Αύξηση των πολιτικών κινδύνων σε όλη την ευρωζώνη διαπιστώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει πως η ζώνη του ευρώ είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, εν μέσω φόβων ότι η χαμηλή ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό.
Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η ευρωζώνη δεν απειλείται από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή από το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, καθώς έχει σημειώσει πρόοδο στους τομείς αυτούς και υπογραμμίζει πως οι κίνδυνοι είναι πρωτίστως πολιτικοί.
Όπως υπογραμμίζει η Wall Street Journal, αυτό είναι πιο προφανές στην Ελλάδα, η οποία με οικονομικούς όρους είναι τώρα πιο σταθερή από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της κρίσης. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως αν και ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ είναι στο 175% και φαίνεται με την πρώτη ματιά υψηλός, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και το προφίλ ωρίμανσης του χρέους είναι από τις πλέον υποστηρικτικά στην Ευρωζώνη, κάτι που οδηγεί ακόμη και το ΔΝΤ να πιστεύει υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους του χρέους της, χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση.
Κατά την Wall Street Journal αυτό που προβληματίζει τις αγορές είναι η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Ο ριζοσπαστικός λαϊκιστικός ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και απειλεί να προκαλέσει εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, αρνούμενος να στηρίξει κάποιο υποψήφιο για την προεδρία», σημειώνεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται πως αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθεί να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα, η αγορά φοβάται ότι Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Η εφημερίδα σημειώνει πως οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε όλη την ευρωζώνη και αναδεικνύει την αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα ζήτησης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της περαιτέρω δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης και εκείνων που πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης εγκυμονούν τον κίνδυνο διόγκωσης των χρεών.
«Ο γερμανικός ευρωσκεπτικισμός τροφοδοτείται από τους φόβους ότι η Γερμανία καλείται να επωμιστεί τις διαρκώς αυξανόμενες οφειλές χωρών που αρνούνται να μεταρρυθμίσουν χαλασμένα οικονομικά μοντέλα που βασίζονται στην ευνοιοκρατία και την προστασία των κεκτημένων συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός και ο ιταλικός ευρωσκεπτικισμός τροφοδοτούνται από τους φόβους ότι οι γερμανικής έμπνευσης πολιτικές απειλούν να συντρίψουν τις οικονομίες τους και τον τρόπο ζωής τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εθνική κυριαρχία», αναφέρει η Wall Street Journal.
Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως μια παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα θα μπορούσε να διευρύνει αυτό το ρήγμα σε σημείο που θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο είναι δυνατή η επιβίωση της ευρωζώνης είτε με τους γερμανικούς είτε με τους ιταλικούς όρους.