«Η βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας από τον Επαναστατικό Αγώνα τον Μάιο του 2004 ήταν πράγματι η πιο «εκκωφαντική» και επικοινωνιακά «επώδυνη» ένοπλη επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία έριξε τον δείκτη Χανγκ Σενγκ του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Ομως αυτό έγινε όχι λόγω του «φοβήτρου» του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά επειδή πολλοί, τις πρώτες ώρες, πίστεψαν ότι ήταν έργο της Αλ Κάιντα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ομως αυτή η σχετικά μικρής ισχύος ένοπλη ενέργεια αποτελεί για εμάς μοναδικό δείγμα για το τι μπορεί να συμβεί από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης από οργάνωση επαναστατικής βίας στη χώρα μας…».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με ένα «ιδιαιτέρως ενδιαφέρον απόσπασμα» από την πρόσφατη επιστολή της Πόλας Ρούπα, συντρόφου του «αντάρτη πόλης» Νίκου Μαζιώτη.
Η καταζητούμενη στην επιστολή της αυτή –όπως και σε άλλα κείμενα της ίδιας και του Ν. Μαζιώτη –περιέχει σειρά αναφορών για τις «πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα» και για τις οποίες επιχαίρει. Ομως ένα σχετικό απόσπασμα του κειμένου της προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και θεωρήθηκε κάπως «υπερβολικό». Ωστόσο στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ξύπνησε… μαύρες μνήμες.
Η Πόλα Ρούπα σημείωσε: «Η τριπλή βομβιστική επίθεση στο ΑΤ Καλλιθέας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα συμβολικό χτύπημα και δεν μπορούσε να συγκριθεί με τα μεγάλα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα από το 2009 και μετά, προκάλεσε την κατάρρευση χρηματιστηριακού δείκτη σε χώρα της Ανατολικής Ασίας. Ας φανταστούμε τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε αν είχαμε ένα ισχυρό ένοπλο κίνημα στην Ελλάδα αυτή την περίοδο που κρίση και συστημική αλληλεξάρτηση δημιουργούν έναν συνδυασμό μοναδικό για τη διάχυση, ακόμα και τον πολλαπλασιασμό των κραδασμών στο σύστημα ύστερα από μεγάλα ένοπλα χτυπήματα».
Η έκρηξη τριών μικρής ισχύος βομβών έξω από το μάλλον «περιφερειακό» ΑΤ Καλλιθέας το ξημέρωμα της 5ης Μαΐου 2004, περίπου 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ίσως η ένοπλη επίθεση στη χώρα μας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο παγκοσμίως.
Οπως σημειώνει έμπειρο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκαν δολοφονίες αμερικανών και βρετανών διπλωματών και στρατιωτικών από τη 17Ν και τον ΕΛΑ, η επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2007 και άλλες ένοπλες ενέργειες εναντίον ξένων στόχων. Για τις περισσότερες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και μέσω των υπηρεσιών. Ομως οι τρεις μικρές βόμβες στην Καλλιθέα για τις οποίες μιλά η Πόλα Ρούπα δημιούργησαν τότε πράγματι παγκόσμια αναστάτωση! Επειδή αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι «ήταν προειδοποιητική βομβιστική επίθεση στην Αθήνα εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων από την Αλ Κάιντα», έπεσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν αφού εκείνη την ώρα τα συγκεκριμένα χρηματιστήρια ήταν ανοικτά. Δεν είχαν δοθεί τότε οι ακριβείς διαστάσεις του θέματος –έγινε την επομένη με δήλωση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή -, είχαν εκφρασθεί τεράστιοι φόβοι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα είχαν φθάσει στο σημείο να λένε ότι οι βόμβες εξερράγησαν κοντά σε ξενοδοχεία (σ.σ.: στη λεωφόρο Συγγρού) που θα φιλοξενούσαν αθλητές».
Επιπλέον ο τότε γραμματέας της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής Μπομπ Ελφστον είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «ύστερα από αυτή τη βομβιστική επίθεση όποιος αθλητής αποφασίσει να μην έλθει στην Αθήνα, δεν θα υποστεί κυρώσεις». Ωστόσο γι’ αυτόν τον λόγο φέρεται να είχαν προχωρήσει και σε δηλώσεις «συμπαράστασης» στις ελληνικές Αρχές ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.
«Στην ίδια τους τη φωλιά»
Και ενώ η παγκόσμια ανησυχία μετριάστηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν διαπιστώθηκε ότι η Αλ Κάιντα δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση στο ΑΤ Καλλιθέας, η προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» θορύβησε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, με τον φόβο μία ελληνική ένοπλη οργάνωση να έκανε επίθεση στη διάρκεια των Αγώνων ακόμη και με «συμβολική» σημασία.
Ανέφερε τότε ο «Επαναστατικός Αγώνας»: «Στις 5 Μάη, μη σεβόμενοι φυσικά την υποκριτική «ολυμπιακή εκεχειρία», και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράκ, επιτεθήκαμε στο «πολυδύναμο» αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Χτυπώντας μέσα στην ίδια τους τη φωλιά τις ένοπλες συμμορίες του καθεστώτος, φάνηκε πόσο ευάλωτοι είναι στην πραγματικότητα και πώς το περίφημο «δόγμα ολικής ασφάλειας» είναι άνευ ουσίας». Τελικώς η οργάνωση επανεμφανίστηκε έναν χρόνο αργότερα με βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, τον Ιούνιο του 2005.
HeliosPlus