Κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο, ένα είδος «μετρητή θερμίδων» αξιολογεί ασυνείδητα τις επιλογές σας με βάση το πόσο παχυντικές είναι, υποδεικνύουν τα πειράματα ψυχολόγων στον Καναδά. «Διαπιστώσαμε ότι ο εγκέφαλος παρακολουθεί το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων» λέει ο Άλαν Ντάγκερ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Μόντρεαλ, επικεφαλής της μελέτης.
Η μελέτη
Οι ερευνητές ζήτησαν από 29 εθελοντές να κοιτάξουν φωτογραφίες 50 γνώριμων τροφίμων, να βαθμολογήσουν το πόσο τους άρεσε κάθε τρόφιμο, και να εκτιμήσουν πόσες θερμίδες περιείχε. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλές επιδόσεις στην εκτίμηση του θερμιδικού περιεχομένου. Όταν όμως κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια εικονική δημοπρασία, στην οποία έπρεπε να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα έδιναν για κάθε τρόφιμο ανάλογα με το θερμιδικό του περιεχόμενο, οι επιλογές τους ταίριαζαν με το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο κάθε τροφίμου.
Επιπλέον, η εξέταση του εγκεφάλου των εθελοντών με λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό -μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας- έδειξε ότι η δραστηριότητα στον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που κωδικοποιεί την αξία των ερεθισμάτων, επίσης σχετίζεται με το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών. Τα ευρήματα προσφέρουν ενδείξεις για τη λειτουργία αυτής της περιοχής ως μετρητή θερμίδων, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει αυτή την υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη της αντίδρασης του εγκεφάλου στα διαθέσιμα τρόφιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science»