Εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία «βλέπει» ο Χοντορκόφσκι

Εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία, αλλά όχι πολύ σύντομα, προβλέπει ο γνωστός (πρώην) ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι σε συνέντευξή του στο BBC τη Δευτέρα.

Εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία, αλλά όχι πολύ σύντομα, προβλέπει ο γνωστός (πρώην) ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι σε συνέντευξή του στο BBC τη Δευτέρα.
«Πιστεύω», δήλωσε, ότι «δεν υφίστανται πλέον προοπτικές για δημοκρατική αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία. Το καθεστώς θα καταρρεύσει με αίμα καθώς όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα χειροτερεύει. Άλλωστε η χώρα άρχισε κιόλας να πληρώνει με αίμα την προσπάθεια του καθεστώτος να διατηρηθεί. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το καθεστώς θα αλλάξει με ένα πραξικόπημα ή αν θα ζήσουμε να δούμε έναν μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο», είπε ο κ. Χοντορκόφσκι.
Ο άλλοτε οικονομικά πανίσχυρος ολιγάρχης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και φυλακίστηκε, εξήγησε το σκεπτικό του: «Αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι, αναμφισβήτητα, κακά μαντάτα για τη Ρωσία», είπε.

«Ενισχύουν το αυταρχικό καθεστώς της και σβήνουν τις ελπίδες της προοδευτικής μερίδας της κοινωνίας για τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Ταυτόχρονα δυναμώνουν το καθεστώς καθώς ενώνουν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχανε αυτό σε δημοτικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χοντορκόφσκι, ο οποίος ζει σήμερα μεταξύ Λονδίνου και Ζυρίχης και δεν επέστρεψε στη Ρωσία ούτε για την κηδεία της μητέρας του, είχε καλέσει πέρυσι τον ρωσικό λαό να εξεγερθεί εναντίον του καθεστώτος. Είχε επίσης προγραμματίσει να διεκδικήσει την προεδρία αλλά δεν έθεσε τελικά υποψηφιότητα όταν σε δυο δημοσκοπήσεις είχε εξασφαλίσει υποστήριξη μόλις 1.2%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.