχεται και πάλι στην Ολομέλεια.
«Η Επιτροπή διαθέτει έμπειρους βουλευτές, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά» ανέφερε και ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη να μεταφέρει τη διαμαρτυρία της ιδίας και συναδέλφων της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών. Τέλος είπε πως «στη Δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία».
Σχόλιο της ΔΗΜΑΡ
Την έντονη δυσφορία της για την αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και την εξαίρεσή του από τις 100 δόσεις εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ.
«Οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αποδεικνύουν ότι με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες δεν ασκείται πολιτική. Μπροστά στις πιέσεις της τρόικας το υπουργείο οικονομικών εξαιρεί από τη ρύθμιση τους βεβαιωμένους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν εξαντλήσει ήδη τις φοροδοτικές τους ικανότητες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Σταϊκούρας: Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις δεν επηρεάζει το 96% των οφειλετών
Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπιζόμενος τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης.
«Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72-100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000-1.500 ευρώ.
Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 -και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις 10-16 δόσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:
«Εφόσον δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, εάν δεν πληρωθούν, μπορούν να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση οφειλών».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως με την εικόνα που παρουσιάζει πλέον η ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά την πρωινή τροποποίησή της, καλύπτεται το 96% των οφειλετών. «Ο αριθμός των δικαιούχων και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης, δεν αλλάζουν. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται με την υπό συζήτηση τροπολογία, αφορά τον περιορισμό της ρύθμισης σε όσες οφειλές ήταν έως την 1η Οκτωβρίου, όχι μόνον βεβαιωμένες, αλλά και ληξιπρόθεσμες. Και αυτό γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους».
«Η παρέμβασή μας, συνεπώς, αποσκοπεί στο να δείξει πως οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται, και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται. Δεν είναι επιθυμητή η δημιουργία μιας νέας γενιάς οφειλετών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.