Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βουδαπέστης αντιδρώντας στην πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να φορολογήσει την χρήση του Διαδικτύου -δεύτερη τεράστια διαδήλωση μέσα σε τρεις ημέρες- με συνθήματα που στράφηκαν εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Η απόφαση έχει προκαλέσει επικρίσεις και από τις Βρυξέλλες.
Τα συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού είχαν πληθύνει στη δεύτερη διαδήλωση και πλέον άρχισαν να παίρνουν γενικότερα χαρακτήρα κατά του «αυταρχισμού του Ορμπάν». «Ο φόρος στο Ίντερνετ είναι σύμβολο του αυταρχισμού της κυβέρνησης» φώναξε στο πλήθος ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στη διαδήλωση, ο Σολτ Βαράντι (ιδρυτής επιτυχημένου κοινωνικού δικτύου στο ουγγρικό Διαδίκτυο), για να πάρει την απάντηση από τους συγκεντρωμένους «κάτω ο Ορμπάν».
Η συγκέντρωση, που κατέλαβε και μία από τις κεντρικές γέφυρες πάνω από τον Δούναβη, έφτασε και μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας με συνθήματα για απόσυρση του φόρου.
Το σχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης είναι να επιβάλει από το 2015 στους παρόχους να πληρώνουν κάθε μήνα φόρο 700 φιορίνια (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη.
Οι χρήστες εμφανίζονται βέβαιοι πως ο φόρος θα μετακυλιστεί στους δικούς τους λογαριασμούς.
Εκτός από τη Βουδαπέστη, διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τρίτης και σε άλλες ουγγρικές πόλεις ενώ διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν και σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό.
Η διακυβέρνηση του Ορμπάν, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε την ισχυρή του πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει στιγματιστεί από νομοθεσία που ρυθμίζει σε ασυνήθιστο βαθμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αρκετά πεδία κοινωνικής ζωής και έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.
Ο φόρος στο Διαδίκτυο δεν ήταν εξαίρεση: Εκπρόσωπος της επιτρόπου Ψηφιακών Υποθέσεων Νέλι Κρους τον χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κακή ιδέα στη βάση της» και προειδοποίησε για την επίπτωση που θα έχει στην ουγγρική οικονομία.