ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
500 γρ. κιμά κοτόπουλου
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
5-6 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
10-12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
1 κομμάτι ρίζας τζίντζερ, τριμμένο
1 κολοκύθι, τριμμένο και στραγγισμένο
3 κ.σ. γαλέτα
1 αβγό
1 ντομάτα πομοντόρι, τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
2 ποτήρια νερό
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 συσκευασία ζωμό κοτόπουλου, ψυγείου
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένεςκυδωνάτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
EKTEΛΕΣΗ
Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να κρατήσουμε κάποια μπιφτέκια και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
Πατάτες: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το νερό, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τον ζωμό, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τις πατάτες, σκορπίζουμε το σκόρδο και περιχύνουμε με το μείγμα μελιού – μουστάρδας. Ψήνoυμε μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες, για περίπου 30 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις ροδίσουν οι πατάτες, βάζουμε και τα μπιφτέκια στο ταψί, γυρίζοντας και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ψηθούν καλά.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.