Συμπτώματα τοξικού σοκ, που παραπέμπουν σε πιθανή χρήση σκουριασμένων χειρουργικών εργαλείων ή πλαστών φαρμάκων, εμφάνισαν οι 13 γυναίκες που πέθαναν σε ιατρικό κέντρο του κρατιδίου Τσατίσγκαρ της Ινδίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων το Σάββατο.
Παρότι η ακριβής αιτία θανάτου τους δεν είναι ακόμη γνωστή, όπως δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης Σιντχάρθ Κομάλ Σιχ Παρντέσι,«οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που χορηγήθηκαν ήταν πλαστά και επίσης τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκουριασμένα».
Από τις περίπου 80 γυναίκες που χειρουργήθηκαν, εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι 60 και τουλάχιστον 20 από αυτές σε σοβαρή κατάσταση καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται, δήλωσαν γιατροί.
Ομάδα γιατρών από την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, μετέβησαν στο Τσατίσγκαρ για να βοηθήσουν και να ερευνήσουν τι συνέβη, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων–όλες φτωχές–θα λάβουν αποζημίωση περίπου 5.300 ευρώ.
Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατατέθηκε αγωγή για ιατρική αμέλεια εις βάρος του χειρουργού που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.
Ο γιατρός Ρ.Κ Γκούπτα κατηγορείται ότι χειρούργησε περισσότερες από 80 γυναίκες μέσα σε μόλις λίγες ώρες μαζί με δύο βοηθούς του σε εγκαταλελειμμένη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με αξιωματούχους, γεγονός που παραβιάζει τους κυβερνητικούς κανονισμούς που θέτουν ως όριο για αυτού του τύπου τις επεμβάσεις τις 30 την ημέρα.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκούπτα αρνείται οποιοδήποτε σφάλμα κι αποδίδει τους θανάτους των γυναικών σε φάρμακα τα οποία τους χορηγήθηκαν μετά την επέμβαση.
Το περιστατικό συνιστά πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, το κόμμα του οποίου, το Μπαρατίγια Τζανάτα, κυβερνά στο Τσατίσγκαρ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες ανησυχία για το συμβάν, ενώ το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου πραγματοποίησε διαδηλώσεις και εξήγγειλε απεργία με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας του κρατιδίου.
Η Ινδία πραγματοποιεί τις περισσότερες στειρώσεις γυναικών στον κόσμο. Η στείρωση είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στη χώρα και η κυβέρνηση προσφέρει χρήματα και άλλα προνόμια για να προσελκύσει γυναίκες και άνδρες.
Ο χειμώνας στην Ινδία είναι γνωστός σε ορισμένες περιοχές της ως «περίοδος των στειρώσεων» καθώς επειδή ο καιρός είναι δροσερός μειώνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης κι οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σπεύδουν να επωφεληθούν προτού εκπνεύσει το οικονομικό έτος τον Μάρτιο.