Μπράιαν Τζόνσον: Ψάχνει «τρελές ιδέες» για να επενδύσει $100 εκατ.

Ο Μπράιαν Τζόνσον είναι ένας επιχειρηματίας που, σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, δεν ενδιαφέρεται να «ρίξει» τα λεφτά του σε άλλη μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου ή

Ο Μπράιαν Τζόνσον είναι ένας επιχειρηματίας που, σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, δεν ενδιαφέρεται να «ρίξει» τα λεφτά του σε άλλη μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου ή στο να φτιάξει άλλο ένα κοινωνικό δίκτυο και να βγάζει κέρδος από τις διαφημίσεις. Ο ιδρυτής της Braintree, της αμερικανικής εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών, ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα fund από προσωπικά κεφάλαια, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να επενδύσει σε «αλλόκοτες ιδέες» για νέες επιχειρήσεις.

«Θέλω να μετατρέψω μια επιχειρηματική ιδέα από τρελή σε βιώσιμη»
υποστηρίζει μιλώντας στο περιοδικό «Fortune» ο Τζόνσον και προσθέτει ότι «με τη σημερινή τεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσούμε μέσα σε λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες αυτό που οι προηγούμενες γενιές δεν θα μπορούσαν να κάνουν σε μια ολόκληρη ζωή. Ωστόσο, δεν έχουμε επαρκείς πόρους και ανθρώπους που να επιδιώκουν αυτούς τους στόχους».
«Λειτουργικό σύστημα»


Ο ηλικίας 37 ετών αμερικανός επιχειρηματίας ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου όταν ξεκίνησε την εταιρεία λογισμικού Braintree το 2007, την οποία και πούλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην eBay αντί 800 εκατ. δολαρίων. Μέσα από την πλατφόρμα της η Braintree παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δέχονται πληρωμές online ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές (τηλέφωνα, tablets κ.λπ.). Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2011, ο Τζόνσον εξακολουθεί να αποτελεί ενεργό μέλος στη λήψη των αποφάσεων.
Ο Τζόνσον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του fund που δημιούργησε και το οποίο ονόμασε OS (από τις λέξεις operating system ή λειτουργικό σύστημα) για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν δραστικά την ποιότητα της ζωής, σε τομείς που κυμαίνονται από την υγειονομική περίθαλψη και την καθαρή ενέργεια μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και την εξερεύνηση του Διαστήματος. «Σήμερα ανακοινώνω τη σύσταση του OS που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην οικονομική ενίσχυση εφευρετών και επιστημόνων οι οποίοι σκοπεύουν στο συμφέρον της ανθρωπότητας μέσα από την ανακάλυψη επαναστατικών ιδεών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στην επίσημη παρουσίαση του εγχειρήματός του.
Ενας καλύτερος κόσμος


Το OS έχει ήδη επενδύσει 15 εκατ. δολάρια σε επτά νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που επιδίδονται στην ανάπτυξη περίεργων ιδεών. Μια από αυτές τις εταιρείες, λόγου χάρη, η Planetary Resources, θέλει να προκαλέσει έναν σύγχρονο «πυρετό του χρυσού» μέσω της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων από αστεροειδείς. Μια άλλη επιχείρηση, η Vicarious, θέλει να αναπτύξει ένα σύστημα υπολογιστή που θα διαθέτει ικανότητα μάθησης ανάλογης εκείνης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τέλος, η Human Longevity στοχεύει στην επιμήκυνση του προσδόκιμου της ανθρώπινης ζωής ως τα 120 χρόνια.
Αν οι επενδύσεις του φαντάζουν ασυνήθιστες και μακρινές είναι γιατί ο Τζόνσον αποφεύγει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που είναι πιο αφοσιωμένες στην εμπορική επιτυχία από ό,τι στην αντιμετώπιση βαθύτερων κοινωνικών ζητημάτων. «Οταν ήμουν 21 ετών επέστρεψα στις ΗΠΑ μετά από δύο χρόνια διαμονής στο Εκουαδόρ, αποφασισμένος να οικοδομήσω έναν καλύτερο κόσμο» τονίζει μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό. Αλλωστε και η ονομασία που έδωσε στο fund του δεν προκύπτει από το λειτουργικό σύστημα κάποιου υπολογιστή αλλά από αυτό που ο ίδιος ονομάζει «λειτουργικό σύστημα της ζωής».
Ωστόσο, ο Τζόνσον ως έμπειρος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας δεν επενδύει σε κάθε τρελή ιδέα που φτάνει στο γραφείο του. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι είναι πολύ αυστηρός στην κρίση του και μάλιστα ότι για να αποφασίσει να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση έχει απορρίψει σχεδόν το 95% των προτάσεων που έχει λάβει. «Επενδύω σε επιχειρηματίες που κατανοούν την πορεία και το μέλλον του κόσμου, την τεράστια δύναμη των εργαλείων τους και κυρίως τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» λέει ο αμερικανός επενδυτής.
Παρότι η διάθεση 100 εκατ. δολαρίων από την προσωπική του περιουσία για την εκπλήρωση κυριολεκτικά των πιο τρελών ονείρων –και μάλιστα όχι των δικών του –θα φόβιζε και τους πιο τολμηρούς, ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι του προσφέρει ταυτόχρονα μεγάλη ελευθερία καθώς δεν είναι ανάγκη να εργάζεται εντός των περιορισμών των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.