Στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα ανατεθεί στο μέλλον το να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους αλλά και των μετεγγραφομένων φοιτητών στα προγράμματά τους. Η συζήτηση αυτή ξεκινάει επίσημα από το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με τον σχεδιασμό των αλλαγών του στον θεσμό των μετεγγραφών που όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα γίνει το επόμενο δίμηνο.
Παράλληλα κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας κατήγγειλε «κομματικές παρεμβάσεις» στο θέμα των καταλήψεων σχολείων αναφερόμενος σε σημερινή (σ.σ. Τετάρτη) ανακοίνωση νεολαίας η οποία κατά τον κ. Λοβέρδο τασσόταν υπέρ των καταλήψεων των μαθητών, δήλωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας στο θέμα οι εκπρόσωποι της οποίας κινήθηκαν αυτοβούλως και κράτησε σαφείς αποστάσεις από την τακτική τους. Σχετικά με την αναπλήρωση χαμένων ωρών στα σχολεία όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν θα χαθεί καμία ώρα», αλλά θα εφαρμοσθούν οι νόμοι που ορίζουν ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χάνονται περισσότερες από τρεις ημέρες στα σχολεία, θα αναπληρώνονται σε αργίες, εκδρομές και εορτές.
Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά στα σχολεία (ειδικά σε φιλολόγους), είπε ότι δεν θα υπογράψει καμία αίτηση για συνταξιοδότηση που κατατέθηκε μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ ανέφερε ότι θα ανακοινώσει την Πέμπτη τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.
«Υπάρχουν κενά» παραδέχτηκε ο κ. Λοβέρδος. «Η αλήθεια είναι ένα, ο κυνισμός είναι δύο. Δεν θέλουμε να είμαστε κυνικοί, θέλουμε να παλέψουμε να λέμε την αλήθεια και να ακουγόμαστε σαν ειλικρινείς πολιτικοί επειδή δίνουμε τον αγώνα για να μειώσουμε το πρόβλημα. Αλλά τα κενά που δημιουργούν κενά και στην εκπαιδευτική και νοητική διαδικασία δεν πρέπει να αυξάνονται με καταλήψεις που γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα» σημείωσε.
Για το θέμα των καταλήψεων στα ΑΕΙ, μίλησε για «τραμπούκους, περαστικούς, ετσιθελικούς που εκλαμβάνουν το δημόσιο χώρο, ως προσωπικό ιδιωτικο-πολιτικό τους χώρο και αυτό θα τελειώσει».
Πανεπιστήμια και εισακτέοι
Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε να εφαρμοστεί και να κατατεθεί νομοθετική τροπολογία σχετική με παλαιότερη απόφαση του οργάνου, που ήδη έχει γνωμοδοτήσει για το θέμα και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να περάσει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ο καθορισμός των εισακτέων στα ιδρύματα σε συνεργασία με τη ΑΔΙΠ (Αρχή αξιολόγησης των ΑΕΙ).
«Ακούγονται εδώ στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, και όχι μόνο εδώ, πολλές σκέψεις και πολλές διαμαρτυρίες για τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Η κριτική επαυξάνεται λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
«Ακούστηκε αυτό και στις συσκέψεις που κάνουμε με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Αφού υπάρχει και σχετική παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ, θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις».
Όπως είπε βέβαια, υπάρχουν και τα θέματα της φτώχειας και οι νέοι που θα πρέπει να σπουδάσουν στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, αλλά θα πρέπει αυτά όλα τα θέματα να συζητηθούν με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και έλεγχος στις καταλήψεις
Οι κινητοποιήσεις των 364 σχολείων που ως χθες, Τρίτη, βρίσκονταν σε κατάληψη έγινε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου επικοινώνησα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο facebook, έχει καλώς· είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν όμως είναι ένας άνθρωπος μίας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησα τον σχετικό έλεγχο» είπε σχετικά για το θέμα ο κ. Λοβέρδος.
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι δεν επιτρέπεται κάποιοι να υποκινούν τις καταλήψεις. Από τη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ αποχώρησε τελικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Έφη Καλαμαρά. Έθεσε ζήτησε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα που η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι είναι τα κρισιμότερα αυτή την περίοδο στην εκπαίδευση (Νέο Λύκειο, σχέδιο «Αθηνά», μειώσεις του αριθμού των εκπαιδευτικών).
Νωρίτερα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτές τις μέρες δείχνουν, με όλο και πιο ηχηρό τρόπο, ότι δεν θα ανεχτούν άλλο αυτό το “Νέο” Λύκειο που ετοιμάζεται γι’ αυτούς από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα, φανερώνοντας ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό δυναμικό που αποδεικνύει πως οι μαθητές δεν θέλουν και ούτε θα γίνουν τα πειραματόζωα της κυβέρνησης.
Ο αγώνας των μαθητών, που ξεκίνησε με συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις, για ένα σχολείο διαφορετικό πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Απέναντι στην τρομοκρατία και την κρατική καταστολή που απειλεί να φιμώσει τους μαθητές, πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η νεολαία αυτής της χώρας έχει βαρεθεί να της κλέβουν το μέλλον, να της στερούν τη ζωή, να την ωθούν στην ανεργία και να την τρομοκρατούν με την καταστολή και δεν είναι διατεθειμένη ν’ ανεχτεί αυτήν την κατάσταση, ούτε μια μέρα παραπάνω! Ραντεβού στους αγώνες, το μέλλον μάς ανήκει!» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σχετικά με αυτό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης δήλωσε: «Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία ούτε να πω “παιδιά, κάντε καταλήψεις” ούτε “παιδιά, μην κάνετε”. Η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, δεν είναι κακό να κινητοποιούνται για τα προβλήματα, διότι είναι και μια άσκηση (για τους μαθητές) για να τους προετοιμάζει να γίνουν καλοί πολίτες, ενεργοί πολίτες. Από εκεί και πέρα, η μορφή κινητοποιήσεων που θα επιλέξουν τα παιδιά είναι δικό τους θέμα και δεν θα τους την πούμε εμείς».
Στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ δεν συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, παρόντες ήταν όμως εκπρόσωποι των κομμάτων του κοινοβουλίου, εκτός από το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κ. Χαρ. Κόκκινος συμμετείχε στη συνεδρίαση κατά την έναρξή της, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε καθώς είχε ζητήσει αναβολή λόγω των σημερινών (σ.σ. Τετάρτη) εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, αλλά και της έλλειψης πρόσφατων συλλογικών αποφάσεων για το θέμα από το ΔΣ της Ομοσπονδίας.
Η συνεδρίαση στο ΕΣΥΠ
Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνει μια συνεδρίαση του ΕΣΥΠ τον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει ένας κύκλος συνεδριάσεων μέχρι τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει ξανά σε Ολομέλεια το ΕΣΥΠ ώστε να συζητήσει την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Δημοτικό η οποία θα συνταχθεί σε νομοσχέδιο για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας την απουσία εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, είπε ότι θα ήθελε να βρίσκονται όλοι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου γιατί «όλοι μαζί μπορούμε, μόνοι μας δεν καταφέρνουμε τίποτα».
«Βούλησή μας είναι η συνέχιση των αλλαγών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, παρεμβαίνουμε διορθωτικά σε όσα αφορούν τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά θα επικεντρώσουμε την παρέμβασή μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» είπε ο υπουργός.