Γιατί χτύπησαν πάλι «κόκκινο» οι μετοχές και τα ομόλογα

Το πολιτικό ρίσκο και ο φόβος της πολιτικής αστάθειας, οι ρευστοποιήσεις σε τίτλους του ευρωπαϊκού Νότου μετά την απόφαση της Fed να σταματήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Το πολιτικό ρίσκο και ο φόβος της πολιτικής αστάθειας, οι ρευστοποιήσεις σε τίτλους του ευρωπαϊκού Νότου μετά την απόφαση της Fed να σταματήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά και η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο Bloomberg ότι δεν υπάρχει ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη, οδήγησαν στο βαθύ «κόκκινο» τις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων.
Το χρηματιστήριο υποχώρησε 2,8%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν και πάλι σε απαγορευμένα επίπεδα, καθώς εκτινάχθηκαν στο 8,18%, την ώρα που traders επικαλούνται το συνεχιζόμενο πολιτικό ρίσκο και τις ανησυχίες για πρόωρες εκλογές ως βασικούς λόγους που οι επενδυτές μειώνουν θέσεις τους στην Ελλάδα, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για αυτές που πέρασαν τα stress tests. Oπως σημείωσε ο «Economist», το βασικό πρόβλημα του κλάδου είναι η αναιμική οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, ενώ οι προοπτικές των τραπεζών θα εξαρτηθούν από το αν θα βρουν πελάτες πρόθυμους να δανειστούν αλλά και ικανούς να πληρώσουν.
Οι επενδυτές αγοράζουν δολάρια

Η απόφαση επίσης της FOMC να ολοκληρώσει το τρίτο και πλέον δυναμικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ έδωσε το έναυσμα στους επενδυτές για μεγάλες αγορές δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων, αλλά και σε μείωση θέσεων σε περιφερειακές αγορές. Ολα τα βασικά νομίσματα επανέρχονται σε πτωτική τάση έναντι του δολαρίου, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Η αγορά ανέμενε μια σημαντική προσαρμογή προς τη μετριοπάθεια, από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς, κάτι που δεν συνέβη, οπότε το δολάριο κατέγραψε μεγάλα κέρδη. Οπως περίμεναν σχεδόν όλοι, η FOMC κατήργησε πλήρως το τελευταίο πρόγραμμα εξαγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 15 δισ. δολαρίων τον μήνα, με αποτέλεσμα να λήξει οριστικά το τρίτο στάδιο ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, όπως παρατηρούν αναλυτές της Saxo Bank, έκανε εκτενή αναφορά στον χαμηλό πληθωρισμό, η οποία όμως ήταν ιδιαιτέρως πιο επιθετική σε σύγκριση με την πρόσφατη επίμονη εστίαση της αγοράς στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Η FOMC τόνισε την πεποίθησή της ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σύντομα κοντά στο 2%, ποσοστό που αποτελεί τον στόχο της Fed, μετά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που υπήρξαν για πτώση του πληθωρισμού, λόγω της κατάστασης στην ενέργεια και άλλων εξόδων, ενώ δήλωσε ότι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό «παραμένουν σταθερές».
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ανακοίνωση περιείχε μια σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησης για την αγορά εργασίας, αν λάβουμε υπόψη ότι οι κατά κεφαλήν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας βρίσκονται χαμηλότερα από ποτέ στην ιστορία αυτού του στατιστικού στοιχείου.
Παρ’ όλο που η ανακοίνωση διατήρησε τη διατύπωση για «αρκετό χρόνο», σχετικά με το χρονικό διάστημα που τα επιτόκια θα παραμείνουν μηδενικά, πριν από την αύξησή τους, υπήρξε μια σύντομη ένθετη δήλωση η οποία καταδεικνύει ότι η FOMC μπορεί να επιταχύνει την πολιτική της για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς (η οποία για την ώρα εκτιμά ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2015), αν τα στοιχεία βελτιωθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αντιθέτως, μπορεί η πρώτη αύξηση να καθυστερήσει αν η οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμένεται.


Η κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης

Οι επενδυτές σταθμίζουν και την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Η μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη σύνοδο της Fed είναι πως για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για «σημαντικό» κενό στην αγορά απασχόλησης. Κανείς δεν περίμενε μια τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ανέφεραν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν καλύτερα του αναμενομένου, αλλά το ζητούμενο είναι αν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τόσο ισχυρή μεσοπρόθεσμα ώστε να στηρίξει τις αναδυόμενες και τις περιφερειακές αγορές, που κινδυνεύουν με εκροές κεφαλαίων καθώς η Fed κλείνει τη στρόφιγγα της προσφοράς.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.