«Ωρα να ασχοληθούμε ξανά με τις τράπεζές μας». Με τη φράση σχολίαζε κορυφαίος τραπεζίτης το αποτέλεσμα των stress tests λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι κατάφεραν να περάσουν με άνεση τη δοκιμασία αυτή επιτρέπει στις διοικήσεις τους να συνεχίσουν το έργο της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής των επιχειρησιακών τους σχεδίων με στόχο την επιστροφή σε σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία το συντομότερο δυνατόν.
Αναλυτές που παρακολουθούν τον τραπεζικό κλάδο σημειώνουν πως τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενομένου. «Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να υπήρχε αισιόδοξο κλίμα για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προέκυπταν, αλλά το σενάριο να μη χρειαστεί καμία τράπεζα να προχωρήσει σε νέα έκδοση μετοχών δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες» εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Πλέον οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, διαθέτοντας η κάθε μία ένα «μαξιλάρι» από 1 ως και 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα όρια του δυσμενούς σεναρίου των stress tests της ΕΚΤ, μπορούν να επικεντρωθούν στις παραδοσιακές τους εργασίες. Βασικές προκλήσεις παραμένουν η αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλειών, αλλά και η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Και τα δύο μέτωπα, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι άμεσα συνδεδεμένα με το μακροοικονομικό περιβάλλον και με τις πολιτικές εξελίξεις. Οπως επισημαίνουν σχετικά, κάθε πισωγύρισμα στην πορεία βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των τραπεζών.
«Το θετικό είναι ότι πλέον τα στελέχη μας επιστρέφουν στη βάση τους και θα μπορούν να ασχοληθούν με τα τρέχοντα ζητήματα των τραπεζικών ομίλων» επισημαίνει με έμφαση γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου περιλαμβάνονται τα εξής:
–Συνέχιση του προγράμματος μείωσης των λειτουργικών εξόδων και του κόστους των καταθέσεων, με στόχο την ενίσχυση των καθαρών εσόδων.
–Εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, όπως το 40% της τουρκικής Finansbank, τη Eurolife Ασφαλιστική της Eurobank ή το ξενοδοχείο Hilton της Alpha Bank.
–Διαχείριση των προβληματικών δανείων, εταιρικών και λιανικής τραπεζικής, με επιτάχυνση των διαδικασιών μετά την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αναμένεται ως το τέλος του έτους.
–Στοχευμένη αύξηση των χορηγήσεων σε τομείς της οικονομίας με προοπτικές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδηλωθεί η ανάλογη υγιής ζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών, της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα της ταχύτερης ιδιωτικοποίησής τους.
Οι τραπεζικές διοικήσεις επιθυμούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να επιστρέψουν στα χέρια των ιδιωτών μετόχων το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υποβάλει πρόταση για την ανταλλαγή των κυκλοφορούντων warrants με κοινές μετοχές από το ΤΧΣ.
Με τον τρόπο αυτόν το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διάθεση πακέτων με τους τίτλους που θα έχει στην κατοχή του μετά την ανταλλαγή. Εφόσον, προχωρήσει αυτή η διαδικασία, Alpha Bank και Πειραιώς θα βρεθούν πολύ κοντά στην έξοδο από τα κρατικά προγράμματα στήριξης που εφαρμόζονται από το 2008.
Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank καλούνται να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ και 950 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με τα σημερινά δεδομένα και τα ευρήματα των stress tests αυτή τη στιγμή έχουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά μαξιλάρια να προβούν σε μια τέτοια κίνηση χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέα έκδοση μετοχών. Εξάλλου, το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις δύο άλλες τράπεζες.
Αναγκαία συνθήκη βέβαια για όλα τα παραπάνω αποτελεί η πολιτική σταθερότητα, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η επιβεβαίωση της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

HeliosPlus