Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη για τις μυστικές φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου για διεθνείς επιχειρήσεις δεν ήταν ό,τι πιο ευχάριστο για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προκάλεσαν τριγμούς στην καρέκλα του πρώην –επί 20ετία –πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ο οποίος, αν μη τι άλλο, γνώριζε πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί που είχαν στηθεί στη χώρα του για την προσέλκυση εταιρειών και κεφαλαίων.
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον απόηχο των αποκαλύψεων ξεκίνησαν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να ευθυγραμμιστεί το Λουξεμβούργο στα διεθνή φορολογικά πρότυπα, προχώρησαν στον δανό υπουργό Φορολόγησης Μπένι Ενγκελμπρεχτ, ο οποίος είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι η υπόθεση των φορολογικών συμφωνιών «μυρίζει παράνομη κρατική ενίσχυση», και έφτασαν έως και τη μακρινή Αυστραλία. Εκεί ο επίτροπος Φορολογικών Υποθέσεων κάλεσε όλα τα συνεργαζόμενα κράτη να ερευνήσουν από κοινού τα έγγραφα των μυστικών συμφωνιών.
«Το Βήμα» και «Τα Νέα» σε συνεργασία με το ICIJ και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη φέρνουν στο φως τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Μέσα από την ανάλυση εκατοντάδων μυστικών συμφωνιών που έχει συνάψει το Μεγάλο Δουκάτο φωτίζονται οι τρόποι με τους οποίους οι διεθνείς επιχειρήσεις γλιτώνουν φόρους εκατομμυρίων.
Στην παγκόσμια έρευνα που διήρκεσε έξι μήνες έλαβαν μέρος οι εφημερίδες «The Guardian» στη Μεγάλη Βρετανία, «Süddeutsche Zeitung» στη Γερμανία, «Le Monde» στη Γαλλία, «Politiken» στη Δανία, «Folha de Sao Paulo» στη Βραζιλία, «Asahi Shimbun» στην Ιαπωνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και πολλοί ακόμη ειδησεογραφικοί οργανισμοί.
Ποια κράτη κάνουν «διευκολύνσεις»
Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2014. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια εκφωνεί τον εναρκτήριο λόγο στο 3ο Φόρουμ Ευρωπαϊκού Ανταγωνισμού. «Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός είναι αντίθετος με τις αρχές της ενιαίας αγοράς, ακόμη και υπό την παρούσα κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της.
Ενας περιορισμένος αριθμός εταιρειών κατορθώνουν να αποφεύγουν να πληρώνουν το μερίδιό τους σε φόρους προσεγγίζοντας συγκεκριμένες χώρες και μετατοπίζοντας τα κέρδη τους εκεί… Τους τελευταίους μήνες αποστέλλουμε αιτήματα για πληροφορίες σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη, για τα οποία διατηρούμε αμφιβολίες όσον αφορά πτυχές του νομικού πλαισίου τους ή των διοικητικών πρακτικών τους».
Ανάμεσα στις χώρες-μέλη στις οποίες αναφερόταν γενικά και αόριστα ο Αλμούνια στον λόγο του στο Φόρουμ ήταν και το Λουξεμβούργο: από τον Ιούνιο του 2013 η Κομισιόν είχε αποστείλει αίτημα πληροφοριών για τις αποφάσεις –ή συμφωνίες –για τη φορολογική αντιμετώπιση διεθνών εταιρειών και για τις πρακτικές που ακολουθούνταν σε αυτές.
Το Λουξεμβούργο έδωσε μια πρώτη γενική απάντηση στις 17 Ιουλίου, ενώ ακόμη ήταν πρωθυπουργός ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξι μήνες μετά, ενώ ο Γιούνκερ είχε αποχωρήσει, το Μεγάλο Δουκάτο παρείχε στην Κομισιόν 22 φορολογικές συμφωνίες, τα ονόματα όμως των επιχειρήσεων είχαν απαλειφθεί από τα έγγραφα. Στη συνέχεια η Κομισιόν ειδοποίησε το Λουξεμβούργο ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν της παρείχε στοιχεία, ως όφειλε.
Πριν από έναν μήνα ο απερχόμενος επίτροπος Ανταγωνισμού δήλωσε σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας του ICIJ ότι κάποιες δυσκολίες που προέβαλλε το Λουξεμβούργο «έχουν ξεπεραστεί», πηγές όμως από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού επισημαίνουν ότι η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει παγώσει, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί το σύνολο των πληροφοριών που ζήτησαν για τις εταιρείες Amazon και Fiat από το Λουξεμβούργο. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.
Από τα έγγραφα που διέρρευσαν στο ICIJ φαίνεται ότι μόνο μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες παγκοσμίως λογιστικές εταιρείες, η PricewaterhouseCoopers (PwC), είχε μεσολαβήσει για 548 συμφωνίες με 343 επιχειρήσεις από το 2002 έως το 2010 –με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά την περίοδο από το 2008 και μετά. Ανάμεσά τους και εννέα με ελληνικό ενδιαφέρον.
Η κυβέρνηση Καραμανλή
Αθήνα, 25 Αυγούστου 2008. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Δημήτρης Δασκαλόπουλος συναντάται με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ηδη είχε μαθευτεί η απόφαση για την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα μερίσματα, καθώς και αύξηση της προκαταβολής φόρου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε: «Οι φόροι είναι ακόµη σε στάδιο σκέψης και σχεδιασµού. Θα δώσουµε τις προτάσεις µας για τη σωστή εφαρµογή τους. Για εµάς πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να αντιµετωπίζουµε έκτακτες καταστάσεις µε µόνιµους φόρους και, δεύτερον, στα σύγχρονα κράτη οι φόροι είναι χαµηλοί και όλοι –µα όλοι –τους πληρώνουν κατά το µέτρο των δυνατοτήτων τους». Λίγες ημέρες μετά, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Δασκαλόπουλος ανάφερε ότι ο ΣΕΒ χαρακτήρισε την απόφαση για τη φορολόγηση των μερισμάτων «ιδιαίτερα ατυχή».
Από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο
Τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό δύο νέες εταιρείες έπαιρναν σάρκα και οστά: η Dinavestκαι η Demergon Funds, με έδρα ακριβώς στην ίδια διεύθυνση στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα οι εταιρείες εμφανίζονταν να έχουν και την ίδια εκπρόσωπο. Σκοπός της Dinavest ορίστηκε η διαχείριση κεφαλαίων τηςDemergonFunds. Η τελευταία, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις εκείνης της περιόδου, διέθετε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών των οποίων η αξία προσέγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ.
Ως μέτοχος της Dinavest εμφανιζόταν μια κυπριακή εταιρεία, η Denchevo, ενώ ως μέτοχοι της Demergon Funds ο κύριος και η κυρία Δασκαλοπούλου. Την ίδια ημέρα που δημιουργήθηκαν, στις 22 Αυγούστου 2008, συνήφθη μεταξύ τηςDinavestκαι της Demergonσυμφωνία για την αμοιβή της πρώτης για το έργο που θα προσέφερε στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων της δεύτερης.
Η κρίση χτυπάει την Ελλάδα
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα συνέχιζε να απασχολεί και τις επόμενες εβδομάδες: στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 ο ΣΕΒ εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου ανάμεσα σε άλλα επισημαινόταν ότι«στο σκέλος των εσόδων πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Τους επόμενους μήνες η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα ήταν τα θέματα που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον. «Αυτό που απαιτείται τούτη την ώρα είναι ένας συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης» ήταν η επίσημη δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ τον Μάιο του 2009.
Από τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από τοICIJγίνεται σαφές ότι η PwC υπέβαλε στις 29 Ιουλίου 2009 μια προτεινόμενη συμφωνία στις φορολογικές αρχές Λουξεμβούργου για λογαριασμό τηςDinavest.
Σε αυτήν φαίνεται ξεκάθαρα ότι και ηDinavestκαι ηDemergonFunds «ανήκουν στον όμιλοDamma». Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος τηςDammaΣυμμετοχών, η οποία έχει την έδρα της στο Χαλάνδρι. Στη φορολογική συμφωνία δεν ξεκαθαριζόταν πουθενά αν στον όμιλο ανήκει και η Damma Συμμετοχών. Παρ’ όλα αυτά, το όνομα της Συμμετοχών εμφανιζόταν στο παράρτημα των εγγράφων που διέρρευσαν από το Λουξεμβούργο.
Στη συμφωνία αναφερόταν ότι ηDinavestγια να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης προς τηνDemergonεπωφελείται όσον αφορά «την τεχνική, επαγγελματική και οικονομική βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους και συνεργάτες του ομίλουDamma». Που επί της ουσίας σημαίνει ότι το έργο της διαχείρισης θα πραγματοποιείτο και με τη συνδρομή των υπαλλήλων του ομίλουDamma.
Στο παράρτημα της συμφωνίας περιγράφονται αναλυτικά οι τομείς εξειδίκευσης του προσωπικού της Damma Συμμετοχών στην Ελλάδα. Από τις περιγραφές της Dinavest και της Demergon Funds στο ίδιο παράρτημα φαίνεται ότι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να προσφέρει «βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους» είναι η Damma Συμμετοχών, η οποία, σύμφωνα με γραπτές δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου, το 2013 απασχολούσε περί τα 40 άτομα.
Οι τρόποι φορολογικής ελάφρυνσης
Η βοήθεια, όπως έγραφε η φορολογική συμφωνία μεταξύ Dinavest και λουξεμβουργιανών αρχών, λογίζεται για «φορολογικούς σκοπούς στα χέρια τηςDinavestως αποσβέσιμο άυλο περιουσιακό στοιχείο», το οποίο σημαίνει ότι η αξία αυτής της βοήθειας διαγράφεται από τα βιβλία της εταιρείας ανά έτος. Λίγο πιο κάτω αναφερόταν το εξής: «Ως συνέπεια ο όμιλοςDammaμπορεί να αναγνωρίσει ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο για φορολογικούς σκοπούς».
Τη μέθοδο της φορολογικής ελάφρυνσης μέσω «αποσβέσιμων άυλων» πρότεινε το 2012 σε παρουσίαση για τις φορολογικές ευκαιρίες στο Λουξεμβούργο ηBDO, η πέμπτη μεγαλύτερη διεθνώς λογιστική εταιρεία.
Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου αναφερόταν ότι «η ετήσια απόσβεση εκπίπτει από τη φορολόγηση και μειώνει τη φορολογική βάση της επιχείρησης». Ενα από τα σημεία που έπρεπε οπωσδήποτε να προσέξουν όσοι θα εφάρμοζαν τη μέθοδο ήταν το εξής: «Απαραίτητη είναι η επίτευξη φορολογικής συμφωνίας με τις Αρχές ώστε να διασφαλιστούν τα φορολογικά οφέλη» επισημάνθηκε στην παρουσίαση.
Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση τηςDinavest. Η συμφωνία υποβλήθηκε από τηνPwCγια λογαριασμό της εταιρείας στον κ. Μάριους Κολ, τον επικεφαλής του Γραφείου 6 των Φορολογικών Αρχών του Λουξεμβούργου που είναι υπεύθυνο για τη φορολόγηση των εταιρειών.
Και ενώ το συγκεκριμένο γραφείο είναι επιφορτισμένο με τα φορολογικά ζητήματα χιλιάδων εταιρειών, η έγκριση για τη συμφωνία δόθηκε μέσα στην ίδια ημέρα –και ας υπήρχαν αρκετά πολύπλοκοι υπολογισμοί που έπρεπε να ελεγχθούν από τις Αρχές. ΗDinavestήταν η μόνη εταιρεία στο «τρίγωνο» με τις Demergon Funds και Damma Συμμετοχών η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέσεις με τον κ. Δασκαλόπουλο. Ανάμεσα στους διευθυντές της κυπριακήςDenchevo, της βασικής μετόχου της Dinavest, υπάρχει το όνομα του γενικού διευθυντή τηςDammaΣυμμετοχών κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος εμφανίζεται και στο ΔΣ της Demergon. Σε ερωτήματα του ICIJ προς την Damma Συμμετοχών σχετικά με το πού παράγεται το έργο της διαχείρισης της Dinavest, καθώς και γιατί η εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου, ο κ. Παντελής Οικονόμου απάντησε τα εξής:
«Γνωρίζουμε την Dinavest λόγω του ότι αποτελεί έναν από τους πολλούς συνεργάτες μας διεθνώς. Η Dinavest είναι εταιρεία της οποίας η διοίκηση ασκείται στο Λουξεμβούργο, όπου και η έδρα της. Η οργάνωση που εκπροσωπείτε θα πρέπει να απευθυνθεί επισήμως απευθείας στη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας».
Οι υπολογισμοί
Πώς γινόταν η έκπτωση
Για να προσδιοριστούν τα ποσά με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που θα εξέπιπταν από τη φορολόγηση ακολουθήθηκαν στη φορολογική συμφωνία δύο μέθοδοι. Ο μέσος όρος τους ανήλθε σε 13,2 εκατ. ευρώ και η απόσβεση σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, από το 2009 ως το 2013, έφθανε τα 2,63 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Από τα οικονομικά στοιχεία τηςDinavestγια το ίδιο χρονικό διάστημα προκύπτει ότι από τα μέσα του 2008 ως και το 2012 η Dinavest δήλωσε στις Αρχές του Λουξεμβούργου συνολικά κέρδη ύψους 10,74 εκατ. ευρώ και πλήρωσε στο Μεγάλο Δουκάτο φόρους λίγο πάνω από 1,63 εκατ. ευρώ.
Η DammaΣυμμετοχών, η οποία φορολογείται στην Ελλάδα, από το 2008 ως και το 2011, ενώ δηλαδή βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία με τις Αρχές του Λουξεμβούργου, παρουσιάζει στους ισολογισμούς της ζημιές που κυμαίνονται από 2,2 ως 2,7 εκατ. ευρώ ανά έτος και οι υποχρεώσεις της από φόρους ανήλθαν σε 260.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας τουICIJεντοπίσαμε στο Λουξεμβούργο τη φορολογική έδρα της Dinavestκαι τηςDemergonFunds, στο κτίριο γραφείων της τράπεζαςSocieteGeneral, η οποία παρέχειυπηρεσίες φύλαξης εγγράφων και διαχείρισης και σε άλλες εταιρείες. Δίπλα από την είσοδο υπάρχει και μια ταχυδρομική θυρίδα η οποία εξυπηρετεί πάνω από 65 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οιDinavestκαιDemergon Funds.Κατά την επίσκεψή μας στο Μεγάλο Δουκάτο δεν εντοπίστηκε κάποιος υπεύθυνος από τηνDinavestή την κυπριακή εταιρεία μέτοχός της για να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.
Σε ανεπίσημες δηλώσεις του στέλεχος της Κομισιόν που ειδικεύεται σε θέματα φορολόγησης αναφέρει ότι στη σχετική οδηγία και σε προτάσεις που έχουν γίνει προς τα κράτη-μέλη περιλαμβάνεται και το εξής: «Αν μια εταιρεία-θυρίδα είναι «μεσάζοντας» ανάμεσα σε δύο άλλες εταιρείες, θα πρέπει να αγνοηθεί φορολογικά και να λάβει κανείς υπόψη ότι οι δύο άλλες εταιρείες έχουν απευθείας σχέση».
H απάντηση Δασκαλόπουλου και η ανταπάντηση του Βήματος
Με την απειλή της αγωγής επέλεξε να αντιδράσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο δημοσίευμα του Βήματος για την φορολογική συμφωνία εταιρείας που ανήκει στον Όμιλο Damma με τις αρχές του Λουξεμβούργου, όπως αποκαλύπτει η παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ παραχαράζει τα γεγονότα και διαστρέφει την πραγματικότητα.
