Στα χέρια του «ΟΤΕ» του Χόνγκ Κόνγκ περνάει η Crypteia Networks, ένα δυναμικό startup που ξεκίνησε από την Αθήνα και εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια.
Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα από την Αθήνα η PCCW Global, δηλαδή ο βραχίονας των διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), ο διεθνής όμιλος προχωρά στην εξαγορά της Crypteia Networks, έναντι τιμήματος που δεν έγινε γνωστό.
Όπως τόνισε ο ιδρυτής της Crypteia Networks, κ. Γιάννης Γκιόκας, πρόκειται για μία νέα σελίδα για την ιστορία της εταιρίας, η οποία, όπως είπε, διαφοροποιείται σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού της, λόγω του διαφορετικού τρόπου ανάλυσης της πληροφορίας των δικτύων, που «θωρακίζει» τα συστήματα κυβερνοασφαλείας.
«Ναυαρχίδα» του ελληνικού startup είναι η πλατφόρμα αναφορών και ειδοποιήσεων MOREAL, η οποία, όπως αναφέρει, διαθέτει χαρακτηριστικά και λύσεις Security Incident & Event Management, μπορεί να λειτουργήσει με βάση το cloud, καθώς και να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό περιβάλλον.
«Η πλατφόρμα MOREAL συσχετίζει και αναλύει δεδομένα στο δίκτυο του πελάτη, δεδομένα στο παγκόσμιο δίκτυο και συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζει πιθανές εξελιγμένες απειλές. Η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται από το Διεθνές Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας (Global Security Operation Center) της Crypteia» εξηγεί η εταιρία. Ήδη, η Crypteia, η οποία ιδρύθηκε το 2011, διαθέτει περισσότερους από 150 πελάτες, ενώ επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη εφαρμογών κυβερνοασφάλειας.
«Μέσω της εξαγοράς, θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε ένα τεράστιο κανάλι πωλήσεων» είπε ο κ. Γκιόκας και υπογράμμισε ότι οι πόροι της ξένης επένδυσης θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης εφαρμογών και την δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα δημιουργήσουν αξία και θα αλλάξουν την αγορά.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της PCCW Global, κ. Μαρκ Χαλμπφίνγκερ, μέσα από την εξαγορά ο διεθνής όμιλος αποκτά τεχνογνωσία made in Greece και δίνει πρόσβαση σε ένα παγκόμιο δίκτυο πωλήσεων, με προτεραιότητα το Βόρειο Ημισφαίριο. «Η κυβερνοσφάλεια σήμερα γίνεται μείζον ζήτημα» είπε και πρόσθεσε ότι, εάν μία επιχείρηση δεν διαθέτει συστήματα ασφαλείας δικτύων, «είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη».
Όπως τόνισε, η PCCW Global εξαγοράζει το σύνολο της εταιρίας, η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστή οικονομική οντότητα, άσχετα από το πως θα «παντρέψει» τις υπηρεσίες της με την μητρική της. Ο κ. Χαλμπφίνγκερ παρατήρησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «τεράστια επιχειρηματική δυνατότητα που μπορεί να πάει την οικονομία μπροστά», ενώ αποκάλυψε ότι η εξαγορά προέκυψε από τύχη πέρυσι.
Σύμφωνα με την PCCW Global, η συμφωνία «αποτελεί ένα παράδειγμα ξένης επένδυσης σε μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, στο ταλαντούχο δυναμικό του τομέα software engineering και στην ελληνική καινοτομία».
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη της δυναμικής των εγχώριων επιχειρηματιών, που λειτουργούν με όραμα, ως προς τις δυνατότητες τους να αναπτυχθούν και να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά» συνεχίζει.