Η εαρινή ισημερία της 20ής Μαρτίου 2015 στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν θα σημάνει απλώς την τελευταία ημέρα του επερχόμενου χειμώνα και την απαρχή της πολυαναμενόμενης από τους ενεργειακούς καταναλωτές άνοιξης. Έχει ήδη σημάνει συναγερμό στα επιτελεία πολλών ενεργειακών ομίλων της Ευρώπης.
Αιτία του συναγερμού είναι μια έκλειψη του ηλίου που θα συμβεί την ημέρα εκείνη και αναμένεται να καλύψει πάνω από το 80% του πλησιέστερου στη γη άστρου! Είναι ένα φαινόμενο σχετικά σπάνιο μεν, αφού από τον Αύγουστο του 1999 έχει να συμβεί έκλειψη με τόσο μεγάλο σκιώδες πλάτος, το οποίο όμως απειλεί να «τρελάνει» την ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος!
Δεν θα είναι αμελητέες οι συνέπειες της ηλιακής έκλειψης στη φωτοβολταϊκή παραγωγή. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η ενεργειακή απώλεια θα φθάσει τα 30.000 μεγαβάτ. «Πρόκειται περίπου για το ένα τρίτο της ημερήσιας γαλλικής παραγωγής, που φθάνει τα 130.000 μεγαβάτ», εξηγεί στο γαλλικό περιοδικό «L’Usine Nouvelle» ο Ντομινίκ Μαγιάρ, πρόεδρος της RTE, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Ή για το… τριπλάσιο της ελληνικής παραγωγής ρεύματος (υπολογίζεται στα 11.000 μεγαβάτ), θα λέγαμε εμείς οι Έλληνες!
«Η έκλειψη, που θα διαρκέσει από τις 09.09′ έως τις 10.31′ της 20ής Μαρτίου 2015 θα επηρεάσει την παραγωγή των 75.000 με 80.000 μεγαβάτ από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στην ήπειρο», εξηγεί η γαλλίδα μάνατζερ. Και προειδοποιεί ότι «αν δεν δράσουμε εγκαίρως είναι πιθανό να δούμε να αποσύρονται απότομα 30.000 μεγαβάτ από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης. Είναι σαν να κλείνουν ταυτόχρονα 25 με 30 πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γαλλία».
Ο επικεφαλής της RTE (όπως γράφει η «Figaro», η γαλλική εταιρεία ξεκινά επαφές με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου) θεωρεί ότι η αναμενόμενη απώλεια ενέργειας για την Ευρώπη ισοδυναμεί με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου.
«Σκεφθείτε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ταυτόχρονα θα πρέπει να ανάψουν τα θερμαντικά τους σώματα για να καλύψουν την απώλεια των 6 βαθμών… Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να καλύψουμε τη ζήτηση από άλλες πηγές», τονίζει ο Ντομινίκ Μαγιάρ.
Η Γαλλία δεν έχει βεβαίως μεγάλο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ. Υπολογίζεται στο 0,75% του συνόλου. Η Ελλάδα, αντίθετα, έχει ήδη πιάσει τον στόχο που είχε βάλει για το έτος 2020 να παράγει το 20% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας από τις λεγόμενες ΑΠΕ παράγεται στα αιολικά πάρκα. Αλλά υπολογίζεται ότι πάνω από 500 μεγαβάτ παράγονται από φωτοβολταϊκά.
Εδώ μάλιστα χρειάζεται να γίνει μια διευκρίνιση, διότι μιλάμε για την παραγόμενη ενέργεια και όχι για τη δυνατότητα παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, στα τέλη του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ήταν 1.536 μεγαβάτ.
Δεν είναι, ασφαλώς, μόνο στην Ελλάδα ανεπτυγμένα τα φωτοβολταϊκά. Στη Γερμανία, όπως αναφέρει η «Figaro», στα τέλη του 2013 ήταν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά παραγωγικής δυναμικότητας 36,9 γιγαβάτ! Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επερχόμενης έκλειψης από εκείνη του Αυγούστου του 1999: η μεγάλη ανάπτυξη που είχαν τα χρόνια που μεσολάβησαν τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Θα παρατηρούσε, ασφαλώς, κάποιος ότι η επόμενη έκλειψη θα γίνει το Μάρτιο, ένα μήνα δηλαδή που συνήθως ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι καλυμμένο από σύννεφα. Όπως γράφει η «Figaro» ωστόσο –και σε πείσμα των εγχώριων τρομολάγνων οιωνοσκόπων που προβλέπουν εκτός από λιμούς και καταποντισμούς και… πολικό ψύχος για την Ελλάδα –ο εφετινός χειμώνας αναμένεται σχετικά ήπιος για το σύνολο της Ευρώπης. Ειδικότερα οι Γάλλοι ειδικοί προβλέπουν για τη χώρα τους αυξημένη ηλιοφάνεια τον επόμενο Μάρτιο.
Αν, πάντως, στις 20 του προσεχούς Μαρτίου ο καιρός θα είναι νεφελώδης, οι επιπτώσεις από την έκλειψη θα είναι μικρές, διότι τα ηλιακά πάνελ παράγουν λιγότερη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αδημονούν για να παρατηρήσουν «ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο».