Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από νέα συμφωνία με τους δανειστές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον Κάρολο Παπούλια.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη νέα Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι δύο κινήσεις θα ήταν ένα μήνυμα μέσα κι έξω από τη χώρα ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διαφορετικά σχέδια για τη χώρα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να συνεννοούνται.
Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή με ισχυρή λαϊκή εντολή, με εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης.
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ώστε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να πάει σε μια δημοκρατική διαδικασία, κι ο λαός να αποφασίσει νηφάλια μεταξύ δύο επιλογών: της συνέχισης της ίδιας πολιτικής ή της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού να επιμένει στην πολιτική της λιτότητας, την ώρα που δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης», την ώρα που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.
Η συνάντηση
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας, να υπάρξει ένα μίνιμουμ, όπως το χαρακτήρισε, συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για την αντιμετώπιση των εσωτερικών και των διεθνών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Παπούλιας είπε ότι η άποψη αυτή περί του μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης εκφράζει την προσωπική του άποψη.
Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Οτι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα και ότι πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης. «Ολα τα άλλα θα τα βρούμε είπε συγκεκριμένα και συνέχισε ότι την πολιτική συναίνεση και την ενότητα του πολιτικού κόσμου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά θέματα νομίζω ότι όλα τα άλλα θα τα βρούμε».
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είπε ότι «νομίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να κουβεντιάσουμε σε βάθος αυτά», εννοώντας την κατ’ ιδιάν συνάντηση που θα είχαν αφού αποχωρήσουν τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι δημοσιογράφοι.
Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εμέσως πλην σαφώς εκλογές. «Οι επιλογές» είπε «που έχουμε να κάνουμε είναι κρίσιμες. Η κατάσταση στην κοινωνία παραμένει δυσχερής, δυσχερέστατη για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας και πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ότι η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος».
Ο κ. Τσίπρας είπε και αυτός ότι πρέπει να έχουμε την στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά συντεταγμένα και ομαλά δίνοντας το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να κρίνει πιο από τα δύο μονοπάτια είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην έξοδο.
Ο κ. Παπούλιας και ο κ. Τσίπρας είχαν μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να χειριστεί οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές και ειδικότερα το θέμα της διαχείρισης των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παραμείνει στη διάθεση του ΤΧΣ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποκλείει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών.