Σε τροχιά αναμονής ως προς την εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, έχει τεθεί η υπόθεση με πυρήνα την εταιρεία Clavis, στον ευρύτερο φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων Tor-M1, καθώς η ανάκριση έλαβε πλέον τέλος και η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο.

Το φάσμα των κατηγορουμένων για τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα διευρύνεται με άλλα οκτώ πρόσωπα, φθάνοντας συνολικά στα 13 – και χορό εκατομμυρίων δολαρίων –μίζες που διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας Clavis.
Το εν λόγω σκέλος της υπόθεσης και η επικείμενη δίκη θα έλθει να προστεθεί στην ακροαματική διαδικασία που ήδη εξελίσσεται για τα Tor-M1, με πρωταγωνιστές τον κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, τον γιο του Μιχάλη και τον (άφαντο) Αλ Ζαγιάτ Φουάντ.
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσει καταρχήν ο Γιάννης Σμπώκος, ιδιαίτερα επιβαρημένος καθώς τα στοιχεία αυτή φορά είναι κόλαφος για το πρόσωπο του.
Ο Γιώργος Καμάρης, επίσης κατηγορούμενος ως δικαιούχος της εταιρείας Clavis, έχει επιστρέψει ήδη στο ελληνικό Δημόσιο 7,5 εκατομμύρια, λέγοντας ότι πρόκειται για λεφτά του Σμπώκου.
Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι τα αδέλφια Ζωρζ και Πιέρ Χριστοδουλίδη, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία, ένας στρατιωτικός, ένας επιχειρηματίας και δυο συνεργάτες του Βλάση Καμπούρογλου πάλαι ποτέ εκπροσώπου της Drumilan (αντισταθμιστικά οφέλη για τα Tor-M1), ο οποίος το 2012 είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα, στην Ινδονησία. Οι δυο τελευταίοι έκρυβαν περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος, στην Ιθάκη και την Κηφισιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, και με τα τελευταία ευρήματα, οι μίζες για τα Tor-M1 έχουν αγγίξει το ποσό των 90 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πολυσχιδές της υπόθεσης με τις μίζες προκαλεί το λιγότερο πονοκεφάλους σε όσους ανδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την πορεία τους.
Είναι ενδεικτικά δυο παραδείγματα: του Γιάννη Σμπώκου που θα έχει τρία ανοικτά μέτωπα (συστήματα «Ερμής», δίκη σε δεύτερο βαθμό Άκη Τσοχατζόπουλου και στο προσεχές μέλλον Tor-M1), καθώς και των συνηγόρων του Δημοσίου –Πολιτική Αγωγή (Διονύσης Κολοβός, Ουρανία Μενδρινού και Αργυρώ Φανουράκη), που παρακολουθούν επίσης τη δίκη των πατρός και υιού Μιχαηλίδη! Την παράλληλη διεξαγωγή των δικών αναφέρουν ως πρόβλημα και ορισμένοι εκ των συνηγόρων, ειδικά οι … μοναχικοί, όσοι δηλαδή δεν ανήκουν σε ομάδες με δυνατότητα εναλλαγής προσώπων στα ακροατήρια.