Στη Λευκωσία μπαίνουν οι βάσεις της τριμερούς

Στη Λευκωσία μεταβαίνει ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος με σκοπό την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου.

Στη Λευκωσία μεταβαίνει ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος με σκοπό την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος –Κύπρου –Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο νησί ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Όπως είναι αναμενόμενο το εν λόγω ζήτημα θα τεθεί στις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Βενιζέλος τόσο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Υπενθυμίζεται ότι στο νησί θα βρεθεί στις 7 Νοεμβρίου και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου προβλέπει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον κ. Κασουλίδη, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα παραστεί, το απόγευμα της Τρίτης, σε εκδήλωση της ελληνικής Πρεσβείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το πρωϊ της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατόπιν θα λάβει χώρα η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του κ. Κασουλίδη και του αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί.
Όλα αυτά γίνονται υπό τη σκιά της δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός», αλλά και της επιθυμίας της Άγκυρας να στείλει με κάθε τρόπο πλατφόρμα γεωτρήσεων στην περιοχή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να την αγοράσει –όπως έγραψε μεταξύ άλλων η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά αποφάσισε να στείλει στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ άλλα δύο πολεμικά πλοία, τη φρεγάτα Goksu και την κορβέτα Zipkin, που έρχονται να προστεθούν στη φρεγάτα Gelibolu και στην κορβέτα Bartin.
Διπλωματικές κινήσεις διεξάγονται στο παρασκήνιο σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, αν και οι δημόσιες δηλώσεις δεν επιτρέπουν εύκολες υποχωρήσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό καθεστώς απειλών, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο.
«Αν κάναμε κάτι τόσο σοβαρό που να τους φοβίσει και να τους τρομάξει αυτό μας χαροποιεί» τόνισε ο κ. Αριντς. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουν από το τραπέζι, ας καθίσουν στο τραπέζι να συνομιλήσουν και αν υπάρξει ενότητα στην Κύπρο ας προχωρήσουν. Αλλά εμείς ανησυχούμε».
Στην περιοχή αναμένεται προσεχώς και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπερ Μπαρθ Άιντε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νορβηγός αξιωματούχος ενδέχεται να επισκεφθεί το τρίγωνο Άγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου υπήρξε έντονη αεροπορική δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, τις μεσημεριανές ώρες, σχηματισμός έξι αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθε νοτίως της Σάμου.
Πραγματοποιήθηκαν τρεις υπερπτήσεις, με προκλητικότερη όλων αυτή που πραγματοποίησαν τέσσερα F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψους μόλις 500 ποδών. Δύο τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν στα 9.000 πόδια πάνω από το Μακρονήσι και ένα πάνω από το Αγαθονήσι στα 8.000 πόδια. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν κατά την πάγια πρακτική που ακολουθείται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.