BBC: Μία νύχτα στο νοσοκομείο του Έμπολα στο Τέξας
Την εμπειρία της από το πρεσβυτεριανό νοσοκομείο του Τέξας περιγράφει η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC, Τάρα Μακ Κέλβι, η οποία βρέθηκε εκεί για να δει από «πρώτο χέρι» τις συνθήκες απομόνωσης των ασθενών με Έμπολα.
Την εμπειρία της από το πρεσβυτεριανό νοσοκομείο του Τέξας περιγράφει η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC, Τάρα Μακ Κέλβι, η οποία βρέθηκε εκεί για να δει από «πρώτο χέρι» τις συνθήκες απομόνωσης των ασθενών με Έμπολα.
«Μένοντας σε ένα δωμάτιο στον ένατο όροφο του πρεσβυτεριανού νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας, έμαθα για τον ιό Έμπολα – και τις συνέπειες της απομόνωσης» γράφει η βρετανίδα ανταποκρίτρια.
Και συνεχίζει: «Όταν είπα στους φίλους μου ότι πήγαινα στο Τέξας για να γράψω για τον Έμπολα, μία φίλη μου μου έδωσε μία συμβουλή: «Μην αγγίξεις τίποτε!» είπε. Αστειευόταν, αλλά η ίδια και οι υπόλοιποι έδειχναν να ανησυχούν. Πίστευα ότι ήταν υπερβολικοί. Ήθελα να διαπιστώσω από πρώτο χέρι πώς ήταν να ζεις και να εργάζεσαι στο σημείο μηδέν της κρίσης του Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γνώριζα πόσο σοβαρή είναι αυτή η ασθένεια. Σχεδόν το 70% των ατόμων που νοσούν στη Δυτική Αφρική πεθαίνει. Αλλά γνώριζα και πώς μεταδίδεται – μέσω των σωματικών υγρών – και δεν ανησυχούσα μήπως κολλήσω. Αυτό που δεν είχα καταλάβει ωστόσο, είναι πόσο γρήγορα μπορείς να επηρεαστείς από το άγχος και την παράνοια» αναφέρει η Μακ Κέλβι. Τον περασμένο μήνα, ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν από τη Λιβερία, εισήχθη στο νοσοκομείο του Ντάλας και έγινε το πρώτο άτομο με Έμπολα που πέθανε στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το άρθρο του BBC, η πόρτα του διαμερίσματος της μίας από τις νοσοκόμες που τον φρόντιζε είχε μία ταμπέλα που έγραφε «σε καραντίνα».
Σήμερα η Έιμπερ Τζόι Βίνσον νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα για τον Έμπολα σε νοσοκομείο της Ατλάντα. Η Νίνα Φαμ, μία άλλη από τις νοσοκόμες που φρόντιζαν τον Ντάνκαν, νοσηλεύεται με Έμπολα στο Μέριλαντ. Περισσότερα από 4500 άτομα στη Δυτική Άφρική έχουν πεθάνει. Η καραντίνα για τον Έμπολα, διαρκεί 21 ημέρες όσο είναι η ανώτατη περίοδος επώασης του ιού. «Οι άνθρωποι από τη Δυτική Αφρική πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα» είπε στη βρετανίδα δημοσιογράφο, ο Στίβεν Σαπ, ένας δικηγόρος κοντά στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου. «Η ιδέα ότι 75 εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκτέθηκαν στον ιό… Δεν εννοώ να τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι εγκληματίες αλλά…» συνέχισε. Η Μακ Κέλβι δεν έμεινε στο παρακείμενο ξενοδοχείο που ανήκει στο πρεσβυτεριανό νοσοκομείο, επειδή εκεί φιλοξενούνταν υπάλληλοι που είχαν μπει σε εθελοντική καραντίνα για τον Έμπολα.
«Πήρα το ασανσέρ για τον ένατο όροφο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου για να διαπιστώσω τι σήμαινε να σε παρακολουθούν για Έμπολα. Δύο άνδρες κάθονταν σε μία τραπεζαρία, πίνοντας Red Bull και παρακολουθώντας CNN. Ανήκαν στο προσωπικό ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί στο νοσοκομείο και σε άλλα σημεία του Τέξας. Ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας φυλούν το διαμέρισμα της Βίνσον και άλλα μέρη όπου βρέθηκαν άτομα μολυσμένα με Έμπολα. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει που ακριβώς κρατούσαν σε καραντίνα τους εργαζομένους του νοσοκομείου, αλλά υπέθεσα ότι βρίσκονταν κοντά» γράφει η Μακ Κέλβι και προσθέτει: «Το δωμάτιο μου ήταν λιτό και μύριζε αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Οι τοίχοι ήταν κενοί εκτός από μία φωτογραφία σε κάδρο με δύο καρδίες και έναν παγκόσμιο χάρτη. Το κάδρο ήταν κρεμασμένο ανάποδα. Στο κρεβάτι είχαν τοποθετήσει κάποιες πρόχειρα διπλωμένες πετσέτες(…) Ο Έμπολα είχε αδειάσει τους χώρους στάθμευσης από κάτω – και τους περισσότερους δρόμους. Οι γιατροί μου είπαν ότι ακύρωναν ραντεβού. Οι εθελοντές δεν ερχόντουσαν». Νοσοκόμες και γιατροί αντιμετωπίζονταν, αναφέρει το δημοσίευμα, σαν θανατηφόρα πλάσματα που έπρεπε να τα αποφεύγεις ή να τα απομονώσεις. «Το να μένω στο δωμάτιο μόνη μου – δίπλα από τους φρουρούς και τους υπαλλήλους σε καραντίνα – είχε αρχίζει να με τρομάζει. Με έκανε όμως επίσης να καταλάβω πόσο εύκολο ήταν να πέσεις θύμα παράλογων φόβων» καταλήγει η Μακ Κέλβι.