Με ανοιχτά χαρτιά μεταβαίνει στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης καθώς το αργότερο ως την Τετάρτη η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της προς την τρόικα. Η συνεδρίαση των Βρυξελλών σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την είσοδο σε μια «δομική σύμβαση», όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Παράλληλα θα κρίνει την επιστροφή (η μη) της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς την τριμερή και το Eurogroup καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου που εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου. Η Αθήνα επιχειρεί να κάνει μερικά βήματα στους τομείς του Δημοσίου, του συνδικαλιστικού νόμου και της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων με στόχο να «αγοράσει» χρόνο για το Ασφαλιστικό και να αποκρούσει το αίτημα της τρόικας για απολύσεις χωρίς όριο στον ιδιωτικό τομέα. Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι επαφές και οι τηλεδιασκέψεις της τριμερούς με το υπουργείο Εργασίας και τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση.
Το αν οι προτάσεις αυτές κριθούν επαρκείς θα φανεί το βράδυ της Πέμπτης από την απάντηση των Ευρωπαίων. Παράλληλα θα φανεί από το αν η τρόικα θα δεχθεί ραντεβού που ζητεί ο κ. Χαρδούβελης στο γραφείο του στην Αθήνα. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, στόχος του υπουργού είναι «η τρόικα να κατασκηνώσει στην Αθήνα», όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, για να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια να «κλειδώσει» η νέα σχέση από το 2015 και η λύση για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κινείται στα ακόλουθα μέτωπα:
Δημόσιο. Εκτός από τη μνημονιακή υποχρέωση για 5.500 απολύσεις ως το τέλος του έτους, για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν, το μεγάλο θέμα είναι το νέο Μισθολόγιο. Στο σχέδιο που καταρτίζεται ο εισαγωγικός μισθός των 680 ευρώ που προβλεπόταν για τους νεοδιοριζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα υπάρχει, καθώς στο εξής δεν θα γίνονται προσλήψεις υπαλλήλων που έχουν αποφοιτήσει μόνο από το γυμνάσιο. Παράλληλα στις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων, δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μισθοί θα διαμορφωθούν στα 748 ευρώ τον μήνα (από 858 ευρώ) ενώ για την τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα μειωθούν στα 958 ευρώ αλλά συγχρόνως θα καταβάλλεται επίδομα οικονομικής στήριξης για όσους πηγαίνουν στην επαρχία. Ετσι οι αμοιβές τους θα φτάσουν τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο των 1.037 ευρώ για την τεχνολογική εκπαίδευση και των 1.092 ευρώ τον μήνα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση κατά την πρόσληψή τους.
Ασφαλιστικό – εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αρχίσει αμέσως ο διάλογος για ένα νέο Ασφαλιστικό, όπως δεσμεύτηκε ότι θα κάνει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο που υπέγραψε το Μάιο. Η τρόικα πιέζει εδώ και μήνες για μείωση κατώτατων συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας πάνω στη βάση των νέων αναλογιστικών μελετών αλλά και των στοιχείων του προϋπολογισμού που δείχνουν ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 810 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα απορρίπτει μείωση συντάξεων και όρια ηλικίας αλλά λέει «ναι» στη μεταρρύθμιση των εφάπαξ παροχών και των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να εξαλειφθούν τα ελλείμματα. Ετσι αναμένονται μειώσεις επικουρικών συντάξεων της τάξεως του 2%-4% και ενοποίηση εισφορών και παροχών στα Ταμεία που έχουν συγχωνευθεί μόνο κατ’ όνομα (όπως ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ). Στα εργασιακά η κυβέρνηση απορρίπτει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά λέει «ναι» στον νέο συνδικαλιστικό νόμο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει πίσω και στο λοκ άουτ (ανταπεργία εργοδοτών).
Συνδικαλιστικός νόμος. Η παρέμβαση για τον συνδικαλιστικό νόμο προβλέπει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών των συνδικάτων (50%+1) ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για την εκδήλωση απεργίας θα αυξηθεί από 24 σε 48 ώρες. Παράλληλα έρχονται αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών. Θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους. Επιπρόσθετα προβλέπεται αλλαγή του καθεστώτος των συνδικαλιστικών αδειών οι οποίες σήμερα ξεκινούν από πέντε ημέρες τον μήνα και φθάνουν μέχρι το σύνολο της θητείας.
Μεταρρύθμιση ΦΠΑ. Η κυβέρνηση απορρίπτει προσώρας την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όπου ισχύει μειωμένος συντελεστής αλλά συζητεί διάφορα σενάρια για την καταπολέμηση τς φοροδιαφυγής.
Ιδρυση επιχειρήσεων – επαγγέλματα. Το Μαξίμου θέλει να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δύο μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αλλά έχουν κολλήσει. Η πρώτη είναι η συνολική παρέμβαση για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία θα αφορά μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα έχει στόχο να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Παράλληλα αναμένονται… σημάδια ζωής από την 40μελή επιτροπή η οποία συστάθηκε υπό το υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί γιατί δεν άνοιξαν δεκάδες επαγγέλματα παρά τη «βροχή» ρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή ιδιωτική μελέτη θα οδηγήσει σε νέο άνοιγμα του επαγγέλματος για δικηγόρους, μηχανικούς δημοσίων έργων, φαρμακοποιούς, ελεγκτές, εκτελωνιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και παρόχους υγείας.
HeliosPlus