Πράγματι, η διαχείριση της περιουσίας μου γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας DAMMA Συμμετοχών (DAMMA Holdings S.A.), καθώς και μέσω επενδυτικών funds στο Λουξεμβούργο. Από τα ίδια τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, δεν προκύπτει η παραμικρή παρανομία ή φοροδιαφυγή –ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Λουξεμβούργο. Άλλωστε, η ίδια η πηγή των στοιχείων αυτών, το ICIJ, ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι “δεν έχει την πρόθεση να υποδείξει ή να υπονοήσει πως οι εταιρείες που αναφέρονται έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει μη κανονικά”. Το ΒΗΜΑ, όμως, επέλεξε να συνθέσει τα ίδια ακριβώς στοιχεία σε μια υπαινικτική, παραπλανητική και συκοφαντική παρουσίαση». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στη βάση αυτή, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με την άμεση κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας».
Στο δημοσίευμα του Βήματος με τίτλο «Ένας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής», περιγράφονταν λεπτομέρειες για την φορολογική αντιμετώπιση της Dinavest, εταιρείας «που ανήκει στον Όμιλο Damma», όπως αναφερόταν στα έγγραφα που διέρρευσαν στο ICIJ. Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο ΣΕΒ είχε ταχθεί κατά της φοροαποφυγής στις ενδοομιλικές συναλλαγές΄. Σε ανακοίνωση το 2011 αναφερόταν ότι «Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα επισημάνει τη σπουδαιότητα αντιμετώπισης της απώλειας της φορολογητέας ύλης από τις αρμόδιες αρχές και της ανάγκης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της σημερινής εξαιρετικά πιεστικής δημοσιονομικής συγκυρίας. Η έννοια του ελέγχου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών συμβάλει σε αυτό το στόχο και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις φορολογικές αρχές».
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος της Damma Συμμετοχών με έδρα το Χαλάνδρι, ενώ η λουξεμβουργιανή Dinavest είχε αναλάβει την διαχείριση, κατόπιν αμοιβής, των κεφαλαίων της Demergon Funds με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου επίσης είναι πρόεδρος ο Δ. Δασκαλόπουλος. Στα έγγραφα υπήρχε ειδική αναφορά στην Damma Holdings, όπου επισημαινόταν το υψηλής κατάρτισης προσωπικό της. Επιπλέον αναφερόταν ότι για να παρέχει ηDinavest τις υπηρεσίες διαχείρισης προς τηνDemergonεπωφελείται όσον αφορά «την τεχνική, επαγγελματική και οικονομική βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους και συνεργάτες του ΟμίλουDamma».
Από τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών προέκυπτε ότι η Dinavest δήλωσε από τα μέσα του 2008 έως και το 2012 στις αρχές του Λουξεμβούργου κέρδη ύψους 10,74 εκατομμύρια ευρώ και πλήρωσε στο Μεγάλο Δουκάτο φόρους 1,63 εκατομμύρια για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα από ους ισολογισμούς για το χρονικό διάστημα 2008-2011 η Damma Συμμετοχών με έδρα το Χαλάνδρι είχε ζημίες από 2,2 έως 2,7 εκατομμύρια ανά έτος και οι φορολογικές υποχρεώσεις της ανήλθαν σε 260.000 ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρει ότι «Όλες οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο.
Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα. Με αυτά τα εισαγόμενα κεφάλαια, η DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. πραγματοποιεί τις επενδύσεις της, απασχολεί 45 άτομα και έχει καταβάλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».
Και ενώ η εξάμηνη έρευνα του ICIJ έχει αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία το όργιο της φοροαποφυγής στο Μεγάλο Δουκάτο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επιλέγει στην ανακοίνωσή του να υποστηρίξει τη φήμη του: «Το μέλος αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί ένα επιτυχημένο οικονομικό κέντρο, διότι έχει δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, τις υποδομές και την τεχνογνωσία για τη διαχείριση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων και επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, παρέχοντας ασφάλεια συναλλαγών και δικαίου στους μεγάλους ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές, σε μια Ευρώπη όπου η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί πραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια», αναφέρει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